Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

kingik 

všechny recenze uživatele

Městský gangster, který si říká John Smith, se na útěku do Mexika zastaví v zapadlém městečku, kde zuří válka dvou gangů pašeráků alkoholu. Asi by se nic nestalo, kdyby mu gang nezničil auto jen pro to, že se podíval na milenku jejich šéfa. John se informuje, jak se věci mají a vydá se za bossem a dva muže z jeho gangu zabije. Pak se nechá najmout konkurenčním gangem. Tohle je sice gangsterka, ale Walter Hill pracuje s klasickými westernovými motivy. Role osamělého pistolníka, který si zjedná spravedlnost, je pro Bruce Willise jako dělaná. Nic nového pod sluncem a je to i snadno předvídatelné, ale celkem i zajímavé drama s akčními prvky. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Nejdrsnější hlavní role Bruce Willise , který (jakožto neznámý cizinec ve zkorumpovaném zapadákově v době prohibice a pašování alkoholu) střelivem opravdu nešetří a bez okolků napumpuje olovem každého , kdo se mu postaví do cesty. Kdo má rád drsňáka Bruce a jeho neoddiskutovatelný šarm , líbí se mu gangsterky let dávno minulých , ten si v tomto případě příjde na své. Mimochodem název filmu je všeříkající a velmi výstižný. Film: 75% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kurosawova Telesná stráž mi pripadala chvíľami poriadne zmätočná a čiastočne nudná, Hillow voľný remake je v tomto smere na tom o niečo lepšie. Viac ako westernove žánrové prvky mi však pripomenul film noir, Willisova štylizácia a voiceover je skôr upomienkou na Bogarta. Je naozaj prekvapujúce, že tento film pri svojej hyperštylizácii v 90-tych rokoch prepadol, keď si vezmeme, že v rovnakom období nás odzbrojoval taký Desperado. Mimochodom jeden profák z bratislavskej VŠMU považuje túto úlohu za vôbec najlepšiu vo Willisovej kariére. Popravde, bez neho a bez Walkena by to bol ťažký priemer. Možno to chcelo aj nejakú výraznejšiu herečku ako ich prívesok. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Nejdříve samurajové, potom kovbojové a po jejich vymizení westernová městečka obsadili gangsteři v hnědých oblecích. Pohybujeme se ve 30. letech, oranžové kamerové filtry dodávají prašnému Texasu nezaměnitelnou atmosféru a jednoduché riffy elektrické kytary Ry Coodera ji dobře doplňují. A i když Bruce Willis střílí tak vehementně, že od něj gangsteři odlétávají, ani společně s Christopherem Walkenem nezaručil tomuto filmu kvalitní podívanou, u které bych se bavil. Podruhé omletý scénář nepřináší nic nového a celkové podání strašlivě nudí. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný novodobý western s Brucem Willisem. Akce je tu dobrá, ale to je asi tak všechno. Děj už tak zajímavý není. Bruce se zastaví v zapadlém městě Jericho v Texasu někdy ve 30. letech. Vše tam stále vypadá jak na divokém západě. Zákony tu neplatí a vše řídí dva gangy. On se snaží z toho vytěžit co nejvíc a pendluje mezi nimi. Jde za tím, kdo nabídne víc. Je prakticky neporazitelný, jeho jedinou slabinou jsou ženy. Na ně taky dojede. Nemůže to skončit jinak než velkou přestřelkou. "Jeď do Mexika." ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Na začátku filmu, kdy Smith (Bruce Willis) střílí, vystřílí zhruba 30 ran, přestože jeho pistole je na 7 ran. (dc125)

Reklama

Reklama