Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (3)

Zaklínač (2019) 

knížky jsem nečetl a hru jsem nehrál,takže vlastně největším vyznamenáním pro tuhle sérii může být to,že jsem si oboje pořídil a brzy se na ně vrhnu.Zaklínač se sice velmi pomalu rozjíždí a během prvního dílu mi to přišlo jako mix Trůnů z výprodeje a Xeny/Herkula,který navíc trpí stejnou chorobou jako GoT - tj.přehršel postav,kdy některé uvidíme jen jednou,některé na začátku a pak až po několika dílech atd.Tady je to navíc umocněno tím,že není úplně jasné kdy se co děje a to,že seriál skáče v čase divákovi dojde až někdy ve třetím-čtvrtém díle.Nicméně pokud tohle divák na startu přetrpí,nabídne mu Zaklínač jednu z nejlepších fantasy posledních let.Není to možná až taková výhra vzhledem k tomu jak málo jich vzniká,ale pořád lepší něco než nic... 80% ()

Série 2 (2021) (S02) 

do první série jsem šel s výhodou neznalosti knížek a vyplatilo se.Série mě bavila,líbila se mi a následně mě překvapilo,že se držela předlohy víc než se diskutovalo.Před druhou sérií jsem o tuhle výhodu přišel,nicméně i s načtenými knížkami jsem se dost těšil na to jak se s tím tvůrci popasují.Bohužel to ale dobře nedopadlo.Pořád je to sice hezké na oko a Cavill je dobrý Zaklínač,ale...Knižní předlohy jsou samy o sobě docela komplikované a ne úplně jednoduché pro filmové/televizní zpracování.Jednak je v nich miliarda postav a jednak se v nich různě skáče v čase (podobně jako u první řady).Tady se ovšem - čert ví proč - tvůrci rozhodli knižní předlohu víceméně ignorovat a vymyslet si svojí linku,která ovšem není zrovna dobrá.Některé poměrně důležité postavy jsou tady upozaděny (popřípadě jsou čistě epizodické - Nenneke) a naopak přibývají nové,které v knížce nejsou (jakási baba Jaga v chaloupce na muřích nožkách) to samé platí i o jednotlivých dějových linkách inspirovaných předlohou,kde se většinou extrémně spěchá (např.linka kolem Nenneke a chrámu Melitele,kde strávíme možná tak 10 minut),aby dostala prostor linka nová.Korunu tomu pak nasazuje finále jak z Jurského parku.Upřímně nechápu,proč se tvůrci vydali cestou zkomplikování už tak komplikované věci a všem fanouškům předlohy seriál možná definitivně znechutili.Já sám sem zatím na vážkách.Sice jsem dal tři,protože až do posledního dílu sem i přes hromadu výtek a povytažených obočí jakž takž bavil,ale je celkem jasné,že v tomhle stavu třetí řadu netrpělivě vyhlížet nebudu...50% ()

Série 3 (2023) (S03) 

sem asi jedním z mála, nicméně třetí série mi přišla lepší než druhá. Na rozdíl od dvojky se alespoń zhruba snaží držet knížek (alespoň co si pamatuji) a nesnaží se už tak v knížkách komplikovaný děj vylepšovat přidanými linkami (nemluvím o drobných změnách, ale celých částech) tak jako v předchozí řadě.  Akce je stále slušná a i když jí občas podrazí nohy slabší CGI, rozhodně patří k pozitivům. Co už moc nefunguje jsou politické a zákulisní tahanice. V knížkách jsou podstatnou součástí děje, ovšem seriál na ně ve větší čí menší míře kašlal a teď když je chtěl rozjet ve větším to nepřekvapivě nefunguje a upřímně bych se nedivil kdyby spoustě lidí vůbec nedávaly smysl a neorientovali se v nich. Čtvrtá řada (pokud tedy vůbec vznikne podle posledních informací) by měla přijít s tím nejlepším z knížek, ale i tak to bude mít i vzhledem k přeobsazení Geralta extrémně těžké. Pokud nevznikne - ať už kvůli stávkám, nebo mizerné sledovanosti - bude to jeden z největších průšvihů Netlfixu. Mít takhle silnou značku a stejně se s její pomocí střelit do obou nohou je fakt kumšt...65% ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama