Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

(Ne)Skutečně napínavé, v závěru téměř na infarkt. Uf. Hlasoval bych sice pro, aby se film odehrával kdekoliv jinde než v Iráku, nicméně místo děje bylo nakonec tím posledním, co mě zajímalo. Téma živého pohřbu je čtenářsky a divácky vděčné už od dobe E. A. Poa a režisér Cortés si s ním poradil skvěle. Atmosféra by se dala krájet, dějí se nepředvídatelné věci, a z toho, jak hlavní hrdina telefonuje od čerta k ďáblu a snaží se najít kohokoliv, kdo by mu pomohl, v jedné ze závěrečných scén mrazí více než ze samotného podzemního pobytu. Ryan Reynolds podal skvělý výkon a chválím i poctivě nadupanou hudbu Victora Reyese.__P.S. Film Pohřben zaživa je možno si bez obav pustit i s českým dabingem, Martin Stránský se hlavní role zhostil na jedničku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výbavu, z níž by MacGyver vyrobil hornický vrták, zásobu vzduchu překračující fyzikální hranici objemu a telefonní signál, za nějž by běžný operátor platil zlatem, vynahrazuje nepředvídatelný děj a výborný Ryan Reynolds. Nejvíc překvapí to, že originální koncept režisér ždíme po celou stopáž, bez výraznějšího propadu či vrcholu. Rodrigo Cortéz je do budoucna pojem a nejen pro ty úvodní ‚hitchcockovské titulky‘. 4 a ½. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Natočit hodinu a půl dlouhý film o chlápkovi, co je pohřben zaživa a myslet si, že už jen tento vcelku originální námět stačí k ohromení diváka? Ne ne ne. Já mám rád filmy s klaustrofobickými pocity, takový Pád do tmy je v tomto ohledu skvělý, ale Buried mě docela zklamal. Nevím, nějak mě prostě režisér nedokázal přesvědčit. Pár momentů bylo sice velice povedených, ale jinak jsem to Reynoldsovi moc nevěřil. Z tohoto námětu se dalo podle mě vytěžit víc. I když se "nonstop kamera v rakvi" může zdát jako prvek, který vyšvihne atmosféru ještě o něco výš, tak na mě to působilo spíše naopak a postupem času mi ani nepřišlo, že je vlastně úplně v háji. A navíc mě taky zklamal děj a všechno kolem toho jak se tam dostal, kdo ho tam dostal, proč se tam dostal... Přestože je to prvotřídní nápad a film natočený zhruba na dvou metrech krychlových je opravdu něco co tu ještě nebylo, tak si myslím, že zpracování mělo být lepší - poutavější a údernější. A to jim ještě odpustím pár hloupostí. 60% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Reynolds do TOPky, Cortés do "interest-listu" a Buried do nejzajímavějších filmů loňského roku. Těch několik scenáristických zkratů sice zabolelo, ale Reynoldsova one-man show a Cortésovo odhodlání drží film od úvodních do závěrečných titulků vysoko nad vodou, přičemž závěr nezmizel z paměti ani po několika týdnech. Za podobné tahání diváka za nohu si režisér zaslouží políček... a hned po něm pusu na čelo. Vynikající! A mnohem zásadnější než Boyleových 127 hodin. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Koncepčně originální? Rozhodně! Geniální? Ale kde že. Scénář se zjevně (pod náporem producentských připomínek?) snaží naplnit škatulku celovečerního filmu, místo toho, aby prostě naplnil škatulku uměleckého záměru, který vyrazí dech. Tvůrcům na tak dlouhé stopáži brzy docházejí výborné nápady a tak si vypomáhají i těmi druhotnými. Ty bohužel degradují celkové napětí i pocit, že hrdina je vlastně v loji a nemůže nic a my mu máme fandit. Jsem si skoro jist, že ona "akční scéna" kdesi za půlkou vejde do síně slávy jakou jeden z nejhloupějších offtopiců všech dob. I tak ale stojí Buried za pozornost, i proto, že podobný film už pravděpodobně nikdy neuvidíme. A Reynolds herecky roste film od filmu. 65% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama