Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Není to sice nějaký převratný film svého žánru, ale Eastwoodovo už tehdy typické herectví (od dob Dolarovek) pozvedlo tento realistický western o zločinu a trestu, práva a spravedlnosti na takový lepší průměr..Námět rozhodně špatný není, ale něco tomu prostě chybělo..Co je však podstatné napsat, tak sice to že se jedná o poslední Clintův western ze 60 let..Paint Your Wagon už mězi ně nepočítám..Film samotný je spíš až na pár světlých okamžiků roztahaná nuda téměř do dvou hodin, pomálu akcí, málo mrtvých tedy krom těch oběšených, a pomstichtivě zastřelených na samém konci filmu. Vyzdvihl bych snad jen hudební kulisu a krásnou záhadnou blondýnku. ps: Jinak se zcela stotožnuji s názorem uživ.YURAyura resp. s jeho první a poslední větou. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hang ´Em High je taký "nedorobený" western, ktorý sa snaží kombinovať staré známe a osvedčené postupy (zápletka, pomsta) a prinášať zároveň niečo netypické (záver, pokec o práve) a celok vyznieva ..ehm...nijako, bez chuti, nezaujímavo. Clint ešte nevychytal všetky grify, ktoré mu budem neskôr žrať aj s navijakom, nie je ani natoľko drsný, ani cool... Pri skoro dvojhodinovej stopáži si človek môže na pár miestach mierne pospať a o nič svetoborné nepríde. Na "hráča" Clintovho kalibru ide o podpriemerný western! ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Na katův příkaz.  Zlomte vaz. Tam se vás, v první řadě, co máte vesty zanícené, mraky hříchů po kapsách, ujme hlava nebes, ruka stvořitele, aby duše nasáklé strychninem, nechala sestoupit tam dolů, za "tance a zpěvu" vran, před Hádův tribunál. I on, který byl na křižovatce děje, vytasí se s lasem. Pro zákeřné "sousedy," za keřem. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca westernová klasika, ktorú som naplno docenil až na staré kolená. Prvýkrát som film videl na ušmudlanej VHS niekedy začiatkom 90. rokov, vtedy sa mi príliš nepáčil, lebo som bol posadnutý dolárovkami (Good Bad Ugly som vtedy pozerával hádam s mesačnou frekvenciou) a toto sa mi zdalo akési ukecané a s malým počtom mŕtvol. V skutočnosti je to akčné tak akurát, má to jeden z najlepších scenárov v tomto žánri a je to skvele natočené. SPOILER: Tá záverečná prestrelka, pri ktorej sa hlavný zloduch zo strachu z konfrontácie s hrdinom sám obesí, nemá vo westernoch obdobu. Akurát hudba, ktorá napodobňuje Ennia a vyvoláva nepatričné špagetové asociácie, sa k tomu vlastne nehodí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pověste je vysoko v sobě mísí prvky spaghetti westernu, dramatu a akčního filmu. Vše podbarveno docela slušnou hudbou a dobrými hereckými výkony (Clint byl už v mládí děsně cool, to se musí nechat). Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale dám je, i když o pět let později se v Magnum Force spolupráce Eastwood - Post, skutečně vydařila mnohem víc a právě tam vznikal kult. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)

Reklama

Reklama