Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (194)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Crowe sa zaradil k svojím kolegom, ktorý si už film natočili. A dopadlo to výborne. Najviac zaujme atmosféra a emócia. S tými sa vymazlil a je to cítiť. Dokonca prvá polovica má aj celkom slušné tempo, tá druhá ho už postráda, čo je na škodu. Z hereckého hľadiska obidve hlavné postavy obsadené výborne. V poslednej dobe môžem čím ďalej tým viac aj Courtneyho. Príbeh zaujímavý, ale nemôžem povedať, žeby bol jedinečný. Postavy mali motiváciu, neboli povrchné, čo je u týchto filmov veľmi dôležité. Do budúcna by som možno trochu pridal tých bojových scén a nenechal zbytočne padnúť tempo. 4 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Tatínek Míša "Russie" Kulička hledá svá medvíďata v Turecku...Potenciál to má na velký doják nebo na historické drama, ale ani jednoho to nedosáhlo úplně. Střihače a kameramana bych zastřelila rovnou - absolutně ničili kontinuitu děje. Navíc to má opravdu funny ending. Škoda, že tam byla tak velká obsáhlost dějových linek, flashbacky působily jako pěst na oko, a turecká Konstantinopol byla spíše francouzská vesnička obydlená přistěhovalci...Russie se má ještě hodně co učit, ale bylo to koukatelné. 70% za snahu...a za Russieho Kuličku :-* ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe sa na staré kolená postavil aj za kameru a naservíroval „vojnovú drámu“, ktorá sa síce tvári veľkolepo, ale skôr než vojnovou drámou je gýčovitou romantickou rozprávkou o austrálskom farmárovi, ktorý sa vydá hľadať svojich troch synov, ktorí padli kdesi v bitke počas prvej svetovej vojny. Nie každý je však druhý Eastwood a tak je výsledok značne rozpačitý. To, že je film skôr komorným príbehom než tou vojnovou drámou by nebol najmenší problém. Problém je ten, že samotný Russel Crowe nemal jednoznačnú víziu čo chce vlastne natočiť a tak film pôsobí, že sám nevie do akého žánru chce nakoniec spadať. Osudová dráma sa tak skoro mení na naivnú romancu s dosť zvláštne použitými flashbackmi do minulosti na fronte. Po príbehovej stránke však ani v jednom momente neprekvapí a od začiatku ide po osi čírej predvídateľnosti. Neviem, či je to chyba knižnej predlohy alebo scenára, prípadne obidvoch, ale samotný príbeh nie je nijako nosný a scenár plný len tých najobohranejších dramatických klišé. Navyše natočené bez nápadu, bez skutočne silnej emócie alebo jedinej vypätej scény. Podporené nezaujímavým televíznym lookom, kde je jednoducho vidieť značné podfinancovanie a nepomohla tomu ani kamera Andrewa Lesnieho (kameraman Pána Prsteňov alebo Hobbita), ktorý musí v mnohých scénach len improvizovať, aby nepôsobili veľmi lacno (viď napríklad piesočná búrka v úvode) a nemôže si dovoliť ani žiadne veľkolepejšie zábery na tureckú prírodu. Po hereckej stránke prekvapivo veľmi slušné, Russel Crowe je herecká istota, no aj taká Olga Kurylenko alebo Jai Courtney dokazujú, že vedie podať charakterné výkony. Akurát sa tu pohybujú v gýčovitej, naivnej story plnej klišé a zbytočne presladených scén (v podstate všetky návraty do hotela), ktorá nijako nestrhne a po chvíli už ani nebaví. Síce som sa tešil, ale nakoniec musím konštatovať, že Russel Crowe sa vo svojom režijnom debute nijako nepredviedol a natočil len priemernú, nezaujímavú rutinu, ktorá síce ničím neurazí, ale ani absolútne ničím nezaujme. Snáď nabudúce, Russel! CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe jako režisér debutant zde podle mě obstál více než dobře. Cesta naděje sice tedy určitě není kdovíjaký filmový skvost, ovšem v rámci čistokrevného dramatu si dovolím tvrdit, že patří jistě k tomu kvalitnějšímu, co za posledních pár let v tomto žánru vzniklo. Po celou dobu jsem z něj totiž, a to i přes ne zrovna optimistické a dvakrát příjemné téma, cítil velice příjemnou uvolněnost, klidnost a pozitivitu, což není vůbec jednoduché navodit, ale zde to vše funguje velice jednoduše a přesvědčivě. Samotná zápletka by se jinak dala lehce označit i za poměrně originální, sice krapet kostrbatější, ale určitě působivou, s několika velice intenzivními scénami, škoda jen tedy slabšího spádu a závěrečné emoční gradace, kde bych se nebál i trochu víc přitlačit na pilu, ale celkově to prostě docela šlape a určitě nenudí. Crowe co by režisér ve svém režijním debutu dokázal navodit i poměrně výraznou atmosféru a samozřejmě sám sebe jako hlavního hrdinu ukočíroval též na výbornou, což ovšem asi nedalo příliš práce, neboť on je skutečně skvělý herec a takovéto filmy dokáže utáhnout i s přivřeným očkem. Cesta naděje je zkrátka pohodová podívaná, která nestrhne, nenadchne, ale určitě ani neurazí a neunudí. Prostě velice pěkný průměr. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Australský farmář přicestuje krátce po válce do exotického Turecka, aby na bojištích Gallipoli nalezl ostatky svých tří synů a tím došel smíření a "uzavření". Poznává na vlastní oči nejenom krutost a utrpení války, ale především krásu, tradici a milé lidi této země (a samozřejmě i novou lásku). Croweův režijní debut se může pochlubit pěkným starosvětským zpracováním, zároveň však i melodramaticky kýčovitým scénářem. 70% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Po austrálskom natáčaní potom kľúčoví členovia filmovej spoločnosti odcestovali do Turecka, kde ich posilnil miestny štáb. Herec a režisér Russell Crowe priznal: „Bol som nervózny z toho, že opustím známe územie Austrálie a budem režírovať v cudzej krajine s jazykovými bariérami a inými neodmysliteľnými problémami, ale zistil som, že jazyk filmovej tvorby je univerzálny a turecké štáby boli vynikajúce vo všetkých ohľadoch." (Arsenal83)
  • Kostýmová návrhárka Tess Schofield objasnila: "Pre šatník Ayshi [Olga Kurylenko] sme získali niekoľko krásnych materiálov - žakár, hodváb, bielizeň a čipky. Na svoje obdobie je to mimoriadne progresívna žena. Pochádza z veľkej, starej osmanskej rodiny, takže aj keď zažili ťažké časy, jej oblečenie má stále ozveny tej minulosti. Ale je tu aj trochu fúzie s raným edwardovským vzhľadom, ako sa bezhlavo presúva do 20. rokov. Na porovnanie, oblečenie Joshuu Connora [Russell Crowe] je vhodnejšie pre farmára z austrálskeho vnútrozemia, s voľnejšími líniami v tlmenejších zemitých tónoch. (Arsenal83)
  • Russel Crowe priznal, že k svojej role vlastné rodinné prepojenie: "Pravdepodobne to pre mňa znamenalo viac ako pre niekoho iného, pretože som videl, ako to robí môj vlastný otec. Mal tú zručnosť (hľadania vody), takže keď som čítal scenár, bola to pre mňa osobná vec. Súčasťou toho je aj topografia krajiny a hľadanie známok pohybu vody, kde mohol dážď presakovať puklinami v zemi a potom sa zhromažďovať vo vodonosných vrstvách pod povrchom.“ (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama