Reklama

Reklama

Smrt přichází do Pemberley

(TV film)
  • Velká Británie Death Comes to Pemberley
Trailer

Zločin v aristokratických kruzích může zničit vše, co předchozí generace vybudovaly. Slavná anglická detektivkářka P. D. Jamesová tentokrát úplně jinak. Záhadnou smrt kapitána Dennyho řeší hlavní postavy z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Od svatby slečny Elizabeth Bennetové a pana Fitzwilliama Darcyho uplynulo šest let. Manželé s rodinou žijí na překrásném rodinném sídle Pemberley. Všichni se připravují na každoroční ples. Po neohlášeném nočním příjezdu Elizabethiny lehkomyslné sestry Lydie však události nabírají nečekaný spád. Hysterická mladá žena totiž vykřikuje, že jejího muže George Wickhama cestou lesem někdo zastřelil. Darcy okamžitě organizuje pátrání a v lese skutečně objeví zohavenou mrtvolu. Není to však Wickham, ale jeho společník kapitán Denny. Do Pemberley přijíždí smírčí soudce Hardcastle a začíná vyšetřování, v němž je George Wickham hlavním podezřelým... Na Pemberley, rodinném panství Elizabeth a Fitzwilliama Darcyových, došlo k vraždě. Hlavním podezřelým z hrdelního zločinu je George Wickham, manžel Elizabethiny sestry Lydie. Pokud bude shledán vinným, budou následky pro rodinné jméno katastrofální. Darcy nehodlá nic takového připustit, a proto bere vyšetřování do vlastních rukou. Přesto je však pro všechny případy rozhodnut výhodně provdat svou sestru Georgianu. To se ovšem nelíbí Elizabeth, která sama začne pátrat, aby dopomohla své švagrové a přítelkyni ke šťastnému manželství. Podaří se manželům Darcyovým problémy vyřešit, očistit jméno rodiny a zachránit i své manželství? (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (42)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanouškem děl Jane Austinové a žádné z nich jsem nečetla, takže mě pokračování Pýchy a předsudku nemohlo zklamat jako jiné. Zklamalo mě ale to, že to nijak negradovalo a že první díl byl zajímavější a napínavější než druhý. Oddalování popravy bylo sice pěkné, ale už mě v tu dobu ani Wickhamův osud nezajímal, jednak ho upozadil osud ostatních a za druhé to defacto skončilo pod kopyty koní... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ač okolí brblalo, že herečka je ošklivá, tahle dáma měla cosi do sebe a rozhodně byla zajímavá. Vůbec jsem netušila, že se budu dívat na volné pokračování Pýchy a předsudku, a byla jsem mile překvapena. Tak jsem si tipovala vraha, a jo, vyšlo to, a musím uznat, že ač Anglány fakt nemusím vůbec v ničem, tohle sídlo bylo elegantní a vkusné a dokonce mi prolétlo hlavou, že by tam ani nemuselo strašit. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ráda se vracím do světa Jane Austenové, ale tohle není ani jeho odraz. Hrozně dlouho trvá, než se začne něco dít. Pak je nalezený mrtvý muž v lese a příběh se pohne. Jenomže úplně mimo. Najednou začne vršit jednu utajovanou záhadu za druhou, všude číhají zamlčovaní příbuzní, zakázané vztahy a temné vazby z minulosti – až je toho tolik, že je to směšné. Navíc režie je hrozně nemotorná, maximálně na úrovni průměrné tv inscenace, kdy scény veřejných soudů byly pro mě svou klišovitostí a opakováním stejných záběrů (bučící dav, oči poulící podezřelý, brunátný soudce) takovým utrpením, že jsem to málem vypla. Mezi Elizabeth a panem Darcy není vůbec nic. To je taková absence jakéhokoliv citu, aspoň třeba kamarádského, že působí jak dva lidé, co náhodou stojí vedle sebe v metru. ___ Jediné, co mě potěšilo, bylo vylepšení Lydiina charakteru. Ne snad, že by se polepšila. Zůstala stále stejně svéhlavá a rozmarná – což je fajn – jen její povahu ukázal film v trochu jiné situaci a tedy i v trochu jiném světle. Příznivějším. Zatímco nebohé Elizabeth zbylo z jejího břitkého jazyka jen pár úšklebků na adresu lady Catherine de Bourgh, která sama ztratila většinu své démoničnosti. ___ Minisérie je ztrátou času. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Zbytečně protahované, neskutečně rozvleklé. Nápad a potenciál by tu byl, ale tak pomalu to utíkalo. Než se konečně něco stalo, uplynula snad celá věčnost. Body dolů také patří výběru hlavní hrdinky, která mi byla neskutečně nesympatická. Děkuji, ale příště si nechám podobné pokusy o návrat do Pemberly ujít. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to bylo nádherné. Z obsahového hlediska však byla minisérie na samé hranici koukatelnosti. Do tak působivého a nádherného prostředí, jako jsou zdejší exteriéry i interiéry, zasadit tak nenápaditý, nedůmyslný a nudný děj s plytkými charaktery je obrovská škoda až barbarství. Bylo to tak zoufale nedramatické, že jsem po chvilce odpadla. Nedoporučuji ani jako kriminální oddechovku z atraktivního prostředí a už vůbec ne romantickým příznivcům skvělé, inteligentní Austenové. Negativní dojem ze série jen dovršila nesympatická a postarší herečka Anna Maxwell Martin, která zcela nevhodně ztvárnila o generaci mladší Elizabeth. Příběh se přeci odehrává pouze šest let po svatbě s Darcym. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (1)

  • Jako sídlo Pemberley posloužilo filmařům Chatsworth House v anglickém Derbyshiru, stejné místo jako v populárním filmu Pýcha a předsudek (2005). (LucyZ)

Reklama

Reklama