Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ta románová struktura zůstává opravdu hodně, hm, kašel, románová, ale říct to Clintovi do očí jako výtku bych si netroufla. Taky jsem si nedávno uvědomila, že mám nějak naučeno vnímat všechnu jeho tvorbu jako osobní politické prohlášení, zatímco on skrze filmy provozuje osobní politický komentář - což v pokoji moji hlavy značně mění situaci a zatím na to musím vědomě myslet, abych mu nekřivdila. V mezičase si dojetím pláču nad plejádou vedlejších postav utvářejících výslednou formu. Postřelený Jamie, monologující Watie a hrdě vztyčený Deset medvědů jsou mí jasní favorité, z uvedených důvodů. Se samotnou postavou Joseyho to bude komplikovanější - je to zvláštní hybrid mezi Clintovým bezejmenným a regulérní postavou z filmů založených na charakterech - oproti bezejmennému známe jeho původ, zázemí, okolnosti, ale přesto z něj (a zejména mimo kameru) vznikla legenda s kvazi nadpřirozenými schopnostmi, pro kterou neplatí stejné zákony a pravidla jako pro lidi, kteří pijí stejnou vodu a bojují stejné boje jako on. Srdíčkem prozatím preferuji sevřenost, pojmenovanost a přiznanou magičnost Tuláka z širých plání, ale uvidíme, k čemu dospěji časem - můj tatínek si Psance pouští minimálně jednou do roka, takže příležitostí k revizi bude víc než dost. ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Svérázný a řádně machovský western, ze kterého Clintův styl přímo stříká. No, i když styl. Spíš styly. Film jich střídá hned několik a umně mění tempo vzhledem k událostem v něm. Chvíli jsem si na netradiční způsob zvykal, ale pak mě tento skvost přikoval takovým způsobem, že jsem snad zapomněl i mrkat. Hláškuje se, všude po všem a po všech se plive tabák, střílí se hodně a dobře, skvěle sekunduje opravdu hodně vedlejších postav. Pocta žánru jak má být. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Objektivně musim dát 4, subjektivně bych asi dal 5, protože film má skrytě tak pozitivní náboj, že mě to samotnýho překvapilo, zvlášť po drsnej první půlhodině. Ale s nástupem indiánskýho náčelníka (kterej je mimochodem úplně skvělej) se to přesunulo do spíše komediálně filosofický roviny (lehce filosofický), sem tam s náznaky dramatu, kdy už bylo jasný, že vše dobře dopadne. Nadhled taky rozhodně nechyběl. Docela perla. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +naprosto dokonalé, takhle nějak si představuji western, výborné prostředí, dlouhé, dramatické, mnoho silných scén, příjemná hudba -na druhé, třetí zhlédnutí bych se asi u některých "kecacích" částí nudil/// Fakt hustý. Už se mi nestává moc často, že by mě nějaký film pohltil a já si užíval každou jeho minutu. Clint hraje znaměnitě, na jeho časté flusání rozžvýkaného tabáku nejde zapomenout, jeho pomalá gesta a rychlé kolty vás dostnou. K tomu si připočtěte dobře napsané vedlejší postavy z nichž především zaujme Chief Dan Geroge a velmi okouzlující Sandra Locke. U sledování jsem se bavil vzrušením, strachem a napětím a občas se i smál některým dialogům a gestům (rozžvýkaný tabák vs. pes). Tohle je film, který bych si dal klidně znova./// Celkem 91%/// ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)
  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)

Reklama

Reklama