Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Chrochnik1

Chrochnik1 (hodnocení, recenze)

Na film jsem se po letech znovu podíval proto, že jsem zrovna dočetl knihu "Zajatci japonců" kde je tento film zmíněn. Ovšem zminěn dost nelichotivě, protože z hlediska přeživších zajatců, kteří pracovali na stavbě Barmské železnice, je film naprosto nereálný nesmysl. Ve srovnání se skutečnýma podmínkama popsanýma v knize (podvýživa, tropické vředy, beri-beri), je situace zajtců ve filmu spíše prázdninový tábor někde u vody... Takže zájemcům o tuto tématiku doporučím spíš zmíněnou knihu, než film.

krabsimon

krabsimon (hodnocení, recenze)

Komentář uživatele "valasek.m" (18.7.2014) je opravdu úsměvný. Co je nepochopitelného na sedmi získaných Oscarech pro tento snímek? Podíval si se na rok, kdy byl natočen? Řekni, kterému jinému filmu z toho roku bys to dal? Za mě je kvalitnější jen 12 rozhněvaných mužů, avšak naprosto chápu tuto volbu, protože v té době mistrovsky zpracovaný, dalo by se až říci dobový blockbuster trumfnul film, který je sice myšlenkově ještě na větší výši, ale je založen pouze na dialozích a jedna se spíš o "divadelní" zpracování. Já osobně preferuju 12 rozhněvaných mužů, ale z výše uvedených důvodů nepovažuji vítězství Kwai právě nad tímto snímkem za nepochopitelné. Pokud máš na mysli ještě jiný film, který by toho roku aspiroval výrazně na Oscara, tak mě pouč, podle mě si svůj výrok pouze plácl do větru, nehledě na to, že i pokud by nějaký další takový snímek byl, stále nevidím nepochopitelnost ocenění Kwai Oscary jako opodstatněnou.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Na to aký starý je tento film klobúk dole, skutočne majstrovské dielko, ale nemôžem mu dáko odpustiť tie klišoidno naivne pôsobiace scénky. Teda až toľko ich tam nebolo ale predsa... najviac ma dostal záver kde sa postrelený poručík naivne "drbne" na odpalovač...

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama