Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tohoto snímku je převeliká škoda, protože kdyby na něm tvůrci ještě o něco víc zamakali, mohla to být další skvělá podívaná jako Blair Witch Project. Bohužel, Det okända se zasekl někde v půli cesty. Začátek byl opravdu dobrý. Považuji za velmi působivé hlavně prostřední lesa po požáru, které je jako stvořené pro horor. Herci hrají přesvědčivě a dialogy nejsou vůbec špatné na amatérskou produkci. Ale pak následuje první zádrhel. Udivilo mě pár opravdu prapodivných scénáristických nedostatků, které jsou do očí bijící. Všimněte si, jak postupují vědečtí pracovníci při objevení neznámého tvora. Opijí se, zcela neprofesionálně ho pitvají a nakonec ho vyhodí. Takhle by postupovaly možná tak pětileté děti, ale vědci? No dobře, to bych ještě dokázal překousnout, ale hlavním problémem je druhá půle snímku, kde se vytrácí většina strachu a napětí. Finální pointa byla navíc originální před půl stoletím, tady už to nemá koho ohromit. Vidím v tomhle snímku dost promarněný potenciál. Kdyby se to od začátku drželo na té tajemné hororové úrovni, bylo by to pětihvězdičkové hodnocení jak vyšité. Takhle se nemůžu ubránit zklamání a tři hvězdy dávám prakticky jen za prostředí a vydařenou atmosféru. Chce to víc takových lesních pokusů, příště se to možná povede. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho půlhodinovej kraťas, tak bych dokázal přežvejkat mizernou ruční kameru i tu partu nesympatickejch jelit, který místo děsu a utrpení řešej, že nemůžou píchat kvůli krámům. Jenže skoro hodina a půl je prostě moc a i když se les mohl pochlubit sem tam slušnou atmosférou, ta zůstala po všech stránkách nevyužitá. Příšerná nuda. 15% ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo být celkem dobrý. Sice to s ničím originálním nepřijde a když se ukáže, čeho je tenhle horor verzí, tak je i jasné jak to celé skončí, ale stejně to mohl být celkem povedené. Leccos by se dalo odpustit. Ale to, že se po celou dobu děje jen to, co by kdekoli jinde byl jen úvod, to odpustit fakt nemůžu. Nejvíc mi tu ale stejně vadí ta příšerná kamera, která je tak moc rozklepaná, že v kdejakém found footage je ta kamera lepší - jenže tohle není found footage. Ok, rozpočet byl evidentně nízký, ale pořád to jde natočit jinak než takhle, ne? Tady ta kamera totiž naprosto celý film zabila, jelikož kazila jakékoli tvoření napětí, atmosféry nebo čehokoli jiného... 2* ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama