Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (597)

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Upozornenie! Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (uf!) je film s dosť vyhradeným cieľovým publikom. Tí čo čakajú prílivy smiechu budú zrejme sklamaný. Áno, zasmejete sa, a nie raz, ale bude to smiech skôr typu: "Hah, tí Amíci vyhodia do luftu pol planéty, ha, ha, ehm..." Scenár je geniálny (niektoré časti sú jednoducho nezabudnuteľné, napr. Americký prezident oznamujúci Rusom 'zlú správu', Divnoláskovo reflexívne 'hajlovanie' atď.), réžia sa mi síce nezdá príliš 'kubrikovská', ale to nič nemení na fakte, že je perfektná, a herecké výkony sú to, čo robí zo štvorhviezdičkového filmu film päťhviezdičkový. Človeku až niekedy rozum zostáva stáť nad tým s akou eleganciou dokázal Kubrick ukormidlovať celý film, skrotiť hviezdy ako Peter Sellers či Sterling Heyden a vyťažiť z nich absolútne maximum (hlavne čo sa týka Sellersa, jeho herecká exhibícia skutočne nemá obdobu). Aby som to nejako ukončil, dám vám jednu radu - pred pozretím trikrát po sebe zopakujte nasledujúcu vetu: "Idem pozerať film, ktorý si robí srandu z obdobia, ktoré nebolo vôbec srandovné." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kubrick už v epicentre rokov studenej vojny vedel zachytiť absurditu celého vojenského zbrojenia a súperenia medzi USA a Ruskom, dnes sa na tú situáciu pozerá divák s ešte väčším nadšením a s ešte väčšou nechápavosťou. Je mi jasné, že divákom v tom čase pri nejednej scény, ktorá podliehala dokonalej paródii, zamrzol úsmev na perách. Kubrickov scenár, ktorého podstata je zatlačená ad absurdum, je navyše úplne dokonale zahraný, doprevádzaný jedným z najtrefnejších vojenských hudobných doporovodov. Skvostný záver, jedinečné spracovanie a unikátne čierny humor. Je až neuveriteľné, čo všetko sa zmestí do tak krátkej stopáže natlačiť. 95%. ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dlouho unikal. A když jsem ho konečně viděl, zavládlo ve mně opravdové nadšení. Je to chytré, zábavné a, když se nad tím člověk zamyslí, místy až děsivě mrazivé. Ale podobně jako u některých jiných Kubrickových filmů je to na mě příliš... tentokrát avantgardní. Nicméně stojí za vidění už jen pro herecký koncert Petera Sellerse. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Opravdu přátelská konverzace s Dimitrijem, zářící Peter Sellers a příznačně kousavý Kubrick. Dr. Divnoláska má přesně ten typ humoru, který když sedne, tak zanechá jak vrásky od smíchu, tak pocit dokonale chytrého filmu. Tím spíš, že není pro každého. Pro mě je ale i po téměř šedesáti letech od svého vzniku nestárnoucí trefou do černého. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dr. Divnoláska není tak docela komedie. Je to satira, což je žánr, který s komedií samozřejmě souvisí, ale nemusí to nezbytně znamenat, že budete ryčet smíchy. I když... scéna, kdy Sellers coby prezident USA telefonuje s opilým ruským prezidentem a snaží se mu šetrně sdělit, že omylem shodili bombu na jeho zemi, je vážně k popukání. P. S.: Peter Sellers měl původně hrát ještě čtvrtou roli, ale ze zdravotních důvodů se jí vzdal. Škoda, mohlo to být ještě pestřejší. 80% ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Peter Sellers spomína na natáčanie: „Raz mi Stanley Kubrick navrhol, aby som nosil čiernu rukavicu, čo by na mužovi na vozíčku pôsobilo tak trochu zlovestne. Tak som si tú rukavicu navliekol a odrazu ma napadlo: 'To je ruka SA-mana'. A tak namiesto toho, aby som ju nechal zlovestne ležať, prepožičal som jej život. Ruka nenávidela zbytok tela za to, že učinilo kompromis. Tá ruka bola nacista." (Saber)
  • Ve válečné místnosti bylo pro osvětlení obří obrazovky použito více než 10 mil elektrického kabelu. (gogos)

Reklama

Reklama