Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadšenec pro elektroniku a počítače Martin se vsadí s kamarády, že se nabourá do ministerského serveru a stáhne zadání maturitních otázek. A protože často není zcela v realitě, vsadí se evidentně dřív, než domyslí, jak to chce udělat. A tak krátící se čas před maturitou sledujeme partičku maturantů chystající se pokořit otázky, jejich učitele bojující s byrokracií i povedeného ministra školství a suitu kolem něj. Představy maturantů dokresluje jejich fantazie, která leckdy nepřekoná absurditu skutečných okolností. Nejsou totiž jediní, kdo se snaží server nabourat. Chvílemi přestává být úplně jasné, kdo je tady lump a kdo udělá vlastně docela záslužný skutek. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (74)

Phorbo odpad!

všechny recenze uživatele

Nedohlídl jsem. Nezvládl jsem to. Když to hráli v telce, tak při první reklamě jsem si ubalil jointa a stačil ho i zhulit. Po přečtení recenzí od paní Spáčilové, kterou si vážím jako ovoce v Kauflandu, jsem doufal, že mi alespoň ta tráva udělá z hroznýho filmu film dobrej. Jenže ono ne! (?) A já si říkal jak to? Koukal jsem na ten snímek, jak vylomenej z reality někde, ani nechci vědět kde... Todle ani nebylo vtipný. Co tam mělo bejt vtipnýho? Ty podprůměrný hospodský vtipy, který bych já povídal jenom kdybych ležel natáhnutej pod stolem s opicí místo šály a grckou vedle sebe. Tehdy by mi to možná přišlo vtipný. Když mi ani k smíchu nepomáhá brko, tak to není prostě vtipný. A já doufal, že to směšný bude, protože já déčkový filmy mám rád a užívám si jak jsou špatný, ale todle bylo fakticky hrozný... A já nemůžu vystát co je trapnýho tak, že to už ani není vtipný... ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Já když už jsem viděl v titulcích Magnusfilm, bylo mi jasný, že tady bude hodnocení pod 16. A taky že jo. Odsudky pseudointelektuálíčků z csfd směrem k jakékoli konstruktivní a s humorem podané kritice odrážejí jen jejich nedobrý vztah k sobě samým. No co, já jsem se bavil supr, myslím, že společenská kritika v tomto filmu obsažená, má větší hodnotu, než celá csfd dohromady. ()

Reklama

mh.mail odpad!

všechny recenze uživatele

0% — Hrůza v krystalické podobě. Ne nadarmo se mezi producenty v titulcích objevil Magnusfilm. Moje první reakce byla — studenti dostali k dispozici profi kameru, tak natočili svoji představu ztřeštěného filmu o studentech a učitelích. Je to sice blbé, ale taky jsme v jejich letech natočili „film“ (na Admiru osmičku). Jenže pak jsem s hrůzou zjistil, že autorovi filmu bylo v době jeho spáchání bezmála 50 let a navíc je to prý původem učitel. To už ukazuje spíš na nějakou diagnózu. Docela by se tento film dal srovnat s filmem Hroch, který jsem shodou okolností také nedávno viděl. V Hrochovi si režisér Steklý vyřizoval účty s představiteli Pražského jara 68, asi mu něco ošklivého udělali, v Maturitě si režisér Houška vyřizuje účty s bývalými kolegy učiteli a celým školským systémem, asi mu také udělali něco ošklivého. Kvalitativně je na tom asi o 3,2% lépe Hroch. ()

Maila87 odpad!

všechny recenze uživatele

Žánrově bych to spíš zařadil jako tragédii. Naštěstí pan "producent" a "režisér" nedostal žádnou podporu na tento film. Jen lituji paní Mirku Spáčilovou, že tento film musela pro hodnocení vidět a navrhuji na vyznamenání prezidenta, protože se vážně musela obětovat a nechápu, že se nepozvracela, nebo nebyla poté hospitalována do bohnic. Jeden z mála filmů u kterých divák by ocenil jejich kratší stopáž. I trailer, který jsem viděl bohužel až po shlédnutí filmu je moc dlouhý! ()

Eluin odpad!

všechny recenze uživatele

Jaká to hrůza! Pardon, musel jsem si trochu ulevit... Jsou filmová představení, kde vám rozdávají před projekcí různé dárkové předměty (před filmem Štěstí jsem dostal úhledný balíček kapesníčků, prý se u toho brečí štěstím - nebrečí...), ve 3D kině dokonce propůjčí 3D brýle... Před projekcí snímku Maturita se nerozdávalo nic, a to je stoprocentně chyba! Dokáži si živě představit, že leckterý zbloudilý divák by ocenil přítomnost čehosi pro film tak praktického, jako je třeba pytlík na zvracení, či nějaké psychotropní látky, které by mu umožnily tento 87 minutový strastiplný zážitek smysluplně prožít. Bohužel. Schválně jsem se snažil na filmu najít něco pozitivní, což bylo velmi těžké, ale nakonec se mi jedna věc nalézt podařila, a to závěrečné titulky. Skutečně, na těch se tvůrcům nic zkazit nepodařilo (a zmínka o tom, že film byl natočen bez jakéhokoliv grantu a dotace také potěší, to mi tedy spadl kámen ze srdce..). Těch nepodařených věcí je ovšem daleko víc. Předně vůbec nemá smysl mluvit o nějakém příběhu. Jakousi jednotící linku film asi má, ale je bohužel tak blbá, že se s ní nemá ani smysl zaobírat. Asi takhle: Parta žáků maturuje. Nechce se jim učit. Mají spolu sex. Pijí alkohol. Požívají psychotropní látky (a na diváky nic nezbyde!!). Hackují počítač MŠMT. Hodně sní. Střílí se tam jako u Stalingradu. Maturují. Pokud skutečně uvažujete na film jít, tak výše uvedený seznam napsaný kurzívou neberte jako spoiler. O něco takového tady skutečně nejde, tady se pohybujeme na zcela jiném hřišti (pokud jsme si tedy vůbec nespletli sport). Stejně tak se nemá smysl bavit o režii, prakticky neexistuje. I skupina zfetovaných rastafariánů by asi odvedla profesionálnější práci (a pokud ne, tak by aspoň zbylo na ty psychotropní látky pro diváky...). Chvilku jsem váhal, zda mezi pozitiva dát "výkon" kameramana, který občas svůj digitál prapodivně ostří a svítí, že místy moc není poznat co se to děje - ano, to je totiž v mnoha případech filmu skutečně pozitivní aspekt, ale úmyslné to asi nebylo. Jistě, u filmu se dá lecčemu zasmát. Bohužel, mám dojem, že je to na místech, kde tvůrci žádný smích ani nepředpokládali. Naopak, místa, kde by se smát mělo, střídá jen zoufalý divákův výraz a touha SKUTEČNĚ u toho vchodu dostat pytlík na zvracení. Ve slušné společnosti se totiž na zem nezvrací, ne tedy, že by to nějak vadilo, kinosál byl prakticky prázdný... Film Maturita je tak podobnou "zábavou" jako je třeba nabodávání sebe sama na kůl, či kávový dýchánek s Hitlerovými. Za určitých okolností to tedy může být celkem fajn.... :). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Autor hudby k filmu Tomáš Cibor hraje v kapele s vítězkou SuperStar 2013 (od r. 2013) Sabinou Křovákovou. (ČSFD)
  • Velká část herců v hlavních rolích sama opravdu v roce uvedeni filmu maturovala. I velkou část štábu tvořili velmi mladí filmaři. (ČSFD)
  • Školní scény se natáčely na Základní škole Strossmayerovo náměstí. (ČSFD)

Související novinky

Juniorfest 2013 se blíží

Juniorfest 2013 se blíží

28.10.2013

Termín VI. ročníku mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež JUNIORFEST 2013 se neúprosně blíží. Horšovský Týn, Plzeň a Dobřany se stanou od 9. do 13. listopadu 2013 dějištěm tohoto stále… (více)

Reklama

Reklama