Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Další z řady kovbojů Clinta Eastwooda, ovšem film s netradičním začátkem. Jen by mne zajímalo, zda se čistě z lékařského hlediska dá takové pověšení přežít. Při sledování jsem se ale poprvé dozvěděla, jaký skutečný význam má spojení „proklatej vůz“, které jsem znala jen z písničky. Člověk není nikdy dost chytrý a nikdy neví, kdy se co přiučí. Pěkné, úhledně namotané oprátky na fešném čistém lešení. Že by zrovna zrenovovali šibenici? Noční zvuky při zkoušení s pytlem působivě děsivé. Co se musí Clintonovi uznat je sošné tělo a perfektní chůze, šlechtické držení hlavy. Lenivé, ospalé kočičí pohyby, přecházející v bleskový postřeh při tasení zbraně. A tak jen sledujme, jak si poradí s 9 muži, co jej původně věšeli. S více odbočkami za spravedlností. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Začíná to téměř nepřípadně. Hrdina přežije vlastní smrt a je mu umožněno pomstít bezpráví, kterého se na něm dopustilo pár chlapů, kteří udělali hrubou chybu. Je mu, kupodivu, dopřáno přežít druhou vlastní popravu, tentokrát deštěm kulek, aby dokončil své dílo. Čas mezi těmito dvěma pokusy ho zabít je vyplněn mírně šedivým, či spíše bezbarvým příběhem. Msta je dokonána, ale přechází tomu jakýsi pokus o happy end. No Hodný,zlý a ošklivý byl mnohem a mnohem lepší..... ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Šťavnatá kovbojka s výborným netradičním scénářem o spravedlnosti, věšení a morálce. Clint parádní a úvodní lynč hodně překvapivý. Závěrečná přestřelka je dost neobvyklá stejně jako její koncovka. Ani ta romantická linka není zrovna běžná. Prostě velice originální pojetí westernu. Prezentace veřejného věšení, kde se prodává pivo a preclíky nemá chybu. Hudba tam úplně nepasuje být není úplně marná. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pověste je vysoko v sobě mísí prvky spaghetti westernu, dramatu a akčního filmu. Vše podbarveno docela slušnou hudbou a dobrými hereckými výkony (Clint byl už v mládí děsně cool, to se musí nechat). Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale dám je, i když o pět let později se v Magnum Force spolupráce Eastwood - Post, skutečně vydařila mnohem víc a právě tam vznikal kult. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Netypický a hodně drsný western s Clintem Eastwoodem. Alternativní název (z TV MGM): Pověste ho vysoko. Jak vzniká striangulační rýha? "Hang 'Em." Souboj mezi "tradičním" pojetím spravedlnosti lynčováním a počínajícím výkonem soudnictví v Oklahomě 19.století popisuje tento americký snímek. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lKITYu7z-AY ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Na začátku filmu, když banda pověsí Jeda (Clint Eastwood), je vidět, že Jed má boty (a tudíž i podrážky) špinavé od bláta. V jednom z následujících  záběrů je ale vidět, že podrážky bot pověšeného Jeda jsou úplně suché. V následujícím záběru má oběšenec podrážky a boty opět mokré a  zablácené. (montywalsh)

Reklama

Reklama