Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tak konečně vím, jak vypadá ta slavná americká noc. Časté a nápadné využívání téhle techniky propůjčuje Shanovi velký kus jeho ne úplně tuctové atmosféry; na přitažlivosti mu dodávají i naťuknuté spodní proudy (konflikt se tu neodehrává ani mezi bělochy a indiány, ani mezi spořádanými občany a padouchy, ale mezi dvěma generacemi přistěhovalců – tou, která zemi vyrvala „medvědům a divochům“ a cítí morální právo dál po ní honit svá stáda, a tou, která přichází s vládním požehnáním stavět ploty, orat pole a vychovávat děti; mezi klaďasem Shanem a ženou klaďase Starretta tušíme věci, které by nám u takového Old Shatterhanda věru na mysl nepřišly, o nevyjasněné Shanově minulosti i konci nemluvě). Sedm statečných to sice není, ale běžný western z kategorie „použít a zahodit“ rozhodně taky ne. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože je tento film starší než město Havířov, viděl jsem ho dnes poprvé a zároveň naposled, protože ve mně zanechal poněkud nepříznivé dojmy (to byl eufemismus). Knižní předlohu mám doma a rád se k ní vracím, takže veškeré chyby jdou čistě na konto tvůrců snímku. Na rozdíl od jiných westernů se zde nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, napětí se nekonalo vůbec, akční scény působily směšně, titulní postava byla zahrána naprosto mizerně atd. V podstatě jsem to s těmi dvěma hvězdičkami přepálil, ale co už... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)
  • V roce 2008 se film podle Americké filmové asociace umístil na 3. příčce v Top 10 kategorie western. (TheDude)
  • Van HeflinAlan Ladd sa počas nakrúcania filmu stali veľkými priateľmi. V neskorších rokoch Heflinova manželka povedala, že jedným z veľmi zriedkavých prípadov, kedy videla svojho manžela plakať, bolo, keď sa dozvedel o Laddovej predčasnej smrti. (westerns)

Reklama

Reklama