Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $1,044,143Tržby Celosvetovo $19,152,480║ Poctivo vybudované napätie a sklučujúci pocit na minimálnom priestore, potvrdenie že aj Ryan Reynolds vie dosť slušne hrať, vďačný námet využitý takmer k dokonalosti, záver prekvapí. /80%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Paul Conroy. Pracuji jako řidič. Volám z Iráku. Náš konvoj přepadli, jsem zakopaný v zemi a potřebuji pomoc..... Pohřbený v bedně, nemůže dýchat (alespoň to pořád tvrdí), na telefonu 3 čárky a teď by mělo následovat přání tvůrců – zoufalství, panika, beznaděj a strach..... To mi tady ale chybí. Komorní thriller, stojící na ,,one man show“ a několika ,,hlasech“, je vlastně kravina, která přes svoji originalitu v celkové délce nemá co nabídnout. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zjistím komu nevolat, když jsem ,,v prdeli“. 2.) Nevím u který firmy si nemám začínat s kolegyní. 3.) Chystám se jako řidič do Iráku. 4.) Chystám se nechat pohřbít za živa. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden dobrý nápad, skvělý herce a povinnost splnit alespoň hodinu a půl stopáže. Koncept je zajímavý, ale bohužel není dotažený do konce (mě osobně vadí "venkovní" záběry na celou rakev včetně hlíny a divák tak ví...klaustrofobní kamera uvnitř bez těchto záběrů by byla lepší) a občas nudí jeho zjednodušení (příliš velká rakev, signál). Přesto Cortés svůj záměr zvládá dobře, buduje napětí a dává přičichnout k dostatku nečekaných motivů. Z Buried se totiž postupem času stává příběh nejen o jednom muži zaživa pohřbeném v rakvi, ale také o nepružnosti systému a amerických zvyklostech ("čisté ruce" firem, média, vyjednávání s teroristy), které si Cortés bere po telefonu "na paškál". Na samotnou logiku buď někdo zapomněl nebo nebo je pohřbena ještě o pár stop pod hlavním hrdinou. Škoda, snad příště ji vykoupeme... Jako horor ne, ale jako mučení mravence, který je pro společnost jen jedním z mnoha v celém mraveništi, to smysl má. PS: Ryan Reynolds a zelená barva jsou k sobě předurčeni:)) scény se zelenými chemickými světly jsou dobrý marketing pro Green Lantern:) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film prinasi presne to, co byste podle nazvu cekali. Pojem one man show dotazenej k dokonalosti, tady od prvni do posledni minuty vidite jen a pouze Reynoldse v rakvi. Reziser nepotrebuje zadny flashbacky, aby vysvetlil, co se stalo nebo s kym mame tu cest a vetsinu filmu tak vyplnujou telefonaty. Hlavni hrdina neni zadnej idiot, takze zavola poldy, fbi, velvyslanectvi, proste chova se podle me rozumne. To uz se neda rict o osobach na druhym konci, ktery maj neustale dokola stejne idiotsky dotazy, je to banda neschopnejch idiotu a je to vicemene jedina vec, ktera natahuje stopaz. Coz ale vubec nevadi, i tak se z toho vytriskalo paradni napeti, par opravdu nervydrasajicich okamziku a sympaticky nehappyendovej cernohumornej konec. Navic Reynolds, ackoliv k nejakymu oskarovymu herectvi ma daleko, tak zahral proste dobre a zaroven vam na jeho postave bude zalezet. Takze pro me nakonec hodne mily prekvapeni. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Tohle je film na jedno podívání. Nebylo tam nic, co by mě alespoň trochu nutilo se na Buried kouknout znovu. Navíc je prostor pro dění taky malý, že skutečně není možné (nebo to tvůrci nedokázali) vyždímat z toho děj, který by nebyl předvídatelný. Několik zvratů a drsných scén nebo i závěr není nic nového. Všechno už jsme viděli nesčetněkrát, jenom možná ne ve třech kubických metrech. Pozitivem budiž, že i přesto všechno ta hodinka a půl docela utekla. Ale nevěřím tomu, že bych se při případném dalším zhlédnutí nenudil. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)
  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama