Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář bude obsahovat SPOILERY! Noční můra pro všechny klaustrofobiky, kteří po tomhle zážitku nebudou moct pár dnů usnout. Buried je často srovnáván se 127 Hours a upřímně, nedivím se. Jsou tu jisté podobnosti - vše stojí na tom, jak moc budete fandit hlavnímu hrdinovi, který je stále v záběru, oba se dostanou do více méně bezvýchodné situace a oba chtějí přežít. Jenže, rozdíly jsou zde taky (a dost ovlivňují mé hodnocení tohoto snímku) - za prvé, zde jsem si všiml několika logických kiksů, které vyloženě byly do očí (i když tam většinu filmu svítí pomocí zapalovače, který mu "krade" vzduch, ale on ho má do konce filmu dost, boj s hadem byl hodně mimo, místy se zdálo, že rakev je menší/větší, než zpočátku…) a za druhé, Franco pro mě podal mnohem přesvědčivější výkon. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale nechci (zas tak moc) kritizovat tenhle jinak originální a svěží film. Ryanovi fandíte až do samotného (nečekaného) finále a vše s ním prožíváte. Navíc jsou zde jedny z nejpovedenějších začátečních titulků, které jsem kdy u filmu viděl. I když tomuto filmu nedávám plný počet (kvůli chybám, které jsem vyjmenoval výše), přesto Buried má moje sympatie, stejně jako Cortés, který je ohromným příslibem do budoucna. 80 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds jako nejosamělejší člověk na světě (ač celým světem bedlivě sledován na Youtube), který si potřebuje vyřídit pár životně důležitých telefonních hovorů. Klaustrofobie dekády, ve které můžete vidět variaci na TELEFONNÍ BUDKU (hrdina uvězněný na jednom místě, životně důležitá komunikace přes telefon), ale ta stála na něčem jiném (hrdina je úkolován záporákem a veden tak k napravení svého křivého charakteru). Ne, že by tu Ryan taky nedostal nějaký ten úkol a nepochopil, že terorista nemusí být nutně fanatik, ale jen obyčejný zoufalý člověk jako on, ale je to o něčem jiném. Ultimátní minimalismus, atmosférické jako sviň, hodně silných scén, hodně znásilňování logiky a samozřejmě palčivá otázka, jak jen to proboha celé dopadne. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ano, Buried je velmi zajímavý tím, že se odehrává v jedné rakvi s jedním mužem, jedním zapalovačem, jedním mobilem, jedním perem ... ale abych pravdu řekl, je tento minimalismus v konečném důsledku až příliš omezující. Občas bych prostě uvítal, kdyby se z té bedny vykouklo někam ven, což ukazuje na to, že se tvůrcům lákavý námět nepovedlo stoprocentně přetavit do fungující vybrané celovečerní formy. Za vidění Buried určitě stojí, jedná se o jeden z lepších thrillerů letošního roku - ale nehty jsem si napětím neokusoval, na židli nepoposedával. A logika chodila chodila na výlet až moc často na můj vkus. 70 % ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem 90 minut zpoceného chlápka, který v jednom kuse někam volá mobilem, přesto těchto 90 minut uteklo mnohem rychleji, než klasický film z různého prostředí. Buried skvěle graduje, má perfektní scénář a skvělé "mobilové" dialogy. Napsat dobrý scénář na tak prostý film, to je umění a já ho oceňuji. 90% 25.11. 2010 ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Originální nápad proměněn do dosti napínavé a atmosférické podívané. Pocit zoufalství a stísněného prostor dokázal režisér navodit dokonale, kamera je výborná a Ryan Reynolds dokazuje, že opravdu hrát umí. Jenom škoda, že to není o něco kratší, protože 90 minut je na podobný druh filmu trochu moc a kdyby se vystřihly scény typu volání mamince či had v rakvi, tak by to vůbec nevadilo. I tak jde o velmi nadprůměrný zážitek, který sice ještě trochu kazí nevhodně zvolená hudba, ale i tak ve mně pocit stísněnosti zůstává ještě teď.70% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Ryan Reynolds byl do role Paula Conroye jedinou volbou. (Dr Lizal)
  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Ryan Reynolds přiznal, že ke konci natáčení trpěl klaustrofóbií, a to hlavně díky stále většímu množství písku v rakvi. (Dr Lizal)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama