Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jako western asi dobré, nicméně já klasické westerny nerada. Nikdy jsem nepatřila k obdivovatelkám pasáků krav, honců dobytka, desperádů a štětek. Prostě filmy o tom, jak evropský plebs likviduje Ameriku mne nechává chladnou. Bada a Terence mám moc ráda, právě k vůli jejich jednoduchému humoru a dobré náladě. Tu jsem zde nedostala. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rovných osm let uplynulo, než se pánové Terence Hill a Bud Spencer opět sešli v jednom filmu. A nejen to. Tentokrát se sešli společně i před kamerou a to rovnou v hlavních rolích. Kupodivu, nejedná se v žádném případě o westernovou komedii, jak si může mnohý neznalý divák myslet. Snímek v originále znějící ‘Dio perdona... Io no!’ se řadí mezi vážné spaghetti-westerny a svým vyzněním patří mezi ty lepší. Bohužel však pro mnohé obsahuje velmi složitou dějovou linii, což mnohé může skutečně odradit a to hlavně ty diváky, kteří spaghetti-westernům zrovna moc neholdují. Dlouhých dramatických scén je obsaženo dostatek a na tento žánr typická brutalita zrovna tak. Temný postoj k dané problematice v dějové lince příběhu je zásadní a námětově touha po pomstě tak nabírá ten správný směr. Prašné prostředí už jen dodává na vážnosti a žánrové krutosti. Spaghetti-western tedy se vším všudy a tak se hrdě může řadit mezi takové slavné snímky, jako jsou ‘Django’, ‘Sabata’ i třeba ‘Pro hrst dolarů’. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím kde v tom ostatní viděli komedii, protože zápletka i atmosféra je pořádně temná. Nešetří se mrtvolami, ani krutými scénami s mrazivou atmosférou. Kdo zná jen zřeštěné filmy téhle dvojice, bude možná chvilku zmatený. Humoru je tu opravdu minimum a když už, tak je černý jako duše hlavního záporáka. Akcí bohužel taky neoplývá, takže si kamera libovala v dlouhých statických scénách a vyprávění se líně vleklo. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Pojďte, pánové, budeme si hrát na Sergia Leoneho. Všechno, co potřebujeme, máme s sebou: pár správných a pár nesprávných chlapů, strašně divoký Západ, ženskou s lokýnkami (pokud možno lehčího zaměření), a spoustu koltů, klobouků a koní. Vymyslíme jednoduchou zápletku, pořádně ji zamotáme, přidáme spoustu úsečných a nejasných dialogů, ten sympatický blonďák se pokusí o ledový pohled v modrém oku (škoda, že jsme pro tu roli neuhnali Delona nebo Fondu), ten sympatický fousáč si potrpí na vzhled, takže musí být dokonale ostříhán a ovoněn i poté, co jeho postava stráví x-dní v pustině (škoda, že jsme neuhnali Eastwooda, tomu špína nevadí), ještě to bude chtít pěkně atmosférickou hudbu, mnohem víc mrtvol (když už, tak už), a pokud vyjdou peníze, tak i něco zapálíme. Jo a samozřejmě – nesmíme zapomenout na ty dlouhé záběry a pomalé pohyby kamery. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo. :) 6/10 ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Co se týče dvojice budyhill, tak se odemě moc kritiky nedočkáte. Když pominu film Annibale, tak jejich první pořádný společný počin, byla trefa do černého. Povahy jejich postav nejsou sice ještě takové, jak jsme u nich zvyklí, ale přesto se i po těch letech jedná o skvělou podívanou s výborným doprovodem v podání skvělé hudby. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • V době, kdy se film natáčel, se Terence Hill oženil s Lori Zwicklbauer, která byla členkou natáčecího štábu. (chleba24)
  • Původní název filmu zněl “The Cat, the Dog and the Fox“ (Kočka, pes a liška). (Stocki)
  • Terence Hill v souvislosti s natáčení uvedl: "S Budem jsme kdysi natočili film Annibale (1959). Neměli jsme žádnou společnou scénu, takže jsme se tenkrát ani nepotkali, ale já to beru jako takovou předpověď, protože o pár let později jsme se dali dohromady. Stalo se to asi takhle…Bud natáčel western ve Španělsku. Jmenovalo se to Kocour, pes a lišák, později to přejmenovali na Bůh odpouští, já ne! (1967). Bud samozřejmě hrál psa a další herec kocoura. Tento herec nebyl žádný džentlmen a bil svoji dívku. Když ji chtěl jednou večer nakopnout, uhnula mu a on si zlomil nohu o zeď. Režisér spěchal do Říma a rychle potřeboval sehnat herce. Jeden můj známý, producent, mě hned doporučil. Když mi dá klobouk, že budu vypadat jako modrooký Franco Nero. A takhle jsme začali. Já hrál chytrého kocoura, Bud hrál pomalejšího, ale dobromyslného psa." (firewind)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama