Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

kitano 

všechny recenze uživatele

Night of the living dead je v mojich ociach uz predsa len trochu dychavicny, zato Dawn of the dead radim stale k tomu najlepsiemu co v tomto zanre vzniklo. Tento film je prikladom toho, ze aj zombie horor moze byt dramou s velkou vypovednou hodnotou, Pocas celeho sledovania filmu a hlavne v jeho zavere som v pozadi tych paradnych gore efektov videl ony podtext, grotesknost a zaroven vystrazny prst poukazujuci na sucasnu konzumnu spolocnost, ktora je v tejto dobe pre tento film este priznacnejsia ako v dobe ked vznikol. Tazko najdete iny film, ktory v sebe lepsie kombinuje horor a dramu. Tento kusok je taktiez ukazkovy posapokalypticky film. Zobrazenie postupne sa rozkladajuceho sveta a ludskej osobnosti je velmi posobiva. Vysledny efekt, je skutocne husta, znepokojujuca atmosfera. A v neposlednom rade aj samotny pribeh opisujuci exoticke, krvave "dobrodruzstvo" skupinky hrdinov je paradny. Snyderov remake je skvely, original je vsak nedostizny. A diabolska, nezapomenutelna hlaska na zaver: When there's no more room in hell, the dead will walk the earth (10/10) ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento blábol se často objevuje na nejrůznějších seznamech nejděsivějších hororů. Z vědeckých důvodů bych si přál vidět jediného člověka, která shledává jediný moment z této sračky aspoň trošku děsivým. Jediné, co dovede vyděsit k smrti je strach z toho, že tato 3,14čovina nikdy neskončí. Nejdříve jsem na snímek čuměl s otevřenou hubou a netušil, co se to kurva před mýma očima odehrává a děje. Doteď vlastně netuším, zda tahle sračka je pokračováním něčeho, nebo to má být samostatný film. Úvod byl totiž tím nejdivnějším, co jsem za poslední roky viděl. Nejdříve jakési televizní vysílání, kde žvanili nějací dementi a pak banda retardů v modrém pobíhala po domě a střílela do všeho živého i neživého. Od určitého momentu ani pořádně nevím, co se ve filmu dělo, protože jsem u něčeho tak extrémně stupidního, stereotypního a bezdůvodně zdlouhavého nedovedl udržet pozornost. Tu a tam se někdo hezky rozprskl, nebo mu někdo hezky vykousl kus masa. Naproti tomu je ovšem naprosto dementní ztvárnění nemrtvých, kteří vypadají úplně jako normální lidi, jen chodí pomalu a mají po ksichtě rozetřenou jakousi fialovou sračku. Trapnější Zombie jsem neviděl ani v pokusech o porno horory v céčkových italských sračkách ze 70. let. To byl opravdu vrchol ubohosti. Děj je z kategorie nejsračkoidnějších a každý, kdo u něj udrží 126 minut pozornost, má můj nejhlubší obdiv. Tento film snad vznikl s jediným záměrem - udělat si ze všech diváků prdel. Nic tady nefunguje. Totálně nudný příběh, ubozí herci, atmoféru věčně narušují všudypřítomné komické prvky, které mi nepřijdou jako záměrné, nýbrž jako výsledek čiré neschopnosti. Kolosální sračka a rozhodně jeden z nejubožejších a nejhorších pokusů o horor, jaké jsem za svůj filmově bohatý život viděl. A teď mě omluvte, jdu zvracet. [5 %] ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Romero prostě umí.Je pravda,že Úsvit nedosahuje drásavosti a děsuplnosti Noci oživlých mrtvol (že by to bylo přibyvší barvou?) ,přesto je to velmi kvalitní žánrový kousek s přidanou hodnotou v podobě kritiky konzumní společnosti,která je zde vyobrazená skutečně bravurně.Romero se snažil hrát hlavně na propracovanou psychiku postav,což se mu daří,bohužel za cenu lehké ztráty tempa a trochu přemrštěné délky,část s motorkáři je navíc úplně zbytečná,ale bez ní bychom se asi nedočkali gradujícího závěru.Remake byl adenalinovější a zábavnější,ale tohle dílko praotce žánru rozhodně stojí za zhlédnutí,už jen kvůli své kultovní pověsti,které u mě bezezbytku dostál. 80 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade som mal možnosť vidieť režisérsku verziu a aj keď tento film má svoje výhody oproti noci je príliš strnulý. Opäť tu máme hlavné postavy, ktoré sa stretnú a spoja, v domnení že môžu prežiť. Tentoraz v obchodnom dome. Zombie ich samozrejme obkľúčia a oni nemajú kam újsť. Jedinou záchranou je pomoc z hora. Tá bohužiaľa ale neprichádza. Romero tu prvý krát použil veľa krvi a odelených nôh a rúk aby ukázal deštruktívnu silu Zombiekov ale v konečnom dôsledku to postráda tú správnu atmosféru. Tiež by som povedal že sa tu vyskytujú aj komediálne prvky čo narúša film , ktorý je raz strašidelný a raz smiešny a vzhľadom na situáciu v akej sa ocitnú hlavný hrdinovia to vyznie trápne a nedotiahnuto. Samozrejme réžia je skvelá, aj scénar , o maskách ani nehovoriac ale postráda to atmosféru, ktorá by viacej prehĺbila beznádej. Tu nie je a preto len sledujeme osudy hrdinov ako sa snažia niečo poriešiť ale vy už dobre viete ako sa to všetko skončí. a tiež na poriadne mäso musíte čakať až do konca. Väčšinou je to len hra na mačku a myš medzi ľudmi a Zombiekmi v obchodnom dome. Keď sa tam dostanú všetci môžme hovoriť o určitej gradácií aj možno strachu ale v konečnom dôsledku toto je jedna z mála vynimiek kedy remake - v snyderovom podaní, je lepší, akčnejší , strašidelnejší, apokalyptickejší. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi spoileruju!!! Musím říct, že film chvílemi nebyl přesně to, co jsem myslela, že bude, ale ve výsledku jsem nakonec byla spokojená. Ačkoliv extatické stavy jako po Noci oživlých mrtvol se nedostavily. Nejvíc mi vadily právě skoky v koncepci mrtvol. V Noci je jejich role stylizovaná, symbolická a naprosto zřejmá. Tady je na začátku ukázáno, že mají jakýsi "bitevní potenciál" a zároveň přesah co se týče zažitých instinktů. Na těch vnitřních hnadlech máme pravděpodobně zkoumat, co jsme to my lidi vlastně za lidi. Jenomže potom přicházejí scény, které podle mého odporují vnitřní logice, kterou předchozí příběh vystavěl. Například na začátku hrdinové dělají za sklem kravál, aby zombíky někam nalákali, a zombíci za tím kraválem jdou a snaží se za sklo dostat. Ve chvíli, kdy do obchodu vjede banda motorkářů a hipíků, čili potencionální hora žrádla, tak se naši milí neživí jen tak potácejí na místě, jako by čekali, až nezvaní hosté zase vypadnou a oni se budou moct dál vozit na jezdících schodech. Nikdo se na nikoho houfně nevrhá, to až později, přitom podle předchozích scén by měli jít po nich. Ale za pasáže ze začátku filmu, těsně po příchodu do obchoďáku, musím Úsvit stejně trochu zbožňovat. Protože to, co se odehrává po puštění hudby, vytrysknutí vodotrysků a rozjetí schodů, je prostě krása. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Mnozí komparzisté, kteří se objevili v menších rolích zombie, byli přátelé nebo rodina natáčecího štábu. (Chatterer)
  • Lidé doteď navštěvují ono nákupní centrum, jen aby viděli, kde byl tento film vyroben. (DivX)
  • Snímek byl až do roku 1986 (tedy 8 let po uvedení do kin) zakázán v australském státě Queensland. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama