Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělý a v leckterých měřítkách i doslova epický western. Je jedním z mých nejoblíbenějších westernů. Clint Eastwood prostě umí. Podle mě jeho druhý nejlepší western. Hned za Nesmiřitelnými. Skvělý herecký výkon na plátně předvedl nejen vynikající Clint v roli psance Joseyho Walese, ale hlavně legendární indiánský herec známý především z filmu Malý velký muž Chief Dan George v roli osamělého Watieho. Co se týče scénáře byl skvělý. Kamera a celková vizualita také nebyla špatná. Hudba velmi pěkná, ale mohlo jí být i víc, ovšem Jerry Fielding podal hodně dobrý výkon. Ostatní herci krom dost dětinské Sondry Locke byli dobří. Na tomto filmu se mi nejvíce líbil příběh. Příběh o pomstě, ale i o přátelství. To Clint prostě umí. Josey Wales je onen typ pistolníka, který jde po pomstě, kvůli které vytáhl zbraň, a zároveň má dobré srdce. Eastwood hrál tři typy pistolníků. Chladného muže beze jména, muže jdoucího po pomstě a muže, který znovu nasadí zbraň pro boj za spravedlnost. Josey Wales splňuje oba dva poslední typy. To co Clint herecky předvádí na plátně je opravdu mimořádný výkon a to co za kamerou, tak tam je to beze slov. Já tento film přímo žral, když jsem byl malý a mám to tak do dnes. Nejlepší scény jsou podle mě projížďka po Misouri a přestřelka ve městě, kterou Josey Wales (Eastwood) doplní hláškou, "Tak co budete tasit nebo si pískat Dixie?" Fantastické. Nejsilnější scénou je pro mě scéna s náčelníkem Komančů, kterého ztvárnil legendární Will Sampson z Přeletu nad kukaččím hnízdem a pak krásné finále, kde Josey řekne onu slavnou poetickou hlášku, "V týhle mizerný válce jsme tak trochu umřeli všichni." U mě má tento film skvělých pět hvězdiček a 85%. Tulák z širých plání, Bledý jezdec a Nesmiřitelní šli po pomstě a spravedlnosti. Psanec Josey Wales je vede. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasický westernový Eastwood, kde však má jeho drsný hrdina i lidskou tvář a touhy.  Psancem a pistolníkem se stává pouze z donucení a jakmile dosáhne své pomsty, stává se zase člověkem. Fanoušek akčního westernu si tu pak vcelku užije, přestřelek a akce je tu spousta, drsných hlášek rovněž a nechybí ani rotační kulomet. Příběhové možná až příliš jednoduché  a podřízené westernové atrakci, všechna ta Eastwoodová blízká setkání posledního druhu s těmi, kdo ho chtějí dostat,  budou možná na některé působit prvoplánově, ale pravověrnému fanouškovi to nemůže vadit. Spíš naopak. Možná o fous horší než Clintovy nejlepší  fláky s kolty proklatě nízko, ale pořád výborné. Čtyři. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli byl Josey Wales skutečná postava nebo ne, ale jedno na něm bylo nejlepší - jak flusal vždy, všude a na všechno, chchch. Samozřejmě kdyby ho hrál někdo jinej, než Clint Eastwood, byla by to asi nuda, ale on je holt drsoň a né jasoň, takže ta role k němu dokonale sedla. Taky se mi líbilo, že tam byly ve vedlejších rolích postavy, které jen tak jinde nevidíte, z nichž nejvíc vyniká starej nadrženej indián s dobrejma kecama. A těch dobrejch keců tam bylo hodně, ne jen s indiánem, ale co kolikrát Josey procedil mezi zuby, to byly skvosty. Taky několik parádních scén - použití rotačniho kulometu, scéna u přívozu, týpci co chtěj Joseyho dostat (nejdřív dva, pak čtyři, pak hromada dalších, včetně lovců odměn) a dojedou na to, scéna v obchodě, kde znásilňují indiánku, scéna s Komančeros, scéna uzavření míru s Komančema (na štěstí to byli ti s velkym K na začátku). A tak jak to pro mě nevypadalo moc slibně ze začátku, tak se karta obrátila a viděl jsem dost dobrej western. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Atmosferický western, ktorého hlavným tromfom je ústredná postava ztvárnená ako vždy skvelým Eastwoodom. A ako pozerám, on sám zobral do rúk aj režijné oprátky, kde odvedol tiež kus kvalitnej práce. Americká občianska vojna z trochu inej stránky. Miestami autenticky až naturálne pôsobiaci snímok som si vychútnával hlavne v prvej polke, v druhej to už predsalen nie je, až na akčnú stránku, to pravé orechové. Humorná postava starého indiána mi nevadila, aj keď hlavne kvôli nemu išla atmosféra neskôr do úzadia. Už len skrátiť pridlhú stopáž. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další dobrý western s Clintem Eastwoodem. Bohužel trochu dojíždí na pomalé tempo. Začíná to jako příběh o pomstě, kdy se Clint snaží dostat unijní vojáky, co mu zabili rodinu. Pak se z něj stává psanec, po kterém všichni jdou, a najde si nové přátele. Nakonec to nemůže vyvrcholit jinak než velkou přestřelkou a záchranou nevinných lidí. Film se snaží trochu poukazovat na to, co se stalo indiánům v USA. Mohlo to být o něco kratší... "Je jako blesk." ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)
  • Snímek byl v roce 1996 zařazen do Národního filmového archivu, který vede knihovna kongresu. (ClintEastwood)
  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)

Reklama

Reklama