Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

gumli 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý príbeh piatich mladých ľudí,troch chlapcov a dvoch dievčat na horolezeckej túre.S veľmi smutným koncom.V prvej polhodine filmu krásne zábery hôr,zhora,zdola,so všetkých strán.Potom už len naháňačka lesom,krvavá brutalita,vraždenie.Podoba z filmom Wrong Turn je tu určite ako aj s inými podobnými filmami.Škoda že herci nehrali lepšie,až na toho drbnutého psychopata,ten to hral asi najlepšie.Prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá,aj keď nebola krvavá.Dej je nasadený do Chorvátska v pohorí Risnjak,ale natáčaný bol doma vo Francúzsku v Alpách.Skúsil som film porovnať s filmom Deliverance a Ritual,ale nejako mi to nepasuje.Vertige má oveľa viac spoločného s akčným horrorom,komerčným,ako z tými dvoma filmami.No nuda to nie je,film sa oplatí pozrieť,keď už kvôli ničomu inému,tak kvôli prvej polhodine. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dej filmu sa odohráva v horách, ja som sa toho hneď chytil a veril, že to nemôže byť až tak hrozné ako to mnohí opisujú. Nakoniec s pokorou priznávam porážku, pretože toto bolo často strašne na hlavu. Môj blbý pocit ešte umocňoval strašný anglický dabing. Film je francúzky a ani neviem ako som sa dostal k tejto hroznej verzii. Dabovaná angličtina mi prišla z úst hercov ešte trápnejšia než český či slovenský dabing. Úvod filmu je celkom fajn, na snímaní hôr sa toho veľa pokaziť nedá, ale od momentu keď spadne most, to už ide s kvalitou len dole. Asi nemá cenu spomínať strapatého bezdomovca, uvrešťané postavy, chaotické zábery v tme, priblblé chovanie sa postáv...Dôležité je, že "madmaisel" má veľký výstrih na tričku...Takýchto vyvražďovačiek vznikli stovky a tomuto nebudem pridávať body len preto, že mám rád hory. 40%. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hory za 5*. Nádherná krajina, lesy, skály, horské řeky - to by chtělo velké plátno. Hudba (Jean-Pierre Taieb ) hymnická, smyčcově táhla, potemnělá, k horolezecké části skvostně padnoucí. V horrorové části se proměňuje spíše ve zvuky a tóny. Škoda, že horolezecké dobrodružství je napínavější, než blížící se masakr. Scéna s lanovou lávkou nemá chybu ( byť dá vzpomenout Cliffhangera, a tak trochu i Indana Jonese...) - po ní bych se s chutí prošel. Jak bylo v jiných komentářích zmíněno, film se po půlce přehoupne do Pachu krve, případně Hory mají oči a další různé podobné texaské masakry, což je škoda. Postavy si vás příliš nezískají, ale v tomhle žánru jde snad už o běžnou věc. O ústředním monstru se raději ani nebudu rozepisovat. Gore efekty jsou však vydařené. Celkový dojem mně trochu kazily titulky. Věřím, že původně je Livingdead udělal bezchybně, ale verze, kterou jsem viděl, měla titulky jak od hotentota, kde většina diakritiky se proměnila v přeškrtlá o a jiné paznaky... ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

"Připomíná mi to Alpy." "Mně to připomíná že mám hlad." "Ty si nesnídal?" "Tse." Závratná hloupost dialogů na začátku filmu dává tušit, že v podobně závratně přitroublé rovině bude ubíhat celý film. Parta mladých lidí vyjede na hory a počáteční idylka okořeněná alespoň o malicherné osobní nevraživosti se překlene pod vlivem nemalicherného externího nebezpečí do boje o holý život. Koncept již nesčetněkrát použitý, nic závratně revolučního divák očekávat nemůže. Ale na oddychový filmový zážitek to postačuje. Scenérie Balkánu jsou působivé, stejně tak vertigo scény. A přes závratně průzračnou dějovou linii si stejně divák nemůže u těchto filmů být nikdy jistý, zda - přežije někdo, nebo ne? Possibly. Possibly not. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Skvělé momenty střídají slabé momenty. Stejně tak by se dalo říci, že ´´realistické´´ chování postav střídá chování poněkud nepravděpodobné či nepřiměřené situaci. Takže vcelku na mě působí Vertige kostrbatě. Každopádně první polovina filmu je více než zajímavá a hudba taky nemá chybu. Kdyby tento horor natočili třeba Albánci nebo Chorvaté, tak bych dal 4 hvězdičky, ale od Frantíků čekám přece jenom větší a ucelenější kumšt, protože je to hororová velmoc. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)
  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)

Reklama

Reklama