Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (133)

blackJag 

všechny recenze uživatele

"JE LEPŠÍ ROZUM POSTRÁDAT NEŽ HO ZNEUŽÍVAT JAKO VY." Nebyl jsem nějak naladěný, tak jsem v začátku trošku plaval, jedno jméno za druhým, kdo s kým nebo jak, ale nakonec si to sedlo a zážitek vyloženě příjemný. Jiná adaptace z nedávné doby Austenové, PÝCHA A PŘEDSUDEK od Wrighta, sice nepřekonána (jakože opravdu ani omylem), přesto spokojenost, s hereckým obsazení (Nighy hraje v podstatě pořád to stejné, ale já toho staříka zkrátka žeru!), výpravou i určitou čiperností narace. 70% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Emma s tečkou... toto se mi nepíše lehce, každopádně asi takto: Američanka Anya Taylor-Joy byla opravdu nejlepší možná volba pro roli krásné a jemné (a britské!) Emmy? Pokud ano, svět je opravdu v pr..ekérní situaci. Harriet Smith je druhá chodící katastrofa a Miranda Hart nezúročila charakter slečny Batesové ani z poloviny. Pan Knightley, muž, u kterého jsme ve všech předchozích verzích poznali jeho pravé emoce až v závěru, má bohužel v tomto scénáři chovat se jako de... dedostatečně dospělý jedinec, omluvte mou rýmu. Novátorský přístup k původní látce má tady znamenat to, že postavy zhrubly a říkají věci, které se tehdy neříkaly (viz Harriet, vyčítající Emmě, že jen kvůli ní odmítla Roberta Martina + podezřívající, že chce Emma p. Knightleyho pro sebe; Emma lamentující nad nabídkou p. Knightleyho kvůli Harriet; Emma vysvětlující Robertovi Martinovi, že mu způsobila bolest...), tohle zkrátka NE. Na georgiánské době je právě přitažlivé to, že lidé samozřejmě cítili a prožívali, ale z úst už jim pak vycházely cenzurované větné celky, protože... tak to bylo správné a kdyby řekli to, co měli na mysli, nemohli by se ani na sebe podívat do zrcadla. Byli už zkrátka takoví, Jane Austen o tom napsala vtipný příběh, který patří mezi moje nejoblíbenější a mě mrzí, že musím takovému paskvilu dát jen 2 hvězdy: jednu za bohatou výpravu a všechny ty serepetičky a druhou za paní Eltonovou, která jediná byla postavou na svém místě, bravurně ztvárněnou Tanyou Reynolds. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímky z tohoto obdobia, nie sú môj šálok kávy. Nevyhľadávam, ale ako sa hovorí, po steaku by si občas trebalo dať aj niečo menej tučné. Nie je to typická historická romanca, je to skôr veselohra, kde sa herci skôr pitvoria a nie hrajú. Knihu som nečítal, iné filmové verzie nevidel. A tak som si to užil ako komédiu, ktorá občas zabrdne až do paródie. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Zcela nepolíben, lépe řečeno, naprosto neobeznámen s tím, jaká má Emma být či co má vlastně za lubem, natož aby se kolem mě mihla knižní předloha, jež zde nepochybně tvoří základ hodnocení, jsem si užil to nádherné, blonďaté ztělesnění nejvyšší možné ženské důstojnosti, jež s chladnou přesností, na míru upraveným sebevědomím a dobrovolnými předsudky kontroluje svět kolem sebe. Nicméně, jak je známo a ověřeno, i ten nejpevnější ledovec, je-li vystaven silnému, intenzivnímu a nekončícímu žáru, podlehne a taje...v případě zmrzlé vody je to životodárné slunce, v případě lidské bytosti upřímný, silný a hřejivý, mysl i tělo uspokojující, pocit opravdové lásky. Bezchybná atmosféra a vynikající herectví všech zúčastněných, nad kterými září napohled křehká, překrásná květinka Anya. Ač je mi tato společnost, obklopující se nestoudným nadbytkem a sluhy, jež jsou jen položky v inventáři, proti srsti, film jsem si užil, k čemuž mi dopomohla i snaha o zobrazení podobnosti životů a smýšlení chudinské vrstvy s tou pokryteckou honorací, nic extra silnějšího, ale pro mě vážně dobré. [Kino Citadela] ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Takhle mi zkazit pana Knightleyho! V tomto případě mu měli říkat spíš Emoley, rytířského v něm nebylo za mák (na konci mi ho bylo vážně líto, že takhle dopadl. Poor Mr. Knightley!). V mnoha ohledech si z knihy vybrali zvláštní motivy a ty tradiční poněkud překroutili – místy bych se nechytala neznat předlohu. Jinak krásné kostýmy (paní Eltonová), vtipné scenérie (zvláště s chovankami internátní školy) a obrovské oči Emminy. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)
  • Hartfield, dům, ve kterém žije Emma (Anya Taylor-Joy) se svým otcem panem Woodhousem (Bill Nighy), je ve skutečnosti Firle Place v oblasti národního parku South Downs v anglickém Sussexu. (J.F.B.)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama