Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Viděn pouze Director´s cut a popravdě mě to přišlo dost roztahaný. Bohužel nemám tušení, které scény byly přidány, ale i přes některé nudné sekvence se jedná o lepší zombie film, i když remake od Zacka Snydera je ve všech směrech o dost lepší… zde jsou zombíci spíše komičtí a neškodní, takže napětí nebo strach jsem zde nepocítil. Mé hodnocení 3 hvězdičky… ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oproti novější verzi je zde propracovanější psychologie postav - což už je samo o sobě pro zombie horror dost netypické. Kupodivu to ale není na škodu - začnete s těmi lidmi cítit a fandit jim. Film má správný nadhled a scénář je promyšlený, v rámci možností realistický (až na ty zombíky, pochopitelně :o), takže jednání postav je překvapivě logické (což také není u podobných snímků standardem). Dle mě skutečně povedené dílko. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, líbilo se mi to víc než Snyderův remake. Zombie sice působí směšně a zub času zapůsobil snad na všech složkách snímku, přesto se svšak jedná o velkou zábavu. Velmi se mi líbil hudební doprovod, jen je v některých scénách až příliš výrazný, dobrý byl též scénář, jen některé scény - i když nejsou nudné - by klidně mohly být vystřiženy. Začátek se odehrává ve velkém tempu, seznamujeme se s hrdiny a musím se přiznat, že tahle herecká sestava mi vyhovovala, bavil jsem se do té doby, než se do obchodního domu přiřitila partička motorkářů, jejich řádění narušovalo doposavadní tempo snímku a prostě se mi tam vůbec nehodili, ještě že jejich náštěva neměla dlouhé trvání. Takže u mě rozhodně spokojenost, nečekal jsem, že to po letech bude až tak zábavné. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Solidní pokračování. Po noci přichází den a je plný nově probudivších se nemrtvích. Romero opět do zombie vyvraždovačky komponuje kritiku aktualních problémů společnosti. Konkrétně nepostadatelnost různých marketů v životě řadových lidí. Sice tento díl není tak strašidelný jako Night ale stále má dost co nabídnout. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Lidé doteď navštěvují ono nákupní centrum, jen aby viděli, kde byl tento film vyroben. (DivX)
  • Blades (Tom Savini) má ve filmu zbraň Colt M1911A1 ráže .45 ACP. (dc125)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama