Reklama

Reklama

Viktorie

(seriál)
TV spot 1
Velká Británie, (2016–2019), 22 h 47 min (Minutáž: 46–95 min)

Tvůrci:

Daisy Goodwin

Předloha:

A.N. Wilson (kniha)

Hrají:

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie, Anna Wilson-Jones, Eve Myles, Nell Hudson (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Seriál z dílny uznávané spisovatelky Daisy Goodwin, která je zároveň autorkou jeho scénáře, mapuje rané období vlády jedné z největších panovnic v dějinách. Velkolepý výpravný seriál s hvězdným hereckým obsazením, který čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny, vykresluje detailní portrét její proměny ze spontánní osmnáctileté dívky v dospělou ženu, matku a panovnici Spojeného království Velké Británie. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (64)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Jak jsem očekávala, Jeanna Coleman není zajímavou Victorií. Chápu, že celkem není nic moc co velebit, ale filmová postava by si zasloužila něco víc než jen prvoplánovou sebestřednost v jednotvárném provedení. Není tu ani stopy po melancholii, střídmosti, přísné sebekontrole, tvořivosti, introvertnosti i chronických problémech, jež utvářely Victoriin komplexní charakter, nejvíc mi tu pak vadí záměna patologické závislosti za nezajímavou nevyzrálost. Jako by Jeanna Coleman svůj charakter předem programově přizpůsobila harlekýnskému vyznění celého seriálu, což je jeho další minus. Šlo to jistě pojmout jinak, modelů se nabízí hned několik, například oslava mládí, jemuž se v časovém výňatku seriál věnuje, což je cesta, kterou se vydala například Sofia Coppola v Marii Antoinettě, tu jsme tu však také nedostali. A harlekýnů, kde si herci vyměňují pohledy a vzdechy, aniž by se k tomu odehrávalo cokoli lákavého na pozadí, je už všude zbytečně mnoho. Jeanně Coleman zdatně sekunduje setrvale zachmuřený Tom Hughes budící stálé obavy o mentální i fyzické zdraví. Nepovedené, povrchní, ploché. Jak jen proti této kostýmní romanci vynikají starší opusy plné příběhů a hloubky... ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Roztomilé. Nikoli bezchybné, ale mně se na to přesto dobře dívalo. Příjemně zromantizované, vidíme patrně méně intrik, než jaké probíhaly ve skutečnosti a málo ze skutečného politického zákulisí. - Mnohé historické filmy o královnách jsou značně zidealizovány, okleštěny a nedrží se přesně faktů. Většinou sklouzávají do vlekoucího se sladkobolného melodramatu pro ženy. U modernějších příslušníků královské rodiny se zase třeba u některých zpracování dozvídáme jen to nejzákladnější a jsou to jako by na zakázku vyrobené "umělohmotné" rádobyživotní příběhy, jednostranně zpolitizovány bez dramatického příběhu a zábavnější linky. Charaktery bývají černobílé. Většinou je to jen poupravené politizování k uzoufání, která nemá skoro žádný dramatický spád. Nebo životopisný film zase padá do druhého protipólu a extrému - do čistě vztahové romantické limonády. - Proto jsem v hodnocení v tomto žánru shovívavější a protože si vystačím i s povrchnějším nastíněním životních osudů panovnic a vím, že historie se stejně vždy přepisovala, výpravný seriál o prvních letech vládnutí královny Viktorie se mi zatím celkem líbí. V porovnání s unylou verzí samostatného, kýčovitého filmu "Královna Viktorie", u kterého jsem usnula snad do deseti minut, se mi toto jeví jako mnohem zdařilejší dílo. Ano, možná je to trochu pohádka oproti realitě, do jejíž skutečných hlubin ovšem stejně nikdo nemůže zcela nahlédnout. Já to beru jako odpočinkovější díl na páteční večer. A protože si potrpím na kostýmní hrátky a krásné paláce a líbí se mi zpracování povahy mladičké královny, která se brzo oprostila od matčiných rad, manipulací a přestala se jí držet za sukně (i přes její počáteční infantilní záliby například v panenkách...), zatím seriál chválím. Není to úchvatné drama, ale to jsem ani nečekala. Lepší průměr, pokud do toho tak jdete, nebudete zklamáni. Já alespoň nejsem. Prozatím. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nechávam 4 hviezdy, hoci úvodné časti kvalitou a zaujímavým spracovaním sú jednoznačne pred záverečnými. Pozrel som si len prvú sériu a tá má svoju kvalitu. Výborné kostýmy, dobová atmosféra s intrigami na dvore a veľmi dobrá herečka, ktorá je podstatne krajšia ako kráľovná v skutočnosti bola. Určitým nedostatkom je prílišná orientácia na ľúbostné vzťahy, hoci chápem, že toto priemerného anglického diváka zaujíma asi viac, než nejaké politické reformy. Orientácia na srdcové záležitosti ale spomaľuje dej a za 8 častí prejde v príbehu len málo mesiacov. Pri takomto tempe, keď kráľovná vládla 64 rokov, to bude mať 30 sérií. Aj kvôli tomu sa do druhej série radšej nepúšťam. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se vlastně dívat nechtěl, ale nakonec pokračuji ve sledování britských kostýmních dobovek. Někteří zde si stýskají na nedostatek intrik, zákulisní politiky a tak dále. Mně to tak nějak stačí, v době, kdy se tvůrci seriálů předhánějí v tom, kdo do nich nacpe více horizontálního joggingu (pokud možno s praktikami, za které by jinde divák musel platit), krve a jiných tělesných tekutin, psychopatických charakterů a nesmyslně překombinovaných zápletek, je tohle docela příjemné a klasicky konzervativní, důvod, proč jsem měl rád Downton. Na Jennu Coleman se dobře dívá (je rozhodně hezčí než reálná Vika) a jak už to u britských hereček bývá, navíc umí i hrát, na rozdíl od zámoří. Doufám, že se to ještě nezkazí, ale po dvou dílech jsem docela spokojen. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jsou tu králové a královny, princové a princezny, láska a ctižádost, boj o moc a o vliv, prostě vše, co si žánr vyžaduje. 1) Pojmout historický film jako červenou knihovnu asi nebyl ten nejšťasnější nápad._____ 2) 30letý Tom Hughes (princ Albert) v roli vůbec nedává vyniknout své fyzické přitažlivosti. Zaujali mě i 33letý přitažlivý David Oakes (Albertův bratr Ernest), 25letý Jordan Woller (blonďatý gay lord Alfred Paget) i 23letý Leo Suter (Edwar Drummon, soukromý tajemník ministerského předsedy Roberta Peela, taky gay)._____ 3) Jordan Woller je synem lesbické matky a anonymního dárce semene a vyrůstal v péči, jak říká, svých tří matek. One of the great things about being born to a gay couple is that they have to work hard to have a baby, so you know you were really wanted, říká. Stal se později sám dárcem spermatu._____ 4) Celý vztah dvou mladíků je literární license autorky scénáře. Ve skutečnosti se nikdy neznali. Paget se stal dvořanem až tři roky po smrti Drummonda. I další osudy těchto historických postav si autorka upravila podle potřeby._____ 5) Pro mě to není manželství z rozumu, říká princ Albert. Ne, je to manželství z nerozumu, odvětí zamilovaná Viktorie. Co na to jen říci?_____ 6) 10.9.2019 - Třetí řada se mi líbila víc, možná jsem si prostě jen na rukopis autorů zvykl._____ 7) Stále více bije do očí omezený rozpočet - kapesní dvůr._____ 8) Zaujal mě 41letý Laurence Fox (lord Palmerston). ()

Galerie (796)

Zajímavosti (10)

  • Kvůli roli panovnice se musela Jenna Coleman přiučit například tančení waltzu nebo jízdě na koni v dámském sedle. (mar48)
  • Scéna, při níž dochází k žádosti o královninu (Jenna Coleman) ruku, musela být natáčená snad padesátkrát, protože její průběh neustále narušoval pták, hlučně řádící na střeše studia. (mar48)

Reklama

Reklama