Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

sud 

všechny recenze uživatele

Inteligentní detektivka šmrncnutá Shakespearovskou tragédií. Mnoho lidí kritizuje pomalý rozjezd a vláčné tempo - já jej naopak považuji za velký klad. Je zde dostatek času pro seznámení s postavami a zároveň pro vykreslení atmosféry. Poirotovo (a Raceovo, abych na něho nezapomněl) vyšetřování a dedukce působí tím pádem logičtěji a uvěřitelněji. Herecké obsazení plné hvězdných jmen snad ani nemůže zklamat, když ještě vezmu v potaz, že každý má co hrát. Navíc jistě mile potěší hojný výskyt půvabných hereček, z nichž mě nejvíc dostala femme fatale Lois Chiles. 90%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Série filmů Hercula Poirota s Ustinovem byla vždycky zajímavá. Na počátku byla tahle skvostná záležitost odehrávající se na Nilu. Původní román z roku 1937 (česky vyšel poprvé až 1985) nabízel ideální kombinaci zajímavých postav a exotického prostředí, takže skvělý materiál pro kohortu báječných herců v podmanivém prostředí, které ještě zesílilo v barevných širokoúhlých záběrech. Z mladší generace tu svítily Jane Birkin a Lois Chiles, nejlepší ze všech byla hašteřivá dvojka Bette Davis a Maggie Smith, Angela Lansbury hrála dokonalé komické etudy a Mia Farrow byla jako vždy především éterická. Originální předností této verze je zřejmě závěr, ve kterém je každá z hypotéz zahraná v samostatné scénce. Za pozornost stojí ale všechny tři přepisy. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná detektivka, která však nedosahuje kvalit předchozí Vraždy v Orient expresu. Peter Ustinov pojal Hercuila Poirota úplně jinak než Albert Finney ale rozhodně to neznamená, že by to bylo špatně. Poirot je v jeho podání sympaťák k pohledání s jakýmsi divným francouzským přízvukem (v dabingu to alespoň tak vypadalo), kterému určitě budete držet palce a rádi mu pomůžete s vyšetřováním vraždy. A zde je podle mě hlavní problém filmu. Na hlavní tahák tohoto žánru tedy na vraždu čekáte takřka hodinu filmu a předchozí dění spíše nudí. Avšak je to jediný problém filmu, který se dá překousnout a poté už se příběh krásně rozjede a vy budete moci s hlavním hrdinou pátrat po vrahovi. A posledních 15 minut ve kterých Poirot odhalí vraha nemá chybu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Po týdnu filmové absence (od operace kýly) jsem se pokusil o film, který by mi napětím a vzrušením pomohl na čas zapomenout na bolesti (napadla mě totiž navíc i dna). Podařilo se to jen částečně. Místo přísně logického, deduktivního, "křížovkářského" myšlení, které mě nikdy příliš nebavilo, jsem se sice mohl kochat efektivním pobíháním účastníků zápletky po lodi, ale nakonec to bylo sámé jádro oné zápletky, něco, co mi v ní neštymovalo, co mě popuzovalo: vražda milující manželky svým manželem na svatební ceště ranou do spánku ve spánku. Autorce se zde podařilo dosáhnout mimořádné zvrhlosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Snad všechny filmy, které byly v 70. letech natočeny podle předloh Agathy Christie, byly skvěle herecky obsazené. Většinou už tento fakt bývá poměrně jistou zárukou úspěchu. Ani tento film není co do hereckých hvězd žádnou výjimkou. A bezesporu si drží vysokou kvalitu, byť se (zcela pochopitelně) nedá srovnat s knižní předlohou. Kdo ale knihu nečetl, může si podle tohoto snímku (ale i dalších) udělat obrázek o genialitě Agathy Christie. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Guillermin chválil, že obsadenie si sadlo: "Skúsenejší herci vytvorili veľmi pohodovú atmosféru. Vôbec neboli netrpezliví. S Bette Davis som nikdy predtým nespolupracoval a bolo mi povedané, že je profesionálna, ale nie veľmi komunikatívna. No bola úplnou oporou a plná nadšenia. Počas prestávok sa často osadenstvo usadilo bokom a zapojilo do fantastických rozhovorov. Bola tam Ustinovova vtipná duchaplnosť a Nivenov suchý humor. Jack Warden je veľmi zábavný muž a Mia Farrow veľmi zábavná žena. Bola to skupina ľudí, ktorí sa vedeli zrelaxovať." (Arsenal83)
  • Na lodi neměl nikdo z herců vlastní šatnu. Dokonce i Bette Davis, Maggie Smith a Angela Lansbury sdíleli jednu společně. (Kulmon)
  • Guillermin o Ustinovom Poirotovi: „Poirot vie byť chladná ryba, ale tu sme ho urobili humanistickejším a vrúcnejším, zaujíma sa napríklad o mladých ľudí. Peter Ustinov presne toto dokázal stvárniť." (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama