Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 453)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle asi trochu zbytečnej remake, protože originál z roku 1989 se mi líbil o trochu víc. Asi chápu, proč Michael Mann tenhle remake natočil, ale nechápu, proč to má 3 hodiny. Film má proti originálu skoro dvojnásobnou dýlku, ale ono se tam vlastně nic moc navíc nestane. Je tam plno vedlejších a úplně zbytečnejch postav, plno rozhovorů o ničem, atd... Třeba postava policajta tady má nevlastní dceru, která dostává docela dost prostoru. Ale ta dcera je tam jaksi zbytečná. Proč tam je, když originál si bez tý postavy vystačil? Já fakt nevim. Ke konci jsem se už docela nudil. Jinak konec je tady taky jinej, ale ten v originále mi taky přišel lepší. Nechci říct, že by to snad byl špatnej film, rozhodně to stojí za vidění už jenom kvůli hercům, ale na víc jak 3 hvězdy to prostě nevidim. Kdybych originál neznal, tak možná ty 4 dám. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná , výrazně nadprůměrná akční kriminálka, které pět hvězdiček uteklo jen o vlásek. Charismatické postavy, napínavý příběh s řadou vyhrocených scén a nečekaných obratů, výborné herecké obsazení v čele s Al Pacinem a De Nirem a tomu odpovídající výkony. Na rozdíl od řady žánrově blízkých filmů se Nelítostný souboj vyznačuje slušným scénářem, který odhaluje a rozvíjí psychologii svých postav. Divoká přestřelka při přepadení banky je předčasným vyvrcholením filmu. Co mi vadilo, byl závěr, kdy zkušený šéf gangu McCauley udělá školáckou chybu zcela v rozporu s myšlením a jednáním své postavy. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Film! Pri niektorých takto dlhých filmoch často napíšem, že by nezaškodilo to trošku zostrihať, no v tomto prípade Mann mohol ešte kľudne niečo prihodiť. Mann nepripísal nič náhode a prizval si k dielu celú enklávu Pánov hercov a to nemohlo viesť k ničomu inému, než k úspechu. S charaktermi postáv na oboch stranách zákona ťahá Mann dokonale za nitky tak, že sa nevieme v (pamätnom, fenomenálnom) závere rozhodnúť, komu „držať palce“. Horlivostné scény, herci, akcia. 100%. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů 90. let. Excelentní obsazení. Ústřední duo Robert De Niro a Al Pancino byla naprosto skvělá volba. Jejich rozhovor v restauraci a přestřelku na ulici považuji za naprostý vrchol tohoto snímku. I když film trval skoro 3 hodiny tak sem se nenudil ani minutku. Jeden z nejlepších snímků Michaela Manna. Jen si říkám, kde jsou nějaké oscarové nominace??! Pět naprosto zasloužených hvězdiček. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Výborne vyvážený mix akcie a psychológie v brilantnej hre na mačku a myš medzi LAPD a Mr. McCauleyom . V čase veľkého boomu „tarantinoviek“ mohol Heat pôsobiť ako baletka medzi hokejistami alebo skĺznuť do prispôsobovania sa módnemu subžánru. Lenže Mann to natočil po svojom a natočil to výborne. Ako scenárista si zaslúži poklonu za prácu s obrovským množstvom postáv, ktoré nie sú prvoplánovo cool a napriek tomu sa pohybujú v príbehu s absolútnou samozrejmosťou, ako aj za chirurgicky presné rozdelenie úloh jednotlivých figúriek. Ako režiséra ho zas treba obdivovať v tom, ako vie budovať atmosféru postupne sa zaťahujúcej slučky okolo oboch hlavných hrdinov, ako vie pracovať s hercami a ako vie dávkovať psychologické časti a prekladať ich niekde striedmou , zato rýchlou, inde živelnou akciou. Na Heat mi vadia len dve veci – možno trochu prestrelená stopáž, kde by sa oplatilo film prestrihať najmä v úvodnej časti a klasický Mannov koniec. Všetky filmy, ktoré som od neho videl skončili rovnako a i keď to beriem skôr ako poplatnosť vkusu amerického publika, dúfam že Mann aspoň raz tento svoj neduh nechá stranou. 9/10 ()

Galerie (171)

Zajímavosti (80)

  • Mykelti Williamson na DVD špeciálnej edície filmu v rozhovore povedal, že Michael Mann zariadil, aby sa členovia obsadenia stretli so skutočnými detektívmi LAPD a socializovanými profesionálnymi zločincami v exkluzívnej reštaurácii (názov ktorej Williamson odmietol zverejniť). Členovia hereckého obsadenia hrajúci detektívov mali jednu noc večeru s detektívmi LAPD a ich manželkami, zatiaľ čo herci hrajúci zlodejov mali večeru so skutočnými zločincami a ich manželkami v rámci samostatného večera. Williamson povedal, že Mann usporiadal tieto udalosti, aby herci a herečky mali lepšiu predstavu o tom, ako sa skutoční detektívi a zločinci stýkali a komunikovali medzi sebou. (Arsenal83)
  • Kolegové Vincenta Hanny (Al Pacino) používali tyto zbraně: seržant Drucker (Mykelti Williamson) pumpovací brokovnici Mossberg M590 ráže 12 a detektiv Casals (Wes Studi) americkou útočnou pušku Armalite M16A2 ráže 5,56 mm. (c.tucker)
  • Když se natáčel dialog mezi hlavními konkurenty Neilem McCauleym (Robert De Niro) a Vincentem Hannou (Al Pacino) v restauraci Kate Mantilini v Beverly Hills, použil režisér Michael Mann zaměstnance restaurace jako komparz. Dodnes se v této restauraci můžete najíst přímo u stolu číslo 71, kde oba hrdinové debatovali. Mimo jiné v restauraci visí obrovský plakát obou herců a oba si místo oblíbili. (don corleone)

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama