Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké takovýto počin hodnotit. Vzbuzuje odpor a zároveň úžas. Zvlášť partner na něj po prvním zhlédnutí nemůže zapomenout a děsivé a tvrdě realistické scény se mu vybaví pokaždé, co slyší název filmu. Příběh je krutě syrový a popisuje devadesátá léta v Praze z té horší stránky. Čert vem nějaké podvody nebo mafiány. Mladí kluci se pod pasáky neváhají vrhnout do prostituce za vidinou balíku peněz a naprosto tím ztratili svoji důstojnost. Za klíčovou považuju scénu ve druhé polovině filmu, kdy se otec pokouší Marka hledat, ale osloví ho mladý kluk, který mu nabízí sex. Že ve filmu hrála spousta neherců, mi ani tak nevadí. O to víc působí film autentičtěji. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Možná trochu amatérsky zahrané, ale o to víc upřímné a autentické o věcech o kterých mnozí nechtějí vědět natož je vidět ve filmu. Je až s podivem, že zrovna takový film u nás vznikl. Bohužel tak nějak prošel minimem kin bez povšimnutí a i následné vydání na VHS spousta, spíš většina videopůjčoven v republice odmítla. V roce 1998 David Švec získal Cenu města Setúbal ( Festróia - Tróia International Film Festival), Wiktor Grodecki nominaci "Zlatý delfín" ( Festróia - Tróia International Film Festival) a na Palm Springs International Film Festival v sekci Audience Award získal Wiktor Grodecki cenu "Nejlepší film"! V zahraničí je film dostupný na DVD v e-shopech, u nás do dnešního dne (21.3.2009) žádný z distributorů nenašel zřejmě odvahu film vydat. PS: Tak zásluhou DVD edice přece jenom film se nakonec v září 2009 objevil na pultech obchodů. ()

Reklama

lillien 

všechny recenze uživatele

Úplně chápu ty, kteří dali odpad kvůli zfušovanýmu "filmařskýmu zpracování", protože i mě, jinak "uměleckýmu dementovi", to chvílema b(l)ilo do očí. Například použitá hudební kulisa je takový humus, který mi celý film neustále dokonale kazil. Výběr hudby jsem nepochopila a vysvětluji si to pouze tím, že tvůrce musel dlouhé hodiny, ne-li dny čumět na obrazy Hieronyma Bosche, až se z toho naprosto pomátl. On by ten film jinak nemusel být až tak špatný, protože námět by na to měl, jen to zpracování by se mělo více blížit třeba takovému Bony a klid s jeho nezapomenutelným a naprosto vhodně zvoleným soundtrackem, který filmu hodně pomáhá. Oproti ostatním zde nebudu kritizovat herecké výkony, docela chápu, že do takového filmu navíc s dost špatným scénářem nenalákáte obvyklé profláklé televizní ksichty. Vyjímky se i zde najdou, nevadila mi postava Davida a výborný byl Kostas Zerdaloglu, kvůli němu rozhodně mělo smysl to vidět i s tou přepálenou stopáží. A protože jsem v té době taky zrovna prožívala pubertu, mohu potvrdit, že ano, takhle debilně jsme se oblékali, takhle debilně vypadali a Praha opravdu byla takováhle hnusná špinavá děvka, kde si nikdo kondom nenavlékal, protože o aidsu se jen vtipkovalo a každý na to sral. Bohužel. Natočit film o chlapecké prostituci je poměrně originální nápad, takže kdyby tvůrci trochu dotáhli nedostatky, mohl to být určitě nezapomenutelný film, takhle se jen člověk pokřižuje, tfuj, zaplaťpánbu, že jsou ty devadesátý leta za náma, zaplaťpánbu, že jsem nikde jako šestnáctiletej nešlapal a nefetoval a na film raději ihned zapomene. A to, že se to nějak takhle opravdu dělo, nebo děje, na to vemte jed. Za odvahu těch kluků v tom hrát, za celkem dojemný nápad v jedné části filmu, aneb poselství ve smyslu: od dobrého kamaráda ani ošukání do prdele nebolí a za výborného představitele Krysy tomu s klidem napálím tři hvězdy. Dívala jsem se na to s nadhledem a po shlédnutí poděkovala všem mocnostem, že jsem ty devadesátý leta přežila. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Rváčův deník po česku, jen s tím rozdílem, že kvalitativně je Mandragora o dvě třídy níž. Z psychologického hlediska to funguje a náhled do podsvětí teploušovců a feťáků taktéž vyvolává patřičné zhnusení, nicméně všechny aspekty včetně herců, scénáře i režie působí dosti amatérsky a zejména mládenec Davídek Šveců. Hammerschmid složil však zajímavou kompozici, díky které film v některých pasážích z toho amatérismu vybočuje, avšak na lepší hodnocení to nestačí. 65% ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Po přečtení zdejších komentářů se už budu jedině opakovat, zdá se totiž, že film má jen dva proudy diváků. Ty, které naprosto dostal a ty, kteří řeší nedokonalou režii atd. a film posílají kamsi. Já se budu řadit k těm prvním. Mandragora je šokující, realistická, napínavá, syrová, má neuvěřitelnou atmosférou a já se nenudila ani minutu. A to že je vidět, že na film asi nebyl tak velký rozpočet je možná jedině dobře. Ono to totiž působí tak, jakože někdo vzal kameru a prostě to natočil tak jak to je = naprosto realisticky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)
  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Natáčelo se i v bývalém Eurobaru v Ústí nad Labem, který byl svého času místem pro setkání gayů a lesbiček. Natáčelo se i na zámku Hrádek u Nechanic. (AmonK)

Související novinky

Reklama

Reklama