Reklama

Reklama

The Tunnel

Trailer

Novinářský tým (kameraman, reportérka, zvukař atd.) se vydá do neprozkoumaného podzemí Sydney, aby zde našel příběh pro svou reportáž. Příběh si jej ale najde sám. (mkaty)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Bezďáci, bezďáci, neváhejte, vylezte z díry ven. S Tunnelem dále čas neztrácejte, venku je krásný den!" Akordy viz písnička "Žížaly" od Ivana Mládka. Hodnocení viz Blair Witch, čili jedna hvězda. Pseudodokumentární bubu styl s třesoucí se kamerou, kdy je vidět kulový a ani to kulový není vidět pořádně, mě už od roku 1999 způsoboval vyrážku a záchvaty padoucnice. Zde navíc inovováno o spoilery, čili prostřihy na vyprávění přeživších, asi aby se útlocitný divák nebál zbytečně moc. Těšil jsem se na kulinářský zážitek, včetně pár sežraných bezďáků, bohužel nezakopl ani o jednoho. Ta jedna hvězda je z nostalgie - kdysi za komančů jsem rok pracoval v Metrostavu Praha a občas jsme se s kámošem v pátek (víkend na krku, před polednem na staveništi už ani noha :-)) courali tunely pod městem a objevovali hotové bludiště. Spoustu odboček do zatím nevybavených protiatomových bunkrů pro papaláše, do vojenské podzemní nemocnice a bůhví čeho ještě. Hodiny a hodiny courání. Pak jsem i pár let fáral na šachtě. Ostravsko, důl ČSM-jih, páté patro, 900m pod zemí. Celkem 150 km chodeb. Překopy trochu osvětlené, zbylé štoly ponořené do tmy. Takže sorry, "nejzákladnější druh lidskýho strachu, ze tmy a z neznáma" (© Bloody13) prostě neznám. Bojím se jenom klaunů a echt blbejch filmů, který žerou čas. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Stejné postupy a fígle jako v Blair Witch Project a [REC], akorát v kanálech a tunelech pod Sydney a bez ukázaní monstra. Ale hlavně tomu shazují kredibilitu průběžné prostřihy na retrospektivní rozhovory s účastníky události, o kterých jednak víme že jsou herci a ne skuteční novináři, a taky se tím prozrazuje, kdo z nich vyvázne živý. Ne zrovna ideální koncept, když nás má film vtáhnout coby real story. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celý film krachuje na základní věci, snaží se vypadat jako reálný dokument. To, o čem se tu rozepsal J*A*S*M je pravda, pokud divák ztratí strach z toho, které postavy to přežijí, o čem vlastně ten film je? Tvůrcům se toho skutečně moc nepovedlo, totální nelogičnost v rozhodování hlavních postav vítězí úplně v každé scéně. Chválit atmosféru je bohužel zbytečné, protože atmosféru vytvořilo prostředí a dokázalo by jí navodit i dítě. Chyběl i nějáký promyšlený děj, první třetina filmu se zaobírá totálně zbytečnou předehrou a když se vejde do tunelu, jen se bloudí, bloudí, bloudí a bloudí. Lekačka ani jedna (?), ale jděte! Evidentní inspirace původní Blair Witch, možná si tvůrci Tunnelu mohli vzít příklad spíše z její napodobenin. Přesto chválím pár světlých pasáží, při kterých se člověk přištihl, že je napnutý jak špagát. 56% ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tunel je nízkorozpočtový projekt, ktorý si na svoje nakrútenie zarábal promom cez internet; od fanúšikov i ostatných, ktorí mali možnosť takto pomôcť jeho vzniku. Hoci tvorcovia nakoniec vyzbierali iba štvrtinu naplánovaného rozpočtu, nevzdali to a s využitím svojej fantázie a všetkého čo mali k dispozícii film dokončili. Následne ho dali k dispozícii zadarmo na web; s tým, že finančný príspevok je čisto dobrovoľný, z toho čo sa zarobí bude vyplatený štáb a prípadný ostatok sa použije na ďalší filmový projekt. Takýto uvedomelý prístup mi je osobne veľmi sympatický a vďaka online kampani sa filmík dostal do širšieho povedomia aj bez toho, aby stratil svoju nezávislosť. Príbeh zobrazuje novinársky tím, ktorý sa vydá robiť reportáž do "opustených" tunelov pod austrálskym Sydney, kde sa im začnú diať pochybné veci a sami objavia niečo viac než by chceli. Zo začiatku sa to rozbieha pomaly a ide skôr o dokumentárnu krimi, ktorá je však komplexná a uveriteľná, čo pripraví pôdu na následný napínavý, atmosferický strach z neznáma, ktorý postupne vyvrcholí strašidelnou hororovou naháňačkou v štýle REC / Ils (Them). Dúfam, že si tento počin zarobí dosť na to, aby mohli tvorcovia pripraviť niečo ďalšie, pretože napriek neoriginalite som cítil, že bol spracovaný s podstatným hororovým záujmom a nasadením. Páčilo sa mi to (určite v značnej miere aj preto, že mám slabosť pre prostredie tunelov, metra, kanálov a podobných podzemností v hororoch) a ako zahlásila jedna z postáv; "it was fucking frightening". ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Keby som mal hodnotiť poster, tak by to bolo za päť. Nechápem, prečo sa každá krajina snaží napodobniť Paranormal Activity, veď tie found footage horory už musia každému prerastať cez hlavu. Tentokrát na to doplatila Austrália. Je to nezaujímavý dokumentárny horor o podzemných tuneloch, v ktorých sa strácajú bezdomovci, a tak sa tam vyberie skupinka novinárov nakrúcať reportáž. Horor obsahuje priame vstupy hlavných postáv do deja, čo ma otravovalo, pretože boli úplne zbytočné, ničím nezaujali a vlastne spoilerovali, lebo tým pádom bolo jasné, kto tam prežije a kto nie. Prvá polhodina bola len ukecaná nuda, samé monológy a interview (musel som použiť rýchloposuv). Potom hlavní hrdinovia vošli do tunelov, ale tá nuda žiaľ pokračovala, akurát s tmou a krikom. Mne už jednoducho nestačí pobehovanie postáv po tmavých interiéroch, a v tomto filme nebolo nič, čo by túto otrepanosť aspoň trochu osviežilo. Tentokrát ešte dám dve hviezdy (čím očividne nadhodnocujem), ale tipujem, že ešte pár takýchto hororov a celý subžáner skončí podobne ako šikmooké napudrované vlasatice - v odpadkových košoch a dávnych spomienkach. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, kde je Tangles postrčený do vody aj scéna, kde je člen strážnej služby napadnutý Stalkerom vo vode, sa natáčali v plavárni za pomoci kulís. (BoredKid)
  • Film se skládá celkem z 135 tisíc snímků. (mkaty)
  • Natáčení probíhalo v australském městě Sydney. Točilo se v městských nepoužívaných tunelech a v úkrytu královského australského námořnictva z druhé světové války na Garden Island. (Homerking)

Reklama

Reklama