Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz v roku 1976 v suvislosti s poslednym filmom Johna Wayne-a to mal western nahnute a bolo iste, ze vymiera. A tak sa v roku 1985 pan Eastwood rozhodol, ze tento zaner sa pokusi ozivit. Ale ide o ozivenie znacne mdle, rozpacite a slabeho ducha. Osamely jazdec /Eastwood/ prichadza do mestecka zlatokopov, aby pomohol zlatokopom zbavit sa despotickeho podnikatela. Teda akoze tak priemerny scenar sa len tak lahko nevidi. No nic to, pokus o zblizenie sa so zlatokopmi je rozpacity, akurat ta prestrelka na konci posunula film do ako - tak znesitelneho priemeru A za zmienku stoji este fakt, ze vo filme si zahral herec Richard Kiel, znamy ako Jaws z bondoviek s Roger Moore- om. . Film je krasny dokaz toho, ze Eastwood ako reziser /a aj ako herec/ v 80. rokoch 20. storocia fakt nemal dohromady co ponuknut, len jednorozmerne postavicky, ktore navyse neoplyvaju prilisnym hereckym talentom. Esteze prisiel rok 1992 a restart Eastwoodovej kariery s kultovym filmom Nesmiritelni. 50 % ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Výprava 8/10/// +Clint Eastwood a Sydney Penny, režie, dialogy, prostředí, postavy -málo dramatické, málo akční/// Clint Eastwood si vybral trošku klidnější látku. Ne že by tu byla nouze o akci nebo o napětí, ale přeci jen známe vyhrocenější filmy. Nijak zásadně to však nevadí. Film mě i tak dokázal vtáhnout do sebe a celkově jsem s ním spokojen. Zaujal mě. Hlavní hrdina byl charismatický, drsný, přitom slušný a laskavý. Tento film sice nepatří mezi špičku žánru a ve výsledku ani mezi TOP od Eastwooda, ale má své kouzlo a to je důležité./// Celkem 77%/// ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood a jeho svérázný remake Shanea, ovšem špinavější a tajemnější. A je mi zvláštní, že dosud nikdo pořádně příběh nedešifroval. Je to totiž pistolnická legenda, báj, pověst. Vzpomeňme na "kazatelovu" neotřesitelnou auru, syndrom všudybyla, nevysvětlitelnou minulost mezi ním a marshallem či scénu, kdy z lesů volá tajemný hlas: "Kazateli, kazateli!!!". Vše jsou to jen minimalistické náznaky, ale ve své podstatě svým tajemnem a atmosférou (zase po nějaké době ne rozpálený písek mexického pomezí, ale zelené zasněžené lesy poblíž kanadských hranic) takového Tuláka z širých plání strčí do kapsy. Clint má pořád neuvěřitelné charisma a ani představitelé vedlejších rolí nejsou vůbec k zahození (Richard Kiel či představitel marshalla). V 80. letech nevzniklo mnoho skvělých westernů (obzvášť na filmové plátno ne), ovšem Bledý jezdec mezi ně po právu patří. 85%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepšie westerny sú proste s Clintom Eastwoodom, to je jasné. Toto bol skoro úplne prvý, ktorý som s ním videl a aj keď som bol malý chlapec, tak si ma proste Eastwood ihneď získal. Síce sa v tomto westerne veľmi nestrieľa, ale atmosféru má úžasnú a Eastwood opäť exceluje v úlohe muža s tajomnou minulosťou a finále stojí za to. V tomto westerne je myslím všetko klasické, čo očakávate od Clinta Eastwooda a pritom vo veľmi prívetivej a milej forme, žiadny veľký drsný snímok. Bledého jazdca som prvýkrát videl už pomerne dávno, ale pre svoje čaro a túžbu po prežitie snov je to podľa mňa film, na ktorý sa radi pozriete po rokoch znovu. Z môjho pohľadu ide o poctivú filmársku prácu, ktorá si nehrá na nejaké veľké umenie, alebo mimoriadnosť hodnú veľkej pozornosti. Práca kameramana je klasická, klasické sú dlhšie dialógy, dokonca je aj námetom podobné niekoľkým filmom, ale napriek tomu je to pozitívny film. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Bledý jezdec, přestože jako žánrový zástupce nepřináší nic nového, je filmem, ke kterému chovám respekt i srdečně vřelý vztah. Od mala jsem ho s oblibou sledoval, Clint Eastwood byl hrdinou mého dětství a často jsem si na něj hrál. Ze všech jeho filmů - konkrétně westernů - jsem dlouhou dobu měl nejraději právě Bledého jezdce. Postava bezejmenného kazatele, který přijíždí na pomoc utlačovaným zlatokopům představuje z hlediska westernové mytologie klasického (anti)hrdinu a hrdinu Eastwoodových westernů obecně, a to již od dob "Dolarové trilogie" Sergia Leoneho z 60. let. Veškeré další westerny v režii Clinta Eastwooda pracují prakticky na stejném dějovém půdorysu. Od Tuláka z širých plání přes Bledého jezdce až k Nesmiřitelným, kterými Eastwood svou westernovou etapu mistrovsky uzavřel. V Bledém jezdci, jakkoli je prototypem standardního eastwoodovského díla v čele s typickým (anti)hrdinou, se dají nalézt jak pro jeho tvorbu specifické prvky tajemna (viz. Tulák z širých plání), tak postavení hlavního hrdiny - kazatele před závažnou otázku, kdy je sledem okolností nucen sáhnout zpět hluboko do své minulosti a naposledy vzít zbraň do ruky. Tento "akt" lidského jednání Clint Eastwood dále rozvíjí a podrobněji a o něco přirozeněji se jím zabývá v Nesmiřitelných. Přesto je nutno podotknout, že děj, silná hlavní postava a specifická atmosféra Bledého jezdce (doplněná hudbou Lennieho Niehause) dělají z tohoto westernu doslova mýtickou záležitost. Vždy si tento westernový, pro mě v mnoha ohledech revoluční snímek pustím, a považuji ho za jeden z nejlepších zástupců westernového žánru vůbec. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Za výlučně Eastwoodovu zásluhu je považována symbolika a duchovní rozměr, kterým obohatil scénář. Jeho záměrem bylo spojit mýtus divokého západu s biblickou tématikou. (ClintEastwood)
  • Reálie z doby zlaté horečky v Kalifornii byly pro potřeby filmu rekonstruovány v Sun Valley ve státu Idaho, konkrétně se natáčelo v oblasti Sawhtoot. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama