Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (597)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborná satira (opkauji satira, nikoliv komedie), která ze svého kouzla do dnešní doby neztratila až tak mnoho, i když je studená válka naštěstí dávno za námi. Témata, kterými se totiž Kubrick zabývá budou aktuální stále: nezdravá paranoia, soupeřivost, či lidská zabedňost...Formálně je film jedinečný (venkovní záběry na bombardér jsou tedy dnes již úsměvné, ale třeba scéna útoku na vojenskou základnu je vynikající), scénář velice promyšlený a hluboce sofistikovaný a vše korunuje úžasný Peter Seller v trojroli smolařský poručík - americký prezident - dr. Divnoláska. S časovým odstupem a s přihlédnutím k nezapomenutelnosti snímku přehodnocuji na plné skóre. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohle vážně musíte vidět než umřete! Moje první velké setkání s Kubrickem (když nepočítám Versmírnou odyseu, kterou jsem viděla moc brzo na to, abych jí docenila, dokonce ani podruhé mě neoslnila) Ovšem Divnoláska je opravdu bomba!! Hned prvních pár minut mě doslova přišpendlilo do křesla. Geniální! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já se moc nesmál. Spíše jsem sledoval, jak to nadělení hodlá vláda USA zastavit a v duchu si říkal -i přez počáteční důrazné ujištění USAAF na začátku filmu, že se něco takového nemůže stát - právě zda se něco takového nemůže skutečně stát.... Výstupy Dr. Divnolásky na vozíku na mne měly spíše rušivý efekt a připadaly mi i trapné. Sem tam jsem se pár vtipům a narážkám usmál. To když například ruský premiér vysvětluje proč ještě nikomu nesdělili informaci, že SSSR vlastní zbraň posledního soudu...Závěr filmu s krásnou písní Very Lynn - We'll Meet Again mi však přišel naprosto dokonalý. Vidět to v době kdy to šlo do kin, tak si na zahradě začnu betonovat hodně hluboký atomový kryt se zásobou potravin (dle doporučení Dr. Divnolásky) tak asi na sto let. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna z 18 nejlepších válečných komedií a satir - 18 Greatest Comedy / Satire War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako obvykle jsem měl pochybnost, zda opravdu Sellers hraje trojroli - tentokrát britského kapitána, US prezidenta a vědce Divnolásku, protože dokázal role vizuálně i herecky zcela odlišit. Větší herecký zážitek mi ale - v tomto jinak hodně pesimistickém protiválečném filmu - přinesl George C. Scott v roli až příliš vychytralého US generála Turgidsona (jen nás trošku pocuchaj, maximálně 10 až 20 milionů obětí). Paradoxně mne mrazilo více ze sovětské radioaktivní zbraně míru, nežli ze sad amerických atomovek, ovšem závěrečné titulky na vybuchujících atomových hřibech to srovnaly... Trailer: http://www.csfd.cz/film/5397-dr-divnolaska-aneb-jak-jsem-se-naucil-nedelat-si-starosti-a-mit-rad-bombu/videa/ ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Pôvodne mal Peter Sellers hrať vo filme až 4 postavy. To sa mu však zdalo už trochu príliš, avšak Stanley Kubrick na tom vyslovene trval. Nakoniec sa však Sellersovi podarilo vyhnúť hraniu ďalšej postavy po tom, čo si počas natáčania vytkol členok. (srbak)
  • Komediální pojetí filmu nebylo původně v plánu. Při psaní scénáře se o takovém zpracování spíše vtipkovalo, ale později se Stanley Kubrick rozhodl jej takto i skutečně realizovat. (tnp101)
  • Jedna verze scénáře zahrnovala i mimozemšťany. (hot_spot)

Reklama

Reklama