Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Jigy 

všechny recenze uživatele

Tvrdý válečný film. Bez okolků ukazuje jeden z přehlédnutých konfliktů nedávné doby. Krutosti a realita soudobé války a neschopnost mezinárodního společenství s tím efektivně cokoli udělat a vlastně i nezájem Západního světa, který žije olympiadou. Nikdo nemůže tvrdit, že dnes se nekonají čistky a že se válčí podle v pravidel a na Kavkaze to neplatí v žádném případě. Film mě skvěle přenesl do zoufaltví a utrpení válečných událostí a zkazila ho jen jedna americká "happy" scéna. Přesto i to tam tak trochu patří. Aspoň kapka naděje. Jinak nadprůměrný film za 4. ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Mohli to být druzí Warriors. Mrazivé, drsné a zavrtávající se pod kůži svoji reálností. Pan režisér si ale řekl ne, uděláme z toho akční film, ve válce té akce přeci moc není. Přihodíme špetku romantiky, aby ženský nebrblaly. Děj nám trochu nesedí, tak vložíme kouzelné postavy, které se nám zjevují dle potřeby a máme vítěznou kombinaci. Houby vítěznou, je to jak dort od pejska a kočičky, škoda. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Béčko na silných steroidech, které diváka rozhodně neurazí. Za prvé svým námětem - přehlížený rusko-gruzijský konflikt není tak dávný a většina z nás si ještě dodnes pamatuje Putinovu ignoranci při snaze o ovládnutí tohoto regionu. A i když se jedná stále o film, který vždy bude potřebovat přetvářet realitu tak aby na plátně fungovala, je tahle konfrontace sil zobrazena poměrně citlivě. Za druhé - Renny Harlin je béčkář jak vyšitý a za svou kariéru nasbíral spoustu zkušeností jak udělat přeslazené scény. Kupodivu ty tady fungují. Harlin totiž děj vyplňuje většinou nějakým tím jezdícím tankem, střílejícím komparzem a tak si může dovolit sem tam nějakou tu prvoplánovou citovku, která jednou za čas na škodu není. Navíc námět válečného reportéra prostě funguje a baví. Za třetí - kamera a střih. Pěkné záběry, svižně sestříhané. Sečteno podtrženo úspěch. Jen je to pořád celé takové nějaké "umělohmotné". P.S. málem bych zapomněl. Andy Garcia je bezchybný Saakashvili. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Padla tu slova jako béčko atd.. Pod kategorií B mám tedy osobně jiné filmy. Nezastírám, že některé pasáže byly jako z béčka, ale zbytek byl řemeslně zvládnutý war report snímek z celkem nedávného konfliktu v Jižní Osetii v roce 2008. Ačkoliv snímek nám ukazuje, jak Gruzie v čele s prezidentem Saakašvilim (Andy Garcia - mimochodem se mu celkem podobal) jsou hodní a Rusáci coby okupanti se svými žoldáky zlí, nerad bych tu zabředl do čehosi o čemž nemám ponětí. Je jasné, že Sojuz už dále nechce své bývalé impérium dělit na samostatné (nezávislé) republiky, které chtějí do EU a NATO... Na druhou stranu, ty republiky na to mají právo. On vůbec celý ten Kavkaz je dost zašmodrchaný a nám těžko čitelný a pochopitelný. Např. přeji Čečencům svobodu a samostatnost, ale jako sosusední stát bych je nechtěl ani za nic... Rupert Friend jede do bojové zóny, protože je traumatizován z jedné reportážní akce z Iráku a věří, že reportáž mu vytěsní z hlavy depku. Náhodou se mu podaří natočit nálet suchojů na vesnici a právě probíhající svatbu. Do jedné z dívek se při útěku zamiluje a ještě s kameramanem natočí nejden zločin proti lidskosti, které páchají proruští žoldáci. Rupert pak prakticky po zbytek snímku hledá místo odkud by odvysílal záznamy nahrané na SD kartě aby svět viděl. Ten to ale moc nezajímá, protože právě probíhají olympijské hry a nikdo se do jakéhosi konfliktu kdesi v Rusku nechce Medvěděvovi vměšovat. Rupert se tak při neustálém útěku setkává stále s těmi stejnými hrdiny i záporáky, čím dál více se zakoukává do dívky jež ho doprovází.. Tom je ta béčková část. Áčková část je zpracování bojů, které je na skvělé úrovni. Milovníci ruské techniky zajásají, uvídíme zde Suchoje, Hindy, různá téčka tanky, BTR ad.. a to v solidním invazním množství ! Závěr byl o ničem, ale film alespoň poukázal na nedávný konflikt, jedné ze zemiček, kde ale vůbec nevíme jak to vlastně je a spíše to tušíme... Ať je to jak chce, vždy to odserou civilisté. Slušné tři hvězdy . * * * ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na nějaké dlouhé truchlení tu schází čas, protože nemilosrdné kulky lítají zatraceně často. Finský veterán Renny Harlin nechce složit zbraně a tasí další béčkovou, nutno zdůraznit sterilní podívanou, která může jen zpovzdálí tiše závidět Harlinovým vypalovačkám a klasikám žánru jakým je Cliffhanger nebo druhá Smrtonosná past. V tomhle případě děj moc neplyne, ale jen se přemísťuje z bodu A do bodu B, kdy ani jeden z nich nenabízí něco, za co by scénárista zasloužil pochvalu. Akce je dost, ale trestuhodně jí chybí ona pověstná přidaná hodnota (samozřejmě oceňuji, že vše dal Harlin do kupy za pouhých dvacet milionů dolarů, nicméně na to se historie neptá). V centru dění se pak potácí stejně jako u předchozích 12 kol (tehdy to byl John Cena) silně necharismatický hlavní hrdina. Rupert Friend, idealistický novinář bez bázně a hany, je nejenže poměrně nesympatický, ale diváka jednoduše nedonutí držet mu palce. K tomu si tvůrci vydupali všemožná objetí a plácání po ramenou, která nepříjemně zavání patosem, stejně jako závěrečná několikaminutovka vzpomínek, která je docela mimo. Neříkám, že je to celé zlé, to rozhodně ne, ale 5 Days of War jen holt divákem projde, neublíží, ale ani nic nezanechá. A Harlinovi pomalu přestávám fandit.. bohužel.. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama