Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Diskuze

robert8

robert8 (hodnocení, recenze)

kekesko

Zdravím, to jste mi nemusel psát, to vím. :-) Ve filmu Vinnetou není uveden v titulkách, protože je tam jenom jako kompars, nebo-li křoví. Pozorně se ale podívejte jak už jsem psal kde ho vidím. On je tam snad taky jediný z celého toho komparsu co má "namakanou" postavu. Ostaní Apačové co taky dělají křoví moc toho svalstva na sobě nemají. :-)  

Uživatel robert8 smazal svůj příspěvek.

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

Neexistujú rôzne verzie Winnetuoviek? Lebo si matne spomínam ako sa spiaci novinár Taf Taf prebudil zbadal šíp zabodnutý do trámu, vytrhol ho a dal si ho medzi ruku a telo aby vypadal ako mŕtvy, alebo potom neskôr som vidleeako Old Shatterhand posiloval v apačskom zajatí z kamenmi aby nabral silu... 

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Densy Home Video možná vydávalo zmršené verze, ale to nic nemění na chronologii jednotlivých dílů (viz příspěvek z 1. 3. 2016), která je pro mě přijatelná. Jinak ať se každý dívá na, které filmy chce a v jakém pořadí chce...

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Já řadím částečně chronologicky, částečně tak, aby ty blbé filmy zapadly mezi ty dobré.

 

Začínám Mezi supy. Jako že Vinnetou a Shatterhand se ještě neznají, je to zároveň představení Vinnetoua pro filmy, které budou následovat. Jde o nejlepší film se Surehandem, má i dobrý kinodabing, drží se docela předlohy, dvou knih od Maye, což se o Old Suerhandovi nebo PP říct nedá. Pak následuje Vinnetou 1, první film s dvojicí hrdinů. Za něj dávám srágoru Vinnetou a míšenka Apanači, jelikož jde o strašný film a mezi dvěma skvosty se konzumuje lépe. Pak jde Poklad (musí být před V2, ve V2 je o pokladu zmínka), poté trošku slabší ale stále dobré Údolí smrti, které bohužel nemá starý dobrý dabing, pak zmíněný V2, ten je následován Old Shatterhandem, kde už bylo znát, že s indiány je to nahnuté a Vinnetou je vylíčen trošku jako nervní divoch, což bylo poprvé v celé sérii. Vše zakončuje V3, kde už je Vinnetou smířen s osudem svého lidu . Filmy z Orientu dávám na úplný začátek nebo na konec, podle nálady. Dvojici filmů s Aztéky taktéž, ale tam Old S. nevystupuje, jen jeho protagonista.

A kde jsou ostatní filmy, Petrolejový princ, Old Surehand, Old Firehand? Nikde. Ignoruji je, protože jsou příšerné. Strašlivý dabing příšernost ještě umocňuje.

Kdybych je musel zařadit, tak logicky Old Firehand by šel jako první, Old Surehanda bych dal mezi Poklad a Údolí smrti, Petrolejové prince za Údolí a před V2, abych se měl na co těšit.

na příspěvěk reagoval malyLibor

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Densy home video mělo toto řazení:

Old Firehand, Vinnetou, Poklad na stříbrném jezeře, Vinnetou II, Údolí smrti, Old Shatterhand, Apanači, Old Surehand, Petrolejový princ, Mezi supy, Vinnetou III. Nevím, proč by "surehandovky" měly být komplet před seznámení Vinnetoua s Old Shatterhandem. Jednak je v nich Vinnetou bělochům velice nakloněn (pravda - ve Firehandovi taky), jednak v nich chybí Shatterhand jen z toho důvodu, že Barker hrál zrovna Sternaua či Karu ben Nemsiho. Filmaři nerealizovali setkání Surehanda a Vinnetoua s Shatterhandem a Hawkinsem v závěrečné scéně filmu Petrolejový princ.

na příspěvěk reagoval Castrator

malyLibor

malyLibor (hodnocení, recenze)

Myslím, že 2. díl je Old Surehand, 3. je Mezi supy a 4. díl je Petrolejový princ. V Old Surehand najde Surehand toho tajtrlíka, co ho pak tahá sebou... a v Petrolejovém princovi najde dávnou lásku a syna a usadí se s nimi

kekesko

kekesko (hodnocení, recenze)

1. Old Firehand
2. Petrolejový princ
3. Mezi supy
4. Old Surehand a Vinnetou
5. Vinnetou
6. Poklad na Stříbrném jezeře
7. Vinnetou - Rudý genleman
8. Old Shatterhand
9. Vinnetou a míšenka Apanači,
10. Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti
11. Poslední výstřel

čenda

čenda (hodnocení, recenze)

robert8

Všímal jsem si těch scén o kterých píšete, protože mě taky zajímá koho v tomto filmu Mitič hrál. Řekl bych, že toho Kiowu určitě ne ale ty Apače možná ano, sám bych si toho ale nevšiml. Opravdu je tady dobře ukrytý v davu.

robert8

robert8 (hodnocení, recenze)

Zakladna

Tak mi to nedalo a pátral jsem. Hraje Kiowu, kterého při osvobozování Vinnetua Old Shatterhand praští kulem do hlavy. Pak jsem ho zahlédl jako Apače když přivezli zraněného Old Shatterhanda do tábora Apačů hned na začátku. Potom stojí jako Apač trochu zleva za Samem Hawkensem, který je přivázaný u kůlu. Pak je vidět jak stojí okolo když se kouří dýmka míru. Snad se nepletu.

na příspěvěk reagoval čenda, kekesko

malyLibor

malyLibor (hodnocení, recenze)

videofil

Tak to naprosto souhlasím. I mne děsně štvalo, že filmy byly vysílány podle toho, jak byly natočeny, a ne podle chronologie příběhu.... à propos nevíte někdo něco o tom, jak by správně chronologicky měly být tyto filmy seřazeny? Mám jich všech 17 z let 1962 (Poklad na Stříbrném jezeře) až 1968 (Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti), ale jak je poskládat chronologicky zatím nevím... ale jestli to ještě nikde není, stejně se s tím nějak poperu :-)

Zakladna

Zakladna (hodnocení, recenze)

Malinká otázočka: Kde tu hrá Gojko Mitič??? Videl som tento film niekoľko krát, poznám ho naspamäť, ale nemám páru, ktorý to je

na příspěvěk reagoval robert8

Mirokukii

Mirokukii (hodnocení, recenze)

Též myslím, že asi ne. Bývám dobrovolný vedoucí na táborech, a když jsem se jednou zeptal jednoho kluka (bavil se s kamarády o filmech atd.) zda zná Old Shatterhanda?? Odpověděl mi. "Kdo to je, nějakej robot?" Snad si dělal srandu...

Martyy

Martyy (hodnocení, recenze)

paolito: Já si myslím, že už asi ne... Dneska děti spíš zajímá Harry Potter.

paolito

paolito (hodnocení, recenze)

Otazka do pranice, nevite nekdo, jestli je to pro dnesni deti jeste takovy kult jako byl pro nas (vyrustajici v 90.letech) a nase rodice?

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ano, podle mého názoru patří Reinlovy mayovky (ano jsou to pohádky) do světové pokladnice toho nejlepšího, co ve filmu vzniklo.

videofil

videofil (hodnocení, recenze)

Prostě mayovky s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem je fakt klasika.  I když jsem jako malý kluk měl několik knih od Karla Maye, nikdy jsem je nečetl, což je ostuda a já to uznávám. Nemohu tedy posoudit, zda je lepší film nebo knižní předloha.   Jediné, co se mi nikdy nelíbilo, když film běžel v televizi, bylo to, že nejprve byl vysílán Poklad na Stříbrném jezeře a teprve potom tento díl.

na příspěvěk reagoval malyLibor

DanušeGr.

DanušeGr. (hodnocení, recenze)

Pěkná westernová  a indiánská  pohádka,na kterou se člověk občas rád podívá,když si chce připomenout dobu dětství a mládí.Všechny mayovky jsou pohádky.Jinak se mi zde líbí i příroda a hudba.  Vinnetou a Old Shatterhand nerozlučná dvojice,která bloudí indiánskou prérií a snaží se dát dohromady bělochy a indiánské kmeny.

Kakho-oto

Kakho-oto (hodnocení, recenze)

Fanoušci Karla Maye i filmových "mayovek" se zřejmě dočkají dalšího zfilmování Vinnetoua. Jistá Sabine Niederburghaus-Lesavoy žijící v USA chystá natáčení filmu The legend of Winnetou. V hlavní roli opravdový indián Jay Tavare, na roli Shatterhanda je několik kandidátů. Já osobně doufám, že film bude realizován. Před dvěma lety chtěli Němci natočit film Ve stínu Žuta a nakonec z toho sešlo. Sabine Niederburghaus-Lesavoy je velkou fanynkou díla Karla Maye i filmové klasiky s Barkerem a Bricem z 60. let, takže jí držme palce, ať jako producentka zařídí natočení krásného dobrodružného filmu!

lajko

lajko (hodnocení, recenze)

Pozor! Hudobna stopa na vsetkych Winnetou DVD je otrasna. V pozadi pocut velmi neprijemne praskanie. Zasa jedna znacne odflaknuta edicia...

Paulia

Paulia (hodnocení, recenze)

Krásná podívaná, u které má člověk chuť na chvíli se přenést do téhož času a místa a cválat si to na koni po nekonečných prériích... Nejen krásné prostředí, ale také výborní herci a příběh. Jednoznačně pět *

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Reinlovy filmy s Vinnetouem a old Shatterhandem jsou podle mého názoru lepší než vlastní literární předlohy Karla Maye. Harald Reinl se scénáristou H. G. Peterssonem dokázali sestavit idealizované příběhy, které mají akci i spád a nezaplétají se do zbytečných detailů. Je tu oslaveno dobro, statečnost, přátelství bez záliby v detailech násilí či toho, co má zůstat intimní. Haralda Reinla, který dokázal točit komerčně úspěšné filmy, a přitom slušné (!), považuji za jednoho z nejlepších filmových tvůrců 2. poloviny 20. století. Pierre Brice a Lex Barker jsou mimořádně šťastně vybraná dvojice, která se skvěle doplňuje.

Piotr

Piotr (hodnocení, recenze)

Old Shatterhand je pro mě nejhezčí a nejlépe ztvárněnou mužskou rolí v akčních filmech.

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama