Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Dešťová víla patří k těm lepším pohádkám, které Česká televize vyprodukovala. Sice je Ondra v podání Jakuba Gottwalda totální poleno, ale Vica je naprosto skvělá. Celému tomu velebí hudba Petra Hapky, který opět odvedl dokonalou práci. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Nenávidím drvivú väčšinu českých (ale aj slovenských či spoločných) rozprávok, pri starých ma neovplyvňuje nostalgia a pri nových sa na ne dívam kritickým okom, čo je trochu netolerantné vzhľadom k našim rozpočtom, ale čo je veľa, to je dosť. Dešťová víla nevyniká v ničom, fakt v ničom a hľadať nejaké pozitíva je náročná úloha. Možno by som vyzdvihol "manželské" duo Donutil-Stašová, ktoré bolo príjemným a zriedkakedy i vtipným odkazom na Pelíšky. Toto je tak všetko, chváliť krásnu prírodu a pridávať vďaka nej na hodnotení zmysel nemá. Inak je to nuda na skapanie, v mnohých ohľadoch neskutočne lacná a trápna. Tvorcovia mali špeciálne efekty vynechať úplne, keďže tie robia z Dešťovej víly brak na úrovni amatérskych školských filmov. Nie že by celkové spracovanie bolo lepšie, bolestivo patetický scenár a absolútne nezaujímavá réžia film nikam neposúvajú, najmä ak v ňom účinkujú trápni, farbami hýriaci a stužkami obvešaní, nesympatickí herci. Uľútostilo sa mi najmä Mariána Labudu, jeho vystúpenie a lá Teletubbies ho v mojich očiach definitívne odrovnalo. Číry filmový humus. (20%) ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Kerekes je sympatická, Donutil se Stašovou výborní, Gottwald nenápadný. Dešťová víla (kterou hraje Vlasáková, na to bych málem zapomněl) se mi svým způsobem líbila, i když místy nudila svou rádoby poetikou. Pozvolné tempo, trocha toho - pro mě snesitelného - patosu, dobrý digitál i celkový vizuál. Možná tohle měla být raději volba ČT na Štědrý večer. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která chce celou dobu být originální. A za tuhle sympatickou snahu nebýt jen povrchně líbivá, si mě získala. Ústřední pár Vica Kerekes a Jakub Gottwald sice nepovažuji za nejcharismatičtější pohádkový pár všech dob, ale svůj úkol působit před kamerou tak nějak normálně splnili. A příběh není vůbec špatný, ačkoliv působí místy nevyrovnaně. Jde v něm o to, že syna bezcitného a lakomého starosty Ondry, mají oženit s bohatou dcerou pivovarníka hloupou Bětkou. Potíž je v tom, že Ondrovo srdce patří jen hodné a chudé Květušce, která se dokonce dokáže za jejich lásku obětovat a již brzy k tomu bude mít pádný důvod. Lidé ve vesnici si totiž svým samozřejmým přístupem ke všemu znepřátelí přírodní živly, v čele s Dešťovou vílou, a ta jim jako spravedlivý trest vezme všechnu vodu. Situaci může zachránit jen Květuška, kterou krátce předtím víla obdarovala dvěma kouzelnými penízky. A divák pak bude svědkem Květuščina putování za vílou, Ondrova spánku po kouzelném lektvaru, intrikování, tří nelehkých úkolů pro spasitelku a nevydařeného svatebního obřadu Ondry s Bětou v kostele. Nemám jen samá pozitiva. Triky byly slabé, výprava chudá, některé postavy například neměly příliš jasnou motivaci pro svoje konání v ději a na jednu pohádku jich bylo snad až příliš, přičemž většina z nich dostala nulový herecký prostor (Stašová, Háma, Labuda, Dejdar a další), některé zase svůj nemalý prostor zdatně zužitkovaly, jako třeba dokonale zahraný statkář Miroslava Donutila, nebo doktor Petra Nárožného. Jasně, že to není ta nejpohádkovější pohádka ze všech pohádek, ale vzhledem k Troškovým pohádkovým nepodarkům, se mně tahle pohádka líbila mnohem víc, i když si ještě rozmyslím, jestli ji budu chtít vidět opakovaně. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výpravná a sympaticky obsazená nuda s několika světlými chvilkami, z nichž tou nejsvětlejší byla nejspíš párminutová rolička Petra Nárožného. Jinak jsem si ale mohl hlavu údivem ukroutit, protože děj byl nebývale podivný a nad logikou toho, kdo kam a proč šel, kdo šel za ním, kdo se vrátil a co s ním bylo pak, mi zůstával rozum stát. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli výraznému slovenskému akcentu Vici Kerekes, představitelky Květuška, ji při postsynchronech nadabovala mluveným slovem i zpěvem Hana Kusnjerová. Stejná dabérka jí propůjčila hlas i v pozdějším filmu Sedm dní hříchu (2012). (funhouse)

Reklama

Reklama