Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I náš privát má větší rozlohu než na jaké se odehraje tento tak trochu jiný western. Ano, vypadá jako divadelní hra a ano, má potenciál krátké úderné povídky spíše než filmu s celovečerní stopáží. A co? Samé podružnosti. Clint se totiž obsadil do role největšího hajzla, kterého si za svou bohatou kariéru vystřihl a evidentně si svou roli užívá plnými doušky. Ani "Hodný" z Leoneho majstrštyku se místnímu "jméno neřeš, stejně jsem tu jen proto abych tě znásilnil, zesměšnil a zastřelil" pistolníkovi v tomto ohledu nemůže rovnat. Jenže to není jeho hlavní přínos filmu. Tím je jeho příkladné budování atmosféry plné nejistoty a cynismu, která v pohodě přebije i místy až příliš pomalé tempo. Až mě celkem mrzí, že si Clint za svou režijní kariéru nikdy nenašel čas natočit i nějakou horrorovou tématiku. Měl by na to hoch, měl by na to. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný western režiséra a zároveň ako inak než aj hlavného predstaviteľa Clinta Eastwooda v jednej osobe. Koniec sa dal odhadnúť už v polovici, takže prekvapenie sa nekonalo. Ten koniec bol príliš rýchly. Hlavnú postavu bezmenného tuláka tu vytvoril herec Clint Eastwood. Používal tu rovnaký nezabudnuteľný kukuč ako u Harryho Callahana. Jednou ranou zlikviduje každého protivníka, ktorý buď nestačí ani vystreliť, alebo vystrieľa všetko, ale vedľa. Myslím si, že komentáre s nelichotivým hodnotením len potvrdzujú, že film nie je obyčajným príbehom z divokého západu. Diváci možno očakávajú plytký a jasný príbeh s čiernobielym dejom, ale to Tulák z šírych plání naozaj nie je. Pointa príbehu tak zostala zrejme mnohým divákom ukrytá. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční Eastwoodův western. Ze začátku vás to ani nenapadne, ale časem vás trkne, že na tomto pistolníkovi není něco v pořádku. Každému to asi dojde někdy jindy. Clint přijíždí jako záhadný pistolník do malého městečka, kde začne dělat pořádky a velké změny. Má jim totiž pomoct ochránit město před bandity, které pustili z vězení. Ten si město rychle podmaní a každý skáče, jak on píská. bandité se blíží a atmosféra houstne. Podaří se jim útok odvrátit a kdo je vlastně on záhadný pistolník? Jinak to byla Clintova první režie westernu. "Nejsem pistolník." ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dollarová trilogie je pro mě modlou. Právě proto rád mě velmi zajímá každý snímek, kde je Clintův střelec a je mi vcelku jedno, o co půjde. Hlavně, ať se drsně tváří, má klobouka a střílí. Tulák požadavky splňoval mírou vrchovatou. Ovšem kvalitně je to jinde než Leoneho veledíla. Druhá polovina snímku se nějak moc táhne a jelikož si Eastwood nepřizval Morriconeho, aby ty táhlejší pasáže doplnil dokonalou muzikou, začne Tulák nudit. Naštěstí se scénáristé vytasili se vcelku originálním příběhem a jedním skvělým nápadem, který prozrazovat nebudu. Právě proto ponechám hvězdičky 4, i když oči mhouřím pořádně. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Koukatelné, byť kvalit dollarové trilogie to nedosahuje ani náhodou. Možná jsem divná, ale pointu jsem odhalila kdesi v polovině filmu, asi i proto, že mi kdosi řekl, že se nejedná o úplně tradiční western. Několik scén je patřičně drsných, například úvodních dvacet minut s rozstřílením bandy hajzlů a téměř-znásilněním potěšilo zkaženou část mé duše (je příjemné vidět, že hlavní hrdina nemusí být 100% klaďas), jenže kdesi v druhé polovině už se film strašně vleče. Kdybych hodnotila samostatně, bylo by to na 4*, ve srovnání s jinými Clintovými westerny ale musím jednu ubrat. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Filmové městečko Lago, ve kterém se film odehrává, postavili tvůrci na břehu jezera Mono. To je ve skutečnosti jakýmsi mrtvým mořem, jehož voda byla odvedena, aby napájela pitnou vodou neukojitelné Los Angeles. Na stavbě městečka pracovala 46členná posádka techniků a deseti dělníků deset hodin denně po dobu osmnácti dnů na stavbě čtrnácti domů a dvoupatrového hotelu. (ClintEastwood)
  • První western, který si Clint Eastwood i sám zrežíroval. (-bad-mad-wolf-)
  • „Tulák z širých plání se Johnu Waynovi nezamlouval a dal mi to najevo. Dokonce mi napsal dopis, ve kterém film hanil za to, že Divoký západ nezobrazuje pravdivě. Já jsem se však snažil oprostit od postav, které dříve představoval on, Gary Cooper a jim podobní,“ reagoval Clint Eastwood na kritiku svého kontroverzního snímku. (ClintEastwood)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama