Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Předtím, než si Mike Dopud zahrál postavu Varra z Luciánské aliance, objevil se několikrát v obou předchozích seriálech. Ve Stargate: Atlantis si zahrál postavu běžce Kiryka a ve Stargate SG-1 si zahrál plukovníka Ruslana Chernovsheva a lovce hlav Odaie Ventrella. (AAnubis)
  • Jedná se o první sérii Hvězdné brány, kde se objevují sexuální scény. (ManOfPhoenix)
  • Seriálovou dominantou jsou vedle lodi Destiny hvězdné brány rozsvicející se na zámcích bíle. Barva přitom nebyla zvolena náhodně. Jedná se o poslední barvu americké vlajky, přičemž v předchozím seriálu Stargate: Atlantis (od r. 2004) se brány rozsvicejí modře a v prvním seriálu Stargate SG-1 (od r. 1997) červeně. (CANNIBAL)
  • Poslední díl seriálu je bohužel zároveň i poslední díl celé série titulů Hvězdná brána. Stanice SyFy totiž odmítá sponzorovat jakékoliv možné pokračování titulu Stargate, stejně tak vedení MGM odmítá značku Stargate komukoliv prodat. (O´Neill)
  • V seriálu se objevují německé zbraně G36, i přesto, že je americká armáda nikdy nepoužívala. Dle producenta a scénáristy Josepha Malloziho je to proto, že SG program je "zvláštní". (O´Neill)
  • Seriál má na jednu sérii (20 epizod) rozpočet $40 000 000. (mark65)
  • Původně se měla postava Dr. Nicholase Rushe celým jménem jmenovat Dr. David Rush. (Amroth666)
  • Z důvodu nízké sledovanosti bylo vysílání seriálu po dvou řadách ukončeno. (Amroth666)
  • Vysílání závěrečných epizod první řady bylo poznamenáno skandálem, jelikož ukrajinská televize porušila smlouvu, nedodržela vysílací plán a tamější diváci tak mohli vidět vyvrcholení seriálu podstatně dříve než zbytek světa. (Caszidy)
  • Fanoušci seriálu se kromě plnohodnotných epizod vysílaných v TV mohou seznamovat s "běžným" životem posádky lodi Destiny v krátkých "web epizodách" na domovských stránkách seriálu stargate.mgm.com. (Caszidy)
  • Všechny epizody první řady seriálu jsou pojmenovány jediným slovem, vždy příznačně charakterizujícím daný díl. (Caszidy)
  • Za pilotní epizodu "Air" byl nominován tým speciálních efektů SGU (Shannon Gurney, Andrew Karr, Mark Savela a Craig Van Den Biggelaar) na cenu Visual Effects Society Awards 2010 v kategorii Outstanding Visual Effects in a Broadcast Series. (Caszidy)
  • Producent, režisér a scénárista SGU Robert C. Cooper byl za epizodu "Time" (1. série, 8. díl) nominován na cenu Writers Guild of Canada 2010 v kategorii Episodic One Hour. (Caszidy)
  • Hra, kterou hrál Eli v pilotním díle, se jmenuje Prometheus, což bylo jméno první lidské lodi třídy X-303. Level hry, který hrál Eli, se odehrává na Atlantisu - antickém městě ze seriálu Stargate: Atlantis. (Lindacp)
  • Seriál se z velké části natáčí v Bridge Studios v kanadském Burnaby na scénách 2,4 (loď Destiny) a 5 (Základna Ikarus). Ve stejném studiu se natáčely i SG-1 a Atlantis (scény 5 a 6). (martalini)
  • Premiérový dvojdíl pořadu na kanále Syfy, který vzniknul přetvořením stanice Sci-FI Channel, sledovaly 2.10.2009 přibližně 2,3 miliony diváků, což překonalo dosavadní rekord stanice vytvořený při premiéře Stargate: Atlantis. (martalini)
  • Autoři seriálu jsou Robert C. Cooper a Brad Wright, tedy ti samí, kteří vymysleli předchozí seriál Stargate Atlantis. (Amroth666)
  • Kvůli natáčení nového seriálu Stargate byla přestavěna základna SGC z původního seriálu Stargate SG-1 na základnu Icarus Base. (Amroth666)

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama