Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (495)

sud 

všechny recenze uživatele

Opravdu mi nejde do hlavy, jaktože něco takovéhleho mohlo vzniknout v době počátku normalizace. Naprosto brilantní parodie na brakové komiksové detektivky i tak trochu na svět zamořený komiksem. Příběh tak krásně klišovitý, podaný tak krásně vlídně a směšně, právě tak jak jsme u Oldřicha Lipského, otce české parodie, zvyklí. V hlavních rolích doslova excelují Lubomír Lipský jako neprůbojný (?) učitel George Camel, Jiřina Bohdalová coby energická novinářka Sabrina, Josef Hlinomaz jako hromotluk Gogo, František Peterka jako by gangsterům z USA z oka vypadl, František Filipovský svou rolí policejního komisaře připomíná Louise De Funése, Jan Libíček je kouzelný jako nemotorný ukrmený policajt a další. Na takovéto zábavné filmy a jejich tvůrce můžeme být právem hrdi. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pro parodie Oldřicha Lipského jsem měl vždycky slabost a dnes jsem si potvrdil, že u mě k žádné změně názoru nedošlo. Mám hodně rád americké filmy z prostředí organizovaného zločinu, takže když si z nich někdo dokáže udělat legraci takhle kvalitním způsobem, těžko můžu být zklamaný. Kája Saudek se navíc postaral o jednu z nejdramatičtějších automobilových honiček v dějinách filmu a já jsem se výborně bavil. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

U nás v Bonzánii...ručník končí, mýdlo končí. Fascinuje mě, jak u nás zapovězený comics ( dobře, konec 60.let a začátek 70. byly volnější, ale i tak) pronikl do několika vynikajících českých parodií-komedií. Současné ubohé pokusy o českou komedii jsou jen vzdálenými výkřiky a stíny. Citace ze Čtyř vražd by vydaly na řádný seznam, jedna perla za druhou. Závěrečný garážový masakr s gejzíry krve je brilantní! A Iva Janžurová se svojí kapelou je nejspíše první českou punkovou zpěvačkou - ten song stojí za pozorný poslech, o hudebních kreacích během produkce nemluvě. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tenhle neskutečně crazy počin patří k těm, které by nám měl závidět celý svět a kvůli nimž by naše malá republi(č)ka měla být známá jako jedna z nejproduktivnějších a nejoriginálnějších líhní komediálních a parodických filmových vajec na Zemi. Každý herec, každý řádek scénáře, každé filmové okénko, každá Saudkova kresba, každá Hálova nota... Všechno je prostě TAK dokonalé a neomrzí to snad ani po tisícím vidění. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdcovka a jeden z nejsympatičtějších zástupců žánru české crazy komedie, který vtipně paroduje západní gangsterky. Díky hereckému obsazení, kdy režisér Lipský využil přirozeného komediálního talentu Bohdalové a Janžurové i typově dokonalého Lubomíra Lipského v roli naivně důvěřivého George vznikla taškařice, která mi ani s přibývajícími léty a zvyšujícím se počtem repríz nezevšedněla. V poslední třetině sice už filmu poněkud dochází dech, ale i tak výsledný dojem stačí na plnou palbu a 90 % celkového dojmu. Jak pro mě hlášky nejsou měřítkem kvality nebo oblíbenosti filmu, tady si je vyloženě užívám. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Jan Libíček (policejní komisař Brooks) celé natáčení doslova protrpěl. Měl velké zdravotní problémy, trpěl silnou cukrovkou, měl nemocné ledviny a denně spolykal několik prášků proti bolesti, které navíc zapíjel pivem. „Nevěděl už kudy kam. Strašně trpěl. Byl tak zoufalý, že si i občas dal toho panáčka. Myslel si, že tu bolest pak nebude tolik vnímat,“ prozradil scenárista. Maruška Rosůlková s Františkem Filipovským mu marně domlouvali, ať jde okamžitě do nemocnice, že zdraví je přednější. On se ale lékařů bál, odmítal jejich pomoc,“ dodal Miloš Macourek. (alonsanfan)
  • Film zostal bez pozornosti odborného a bežného tisku. Snímke so zvláštnym prepojením dvoch žánrov nevenovali svoju pozornosť ani kritici. S nástupom normalizácie sa film na nejakú dobu vytratil z distribúcie. Za rovnakých okolností bol Kája Saudek na vrchole svojich tvorivých síl viacmenej ignorovaný. Bohužiaľ sa po tomto filme k práci na filme už ani raz nedostal. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama