Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

Madison 

všechny recenze uživatele

Emma je austenovským zosobnením ženskej vnímavosti, vynaliezavosti, vnútornej hĺbky (navzdory obmedzeným konvenciám), slovnej obratnosti a osobnostného vyžarovania. Zo všetkých sfilmovaných austenoviek sála nenapodobiteľná atmosféra podtrhnutá nežným vzájomným doberaním, priliehavou iróniou, ktorá však nie je krutá a nenávistná, ale citlivá a láskavá. Brilantná Romola Garai vdýchla svojej bystrej Emme svieži dobrosrdečný podtón a jej vznetlivé emócie a citové rozpoloženia som s ňou intenzívne prežívala. Výborný herecký casting, okúzľujúce lokácie anglického vidieka, romantická hudba, záplava ľúbostných pochabostí a nedorozumení v ďalšom vydarenom spracovaní románu Jane Austen. Na tieto filmy a minisérie by som sa vedela dívať donekonečna. Mimoriadne krásne zobrazenie nevinnej dievčenskej bezprostrednosti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mnou nejméně oblíbená austenovská hrdinka Emma si mě nezískala ani tímhle seriálem. Protivná, namyšlená a hloupá káča, která se montuje lidem do životů, jen protože nemá co dělat, a myslí si, že jí to její nadřazené postavení povoluje. Kdepak, Emmo, my dvě kamarádky nikdy nebudeme. ____Jen jedinkrát napsala Austenová svou hrdinku ne jako Popelku, ale jako její privilegovanou nevlastní sestru - a ještě, že to zkusila jen jednou. Tahle poloha jí nesedla. /31. 3. 15./ ()

Reklama

made1 

všechny recenze uživatele

Elegantní, to především. Počkám si ještě na titulky, ale zatím jsem s to napsat, že je to mnohem poutavější než Emma s Kate Backinsale, ale to především kvůli hlavní představitelce. Přesto vítězem je u mě Gwyneth Paltrow, kterou je ale v mých očích téměř nemožné překonat v této roli. Ostatní je dobré, ale trochu rozjívené. PS: Velké díky patří autorce titulků jménem sottlova. Díky jejímu umu se podařilo seriálu dostat se mi natolik pod kůži, že jsem ho zařadila mezi své nejoblíbenější. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jane Austenová uměla být romantická i bez polibků, v jejím světě se páry nelíbaly na veřejnosti, ale tady mi to tolik nevadí. Budu se opakovat, ale způsob, jakým BBC zachází s britskou literární klasikou, je nedoslovný, stejně jako zpětná vazba mezi čtenářem a divákem a způsob, jakým se navzájem inspirují. A nejnovější "Emma" je osvěžující právě tím, jak se nesnaží otrocky přepisovat román, místy hravou kamerou i optikou a zajímavě zvolenými herci. Přestože mému srdci nejmilejším panem Knightleyem zůstane Jeremy Northam, Jonny Lee Miller se nijak zahanbit nenechal. Moc se mi líbíla Laura Pyper jako Jane Fairfaxová, ale co tuto adaptaci opravdu povyšuje, je Romola Garai, po Keiře Knightley v "Pýše a předsudku" další herečka, která do starosvětského prostředí vnesla živoucí emoce. Energie, kterou vyzařuje, má lví podíl na tom, že působí celé dílo svěže a moderně. Příjemné překvapení, kterému k dokonalosti jistě leccos chybí... třeba podmanivá hudba Rachel Portmanové. Ale tak krásný účes, jaký zdobil Garaiovou, se hned tak nevidí, nemohla jsem se na ni vynadívat. ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dvě adaptace na román Emma. Emmu s Gwyneth Paltrow a Toni Collette, která byla hodně nudná a celkově se mi to nelíbilo. Tato minisérie je opravdu povedená. Hezké prostředí, světlo a taky herci. Oba dva hlavni hrdinové (Romola Garai a Jonny Lee Miller) jsou velmi sympatičtí. O přehnaných emočních reakcích nemůžu nic říct, protože až tady v komentářích jsem se dočetla, že nějaké byly :D Velmi příjemná minisérie, doporučuji milovníkům austenovských adaptací. trailer ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • Hlavné natáčanie sa začalo štvordňovým natáčaním v dedine Chilham v Kente od 14. do 18. apríla 2009, pokračovalo sa vo farskom kostole Panny Márie v Send, Surrey 24. a 28. apríla, kde boli dokončené scény sobáša a nedeľnej bohoslužby. Ďalšie natáčanie sa uskutočnilo v Squerryes Court, Westerham, Kent, kde sa natáčalo veľa interiérových scén. (Arsenal83)
  • V roce 1995 pověřila BBC Sandy Welch napsáním scénáře minisérie Slečna Emma. Na to však začaly produkční společnosti Miramax a Meridian Broadcasting vyrábět svá díla podle knihy Emma od Jane Austenové, konkrétně film Emma (1996) a stejnojmenný televizní snímek Emma (1996). BBC proto tehdy svůj projekt zastavila. K návratu k původní látce pak došlo po více jak 10 letech. (zuza99)

Reklama

Reklama