Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Od kedy som prečítal rozsiahly román Temná Veža, od amerického spisovateľa Stephena Kinga, mám pre filmové westerny s Clintom Eastwoodom doslova slabosť. To ako Eastwood stvárnil titulné postavy drného, samotárskeho pištoľníka mi evokuje spomienky na románového hrdinu Rolanda Deschaina z Gileadu. Presne tak som si ho predstavoval. Tajomného charizmatického muža, s nejasnou minulosťou, tvrdého, ale zároveň spravodlivého a nekompromisného. Clint Eastwood je a zrejme aj navždy ostane najväčším filmovým Pištoľníkom. V tomto konkrétnom prípade sa predviedol ako "Biely jazdec" a ja som si opäť spomenul na Rolanda. **** ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Klasický western, nic víc, nic míň. Eastwood tentokrát nepředvedl nic, co by stalo za zapamatování. Klasické westernové schéma, které ničím nevybočuje z tradičního žánrového klišé. Eastwood tentokrát selhal i při výběru herců, protože žádný z nich (s výjimkou Richarda Kiela) příliš nepřesvědčil. I padouch byl poněkud slabší. Klasický western, který stačí vidět jednou, čistý průměr. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný western se skvělým Clintem Eastwoodem. Jen dvě věci byly špatně. 1) Plést do příběhu čtrnáctiletou holku (Sydney Penny byla už ve svých reálných čtrnácti dost pěkná holka) nabízející svou poctivost prošedivělému pastorovi- že by lehká pedofílie pana režiséra? To byla zbytečná obscénost nemající opodstatnění.___2) Příliš snadné vyřešení sporu na konci připomínalo spíš cvičnou střelnici v Hrdlořezích než tak dlouho očekávaný souboj proti beznadějné přesile zabijáků.____ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepšie westerny sú proste s Clintom Eastwoodom, to je jasné. Toto bol skoro úplne prvý, ktorý som s ním videl a aj keď som bol malý chlapec, tak si ma proste Eastwood ihneď získal. Síce sa v tomto westerne veľmi nestrieľa, ale atmosféru má úžasnú a Eastwood opäť exceluje v úlohe muža s tajomnou minulosťou a finále stojí za to. V tomto westerne je myslím všetko klasické, čo očakávate od Clinta Eastwooda a pritom vo veľmi prívetivej a milej forme, žiadny veľký drsný snímok. Bledého jazdca som prvýkrát videl už pomerne dávno, ale pre svoje čaro a túžbu po prežitie snov je to podľa mňa film, na ktorý sa radi pozriete po rokoch znovu. Z môjho pohľadu ide o poctivú filmársku prácu, ktorá si nehrá na nejaké veľké umenie, alebo mimoriadnosť hodnú veľkej pozornosti. Práca kameramana je klasická, klasické sú dlhšie dialógy, dokonca je aj námetom podobné niekoľkým filmom, ale napriek tomu je to pozitívny film. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Až netradične tradičný western, pomalý, možno menej dynamický, ale skvele sa na to pozerá...Clint ako málovravný pastor- pištolník v roli, v ktorej mu môže konkurovať málo kto...Nič prevratné, nič komerčné, Pale Rader je "len" maximálne vynikajúco odvedená rutina, ale presne kvôli tomu mi je "nekomečný" Clint oveľa viac sympatický ako "oskarový" Clint...PS: znalcov bondoviek určite poteší, že sa tu objaví aj kultový obor "Jaws" alias Richard Kiel:) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Děj filmu se odehrává v 19. století, ale Eastwood v něm prezentuje některé své názory na současný svět, především ochranu přírody a vykořisťování v kapitalistickém světě. Tato témata hrají ve filmu klíčovou roli. (ClintEastwood)
  • „Tenhle film vyvolává úplně jiné duševní pocity, než Nesmiřitelní (1992). Ti pojednávají o zápasu člověka s jeho vlastní duší a minulostí. V tomto filmu ale nevíte, jestli je hlavní postava kněz nebo jen jakýsi přízrak,“ popsal svůj temný western Clint Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama