Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 9
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 9

Recenze (1 425)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro fanouška všechno a ještě víc. Bohužel. JJ Abrams vytvořil beztvarý a bezvýrazný mix (mišmaš:)) a určitě si to uvědomoval dávno před premiérou. Ty interview zpětně musely být peklo... Episoda 9 se snaží vrátit příběh do původních kolejí (rytíři, Hvězda smrti, ...), ale zapomíná mít vlastní identitu. Dojemné momenty bohužel (kromě jedné "smrti", co se nestane) nefungují. Zbytečná Leia a její naroubované scény, vystřižená Oracle, patrné zásahy do příběhu na poslední chvíli a další a další. Už dlouho mi nebylo u filmu tak smutno, ne kvůli tématu, ale pro tu cestu, kterou se šlo a kam se došlo... do temného místa a doufat, že po úvodní znělce skočil mozek diváka do popcornu a nehodlá vylézt. Líbí se mi razantní krok do příběhu s Císařem, samotný Palpatin mi vůbec nevadí, temné scény také ne, ale všechno okolo je balast, kdy se postavy začínají chovat naprosto odlišně oproti 7 a dokonce i 8 dílu (Hux, Kylo, Rey, atd.). Tempo příběhu je vražedné a současně zastavované vsuvkami a novými postavami, které mají dvouminutovou životnost. Vždy jsem na SW miloval velkolepost až opulentnost téhle space-opery s přesahem mimo film a momenty, které chci vidět znovu. Tady takový moment v tomhle díle není. A to kdyby mi někdo řekl po (zpětně perfektně matoucích) trailerech, tak bych mu nevěřil. A mimochodem, všechno a všichni jsou tu hrozně OP! PS: 2* jsou trochu provokace, ale chci dát najevo, kam třetí trilogie došla... PPS: Lucas možná nebyl dokonalý, ale měl vizi a tu převedl uceleně na plátno, tady vize nebyla a je to cítit, za mě je tahle trilogie ve výsledku obrovská chyba Disneyho a jsem zvědav, co se bude dít se značkou dále, první pokus totiž nevyšel... PPPS: pro ty, kteří třeba SW nesledují do detailu, tak tahle episoda je další recyklace tisíců nápadů, které byly dříve zavrženy a tady se objevují, samotné jejich využití špatné není, ale načasování a rozhodnutí o tom, je dát v takovém množství sem, je problém a výrazně filmu ubližuje. Navíc jak JJ v mnoha interview říká, Rian Johnson mu ukázal, jak se dá riskovat a být odvážný ve světě SW, bohužel sám už musel vědět, že RJ měl svůj pohled a nebral příliš ohledy a JJ je brát musí a tak se bude chtít zalíbit všem a přitom doufat, že to fanouškovské pomrkávání bude kuprospěchu věci... pro fanouška totiž všechno... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi tuctový a nezajímavý příběh. Těchto pseudozápletek se stále novými a novými záporáky a rádoby zvraty se dá napsat de facto nekonečné množství. Film je nabitý akcí a pěknými efekty, takže rozhodně nenudí, ale už zde rozhodně nejde o nějakou tajemnou atmosféru, či budování fikčního světa. 5/10 ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejhorší zakončení jakékoliv velké filmové trilogie v historii. Zbytečnost si podává ruku se zoufalostí a bude lepší na tento skrz na skrz vykalkulovaný průšvih bez duše zapomenout a nikdy více se k němu nevracel. Ukázkou toho jak vypadá to když od začátku nemáte jasný plán ani koncept je Císařův návrat. 30% s klidným svědomím. PS: Sledovat další souboj, ve kterém se Kylo zbytečně šermuje s Rey už bych nedal. Ukazuje to jen to jak byla tahle trilogie od začátku zbytečná a nevěrohodná. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bezkrevný produkt, jehož dění mi bylo naprosto u prdele. Jedinou dobrou postavu, generála Huxe, nedůstojně odpraví někde ve třetině a zbytek mě nezajímá. Což je fakt průser. Je to třetí film s těmito hrdiny a tvůrcům se nepodařilo dát jim ksicht. Jejich špičkování působí tak násilně a nepřirozeně, až mi bylo smutno. Přitom v tom prvním díle, minimálně Rey i Kylo Ren, byli zajímaví a já byl opravdu zvědav na jejich dobrodružství. Pro mě osobně hřebíček do rakve Star Wars. Budu dělat, že tahle nová trilogie neexistuje, ale bohužel se jí podařilo znechutit mi i ten zbytek. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na sérii Star Wars je zajímavé to, že mě samostatně vůbec nebaví, ale pokud výjde spin off ( Solo) či seriál (Mandalorian), tak jsem vyloženě nadšený, což je poměrně zvláštní. Opět mě to vůbec nebavilo, postavy mě nezajímaly, akce se mi nelíbila ani ty praktické efekty, takže jsem klasicky trpěl a prožíval dvou hodinové martýrium. Příběh**, Akce**, Humor*, Násilí>Ne, Zábavnost*, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí*. 2/10. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Chewbacca (Joonas Suotamo) je jednou z mála hlavních postav, které v kánonu potkal příznivější osud než v Expandovaném univerzu (Legendách), tam totiž zahynul v knize „Prvotní vektor“, prvním dílu série "Nový Řád Jedi", který napsal Robert Anthony Salvatore. Yuuzhan Vongové v této knize shodili na planetu Sernpidal její měsíc (pomocí dovin basalů – tvorů schopných manipulovat gravitací) a Chewbacca se nedokázal včas dostat na palubu Millenium Falcona, když zachraňoval Hanova (Harrison Ford) syna Anakina (který později zahynul při misi na Myrkr v další knize z této série „Hvězda po Hvězdě“ od Troye Denninga). K tomuto rozhodnutí došlo, protože autoři knih došli k závěru, že fanoušci už jejich díla neberou vážně, neboť vědí, že hlavním postavám víceméně nic nehrozí, a tak zaslali Georgi Lucasovi seznam postav s žádostí o povolení je ve svých dílech zabít. Lucas jim poslal seznam postav, které za žádných okolností zabít nemají. Chewbacca na něm nebyl. Salvatore se po Chewbaccově smrti stal cílem nenávisti fanoušků a dokonce obdržel i výhrůžky smrtí. Možná i proto už prakticky žádnou další knihu z univerza Star Wars nenapsal, vyjma knižní adaptace filmu Klony útočí (2002). (vojtaruzek)
  • J.J. Abrams se během vzniku filmu radil s Georgem Lucasem, aby se ujistil, že poslední díl dobře zapadne do zbytku ságy, bude provázán s předchozími trilogiemi a zároveň bude působit i jako závěr celého příběhu rodiny Skywalkerů. (TwoFace)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno