Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Andy Garcia bol do úlohy gruzínskeho prezidenta Michaila Sakašviliho obsadený z dvoch dôvodov: medzi oboma pánmi je istá podoba a Garcia je zároveň Sakašviliho najobľúbenejší hollywoodsky herec. (m.a.t.o.)
  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama