Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Další z řady kovbojů Clinta Eastwooda, ovšem film s netradičním začátkem. Jen by mne zajímalo, zda se čistě z lékařského hlediska dá takové pověšení přežít. Při sledování jsem se ale poprvé dozvěděla, jaký skutečný význam má spojení „proklatej vůz“, které jsem znala jen z písničky. Člověk není nikdy dost chytrý a nikdy neví, kdy se co přiučí. Pěkné, úhledně namotané oprátky na fešném čistém lešení. Že by zrovna zrenovovali šibenici? Noční zvuky při zkoušení s pytlem působivě děsivé. Co se musí Clintonovi uznat je sošné tělo a perfektní chůze, šlechtické držení hlavy. Lenivé, ospalé kočičí pohyby, přecházející v bleskový postřeh při tasení zbraně. A tak jen sledujme, jak si poradí s 9 muži, co jej původně věšeli. S více odbočkami za spravedlností. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připadalo, že se Ted Post snaží okopírovat charakteristické rysy Leonových 'spaghetti' westernů. Dle mého názoru se mu to příliš nepodařilo. Námět neni špatný, děj mě také zaujmul, a i hudba nebyla k zahození, ale přece jen to nějak nebylo ono. Postrádal jsem ten správný náboj, který by mě nějak oslnil. 65% ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca westernová klasika, ktorú som naplno docenil až na staré kolená. Prvýkrát som film videl na ušmudlanej VHS niekedy začiatkom 90. rokov, vtedy sa mi príliš nepáčil, lebo som bol posadnutý dolárovkami (Good Bad Ugly som vtedy pozerával hádam s mesačnou frekvenciou) a toto sa mi zdalo akési ukecané a s malým počtom mŕtvol. V skutočnosti je to akčné tak akurát, má to jeden z najlepších scenárov v tomto žánri a je to skvele natočené. SPOILER: Tá záverečná prestrelka, pri ktorej sa hlavný zloduch zo strachu z konfrontácie s hrdinom sám obesí, nemá vo westernoch obdobu. Akurát hudba, ktorá napodobňuje Ennia a vyvoláva nepatričné špagetové asociácie, sa k tomu vlastne nehodí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, jak dokáže Clint Eastwood svou přítomností pozvednout o dvě kategorie výš zcela průměrný western. Tenhle snímek z roku 1968 zcela splnil má očekávání. Název totiž odpovídá tomu, co se na plátně bude dít. :-) Klidně bych snesl ještě půlhodinku navíc. Rád bych se podíval na to, jak Cooper dokoná dílo spravedlnosti. 85% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)
  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama