Reklama

Reklama

Creepshow: Plíživý děs

  • Česko Plíživý děs (více)

Ve filmovém příběhu mistra hororu Stephena Kinga jsou brutální vraždy střídány záhadnou olejovou skvrnou uprostřed jezera, která pohlcuje vše živé. Bizardní tváře se vynořují a mizí za tajemných okolností... Opona jde nahoru - hrůza se ujímá vlády. (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (109)

tron 

všechny recenze uživatele

„Z toho plynie poučenie, aby ste nikdy nebrali stopárov. Predkom svojho auta.“ V roku 1982 nakrútil George A. Romero mozaikový horor CREEPSHOW podľa poviedok svojho kamaráta Stephena Kinga, ktorý si v jednom príbehu aj zahral a napísal scenár resp. adaptoval vlastné poviedky. Druhý diel King už opustil (ak nerátame cameo rasistického kamionistu) a Romero zostal „len“ ako scenárista (zasa podľa Kingových poviedok), pričom „roznášača novín“ si zahral kamarát, maskér Tom Savini. Bohužiaľ, je to zlé. Projekt stál málo (najslávnejšou tvárou je George Kennedy z FRAJERA LUKEA, vražedná „škvrna“ vyzerá ako plachta a rozhodne nefosforeskuje a nikoho nehypnotizuje tak, ako v poviedke, trikovo náročnejšie sekvencie sú dokonca kreslené) a príbehy sú slabé. Prvý o soche dreveného Indiána o ničom, tretí o ničom (a už aj bez pointy), jedine prostredný za niečo stojí, ale atmosféra jesenného jazera (v ktorom niečo pláva) bola oveľa lepšia v poviedke (v Čechách vyšla v zbierke „Hmla“). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

V tejto časti Creepshow sa divákom prihovorí aj uvádzač, tri poviedky sú pochopiteľne dlhšie aby to vyšlo na aspoň 90 minútový film ale za prvou časťou zaostávajú asi všetky, aj keď opäť treba vziať do úvahy že od ich natočenia už uplynulo 35 rokov a rozhodne to nebol nijako nákladný príbeh. Dnešný seriál vo väčšine svojich epizód ponúkne o niečo lepšie príbehy, na druhej strane jeho tvorcovia majú výhodu spomínaných 35 rokov takže porovnávať ich je pomerne ťažké. ()

Reklama

charge 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně je nejlepší prostřední povídka, poté ta s indiánem a nakonec se stopařem, ve výsledku druhý Creepshow nezklamal stejně jako první díl, který se mi líbil stejně. Určitě se jedná o to lepší, co bylo podle Kinga zfilmováno, i když povídkový zpracování jsou vždycky snažší natočit, než celý román, z kterých se většinou staly B filmy, co se Kingovek týče. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Druhé Creepshow, už jen se třemi povídkami, působí ve srovnání s původním souborem trochu uondaně. Opět nechybí prolog, mezihry a epilog s malým čtenářem hororů, tentokrát však téměř výhradně v animované podobě. První příběh Starý náčelník Dřevěná hlava se z přesládlého sentimentu překulí do krátké a decentně krvavé epizody ve stylu klasických slasherů. Téměř absentující černý humor a slabá pointa dělají z téhle povídky druhou nejhorší v rámci prvních dvou dílů Creepshov, ten třetí je totiž kapitola sama pro sebe, ale o tom až jindy. Po slabém začátku přichází Prám, a to už je, díkybohu, jiná písnička. Taková masožravá. Čtyři tydýti, macho, slaboch, děvka a skrytá děvka si to chtějí společně rozdat v přírodě na opuštěném prámu na neméně opuštěném rybníce. Zvolí si však špatnou destinaci a jejich dovádění jim naruší hladové prostěradlo, kterému všichni až familiárně říkali olejovitá skvrna. Režisér to tak možná chtěl, ale trikař zřejmě netušil, jak má hýbat s olejem na hladině, aby pod ním nebyl vidět ten potápěč. Pod prostěradlem vidět nebyl, dobré řešení! Svačinka byla velmi uspokojivá, což nakonec dokazuje i závěrečné říhnutí prostěradla. Nebo možná toho potápěče, nevím. Každopádně Prám byl nejlepší. Třetí povídka nám pak představí krávu za volantem, která srazí černého stopaře a ujede z místa nehody. Stopař je však filuta a umře, aby ji mohl strašit. Jinak slušnou a brutální povídku kazí útrpná samomluva hlavní představitelky, která svým vysvětlujícím kdákáním (bučením!) musí okomentovat každou událost. Za lidovku díky Prámu. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydařený soubor tří hororových povídek na motivy Stephena Kinga, které spojují vtipné animované pasáže s povedeným průvodcem. První povídka, nejslabší z celého souboru, nabízí divákovi pomstu oživlého dřevěného indiána na partičce zlodějíčků. Druhý počin je už mnohem zábavnější a perfektně zakončený vtipným závěrem. Zde se divák dočká příběhu skupinky přátel, kteří si v odlehlém jezeře zaplavou a usadí se na ukotveném prámu, když se ale na vodní hladině objeví podivná skvrna, idylické chvilky končí a začíná boj o holý život. Závěrečná povídka je také celkem zdařilá, ovšem její vyústění ji notně podráží, co se kvality týče. V ní se dočkáme nevěrné bohaté ženušky, která svým nablýskaným mercedesem porazí stopaře a od nehody ujíždí, mrtvý stopař ji však stále pronásleduje a zoufalství spolu s brutalitou vražedkyně nabírá na obrátkách. Režisérského křesla se ujal Michael Gornick a scénář je z dílny božského Romera, který mimochodem režíroval první Creepshow. Toto béčkové dílko zajisté není dokonalé, ale zatraceně dobře pobaví, já se bavil na čtyři hvězdy. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku třetí povídky si je možné všimnout na polici za postelí s milenci, knihy "It" (česky vyšlo pod názvem "To"), jejíž autorem je sám autor literární předlohy Stephen King - ten se objeví ve třetí povídce v malé roli řidiče kamionu, který je svědkem nehody. (Scytale)
  • V prvej poviedke môžeme v karavane vidieť plagát "The Trooper" heavy-metalovej skupiny Iron Maiden. (Michal123)

Reklama

Reklama