Reklama

Reklama

Epizody(4)

Emma má celkom iné vlastnosti ako ostatné mladé dámy. Tým, že vyrastala po boku neschopného otca, si musela zobrať na starosť riadenie rodinného panstva sama. Tieto okolnosti v nej vypestovali až prehnané sebavedomie: len ona všetkému rozumie a vie, čo je pre každého najlepšie. To v nej podporí aj myšlienku dohodiť svojej priateľke Harriet snúbenca. Týmto spôsobom, napriek svojim najlepším úmyslom, kráča od maléru k maléru a jediný, kto sa ju snaží umravniť, je jej švagor, pán Knightley. (RTVS)

(více)

Recenze (56)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nebudu se hnipat v detailech, ale celkově mne toto zpracování nadchlo. Prostě jsem se dobře bavila, ač mi to někdy přišlo už jako přehrávání. Ty vědoucí pohledy mezi ženami byly skvělé. K obsazení: Jane Fairfax mohla být hezčí, to samé Frank Churchill, který byl až moc rozjařený. Pan Knightley prostě neměl ani přádnou konkurenci. Klidně bych dala více prostoru paní Eltonové, sice byla nepříjemná, ale mohla být strašná. / po více jak roce viděno po druhé a nadšení výrazně opadlo, dost mně štvalo jak Romola Garai pořád koulela očima a přišlo mi to místy až moc natahované ()

Ivusha 

všechny recenze uživatele

Ať jste četli předlohu, nebo ne, určitě se vám tato adaptace bude líbit. Všechny postavy mě uchvátily a myslím, že z Jonny Lee Millera bude můj oblíbený Kingsley. Navíc bych řekla, že ústřední dvojice byla perfektní a skvěle si padli, to jiskření tam fakt bylo. Samozřejmě, že to má své chybičky - Romola je na Emmu příliš emotivní (už z knížky si ji představuji jako dívku, která se umí udržet) a některé scény nejsou zrovna dobové, ale to minisérii neubírá na kráse (prostě těch pět dát musím, i když bych řekla, že nejsou stoprocentí... to možná po druhém zhlédnutí). Zkrátka a dobře pokud máte příběhy Jane Austenové rádi alespoň z pětiny jako já, tak se vám to určitě bude líbit. Tak a teď by bbc mohla natočit třeba minisérii Mansfieldského panství (a tím myslím znovu:-))) ()

Reklama

made1 

všechny recenze uživatele

Elegantní, to především. Počkám si ještě na titulky, ale zatím jsem s to napsat, že je to mnohem poutavější než Emma s Kate Backinsale, ale to především kvůli hlavní představitelce. Přesto vítězem je u mě Gwyneth Paltrow, kterou je ale v mých očích téměř nemožné překonat v této roli. Ostatní je dobré, ale trochu rozjívené. PS: Velké díky patří autorce titulků jménem sottlova. Díky jejímu umu se podařilo seriálu dostat se mi natolik pod kůži, že jsem ho zařadila mezi své nejoblíbenější. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Emma je nádherná. Prostě okouzlující. Milá. Vtipná. Jane Austen ve svých románech nikdy nešetřila romantikou a tato prosluněná minisérie jí vzdává holt. Tým BBC si dal velmi záležet aby Emma opravdu žila a aby nebyla jen vyšňořenou slečnou na dobové fotografii. Obsazení hlavních rolí je výtečné, Romola Garai skvěle ztvárnila rozmarnou a občas trochu nezdvořilou, ale hlavně přívětivou a laskavou příslušnici vyšší společnosti, která si ke svému štěstí nemusí dělat starosti o budoucnost a proto s co nejlepšími úmysly organizuje životy jiných. Za zmínku jistě stojí i Michael Gambon, jenž za celou dobu pronese jen pár vět, ale co slovo to perla. Doporučuji shlédnout i přidaná videa o natáčení na youtube. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Opravdu mile ztvárněná červená knihovna, na níž je vidět pečlivost, již BBC věnuje zpracováním anglické literární klasiky. Na své si přijdou milovníci dobových kostýmů i beznadějní romantici, těm přemýšlivějším je v girlandách marcipánových ozdůbek na idylickém dortu ponechán dostatek prostoru k zamyšlení nad společenskou diferenciací anglické společnosti (nejen) té doby. Dokonce i ta přímočarost až černobílost postav se v rámci žánru snese. Snad jen v závěru jsem byl poněkud zaskočen chvatnými zkratkami v ději, které na mě působily, jako by dílů seriálu mělo být původně pět, ale nakonec je bylo nutné směstnat do výsledných čtyř. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V roce 1995 pověřila BBC Sandy Welch napsáním scénáře minisérie Slečna Emma. Na to však začaly produkční společnosti Miramax a Meridian Broadcasting vyrábět svá díla podle knihy Emma od Jane Austenové, konkrétně film Emma (1996) a stejnojmenný televizní snímek Emma (1996). BBC proto tehdy svůj projekt zastavila. K návratu k původní látce pak došlo po více jak 10 letech. (zuza99)
  • Pri natáčaní v Chilhame, ktorý slúžil ako Highbury, pracovníci produkčného dizajnu pokryli niekoľko ciest štrkom, aby zamaskovali cestné značenie z 21. storočia a na námestí obce postavili fontánu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama