Reklama

Reklama

Sissi, císařovnina osudová léta

  • Česko Sissi - Osudová léta císařovny (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherská císařovna Alžběta, zvaná Sissi, žije v Uhrách stranou vídeňského dvora a tlaku tchyně. Zprávy o jejím společenském styku s uherskou šlechtou, a obzvláště pak s šarmantním knížetem Andrássym doputují až k uším Františka Josefa, který se poháněn žárlivými obavami vydává za svou ženou. Během jedné slavnosti v Uhrách se Sissi podaří na stranu rakouského císaře přiklonit jednoho z čelných odpůrců monarchie a během chvilky o samotě ji dokonce kníže Andrássy vyzná své city. Sissi záhy těžce onemocní, což vede k zásadnímu rozkolu mezi Františkem Josefem a jeho matkou, která by už nejraději vybírala Alžbětinu nástupkyni. V souladu s následujícími okolnostmi jejího onemocnění se dokonce začíná mezi šlechtou a lidem proslýchat, že by mohlo mezi oblíbenou císařovnou a panovníkem dojít k rozvodu, což vede ke zjitřeným náladám v říši... Ačkoli režisér a producent Ernst Marischka by klidně točil další a další snímky o životě Sissi, dokud by to rámcová věrnost historii dovolovala, a dokonce již plánoval čtvrtý díl, hlavní hvězda řekla definitivní a kategorické ne. Radikální řez nicméně pro kariéru i osobní život Romy Schneiderové byl jednoznačným přínosem. Navíc se nepotvrdily negativní prognózy, že diváci ji v jiných partech než v kostýmních heimatfilmech nepřijmou, kterými ji strašil především nevlastní otec Hans Herbert Blatzheim, jenž si přivlastnil roli jejího agenta, ale ostatně i matka Magda Schneiderová, jejíž vlastní herecká kariéra začala záviset na partech po boku dcery. Publikum naopak Romy Schneiderovou nadšeně obdivovalo i v nových moderních rolích a herečce se díky vyvázání z područí otčíma definitivně otevřely dveře k opravdové mezinárodní kariéře. Ačkoli její následující filmy i chvíle štěstí po boku Alaina Delona úspěšně konkurovaly lesku její průlomové role, přesto se Schneiderová ke své velké nevoli spojení se Sissi nikdy zcela nezbavila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

Evander 

všechny recenze uživatele

Poslední díl Sissi se mi líbí téměř stejně jako ten první. Je samozřejmě zase sladší, naivnější, ale přesně to ocením, když chci na chvíli vypnout a odpočinout si. Řekl bych, že je to taková milá, neškodná, historická pohádka, a to mluvím o všech třech dílech. Všechny tři díly též spojuje úžasná výprava a překrásné kostýmy. 67% ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Poslední díl trilogie o Sissi, který osobně mám nejraději. Devatenáctiletá Romy Schneider herecky dozrává a svoji císařovnu hraje bezchybně. Přestože se už natáčení třetího dílu vzpírala s nepříjemným tušením, že pro diváky už bude navždy jen a jen Sissi. Scéna, ve které Sissi tajně vyslechne osudnou diagnózu, která jí dává jen pár měsíců života, patří jednoznačně k nejsilnějším v celém filmu. Myslím, že od Ernsta Marischky to byl geniální nápad. Proč sdělit smutnou pravdu citelně lékařem, když ji může Sissi vyslechnout z úst nemilované tchyně Žofie, která již upozorňuje Františka Josefa, že je čas podívat se po nové císařovně. Ta současná svoji úlohu, tj. přivést na svět následníka trůnu, již přeci nesplní. Ať jsou názory na Sissi trilogie jakékoli, myslím si, že vidět alespoň jeden díl Sissi patří k filmovému vzdělání. Přeci jenom tyto filmy v 50. letech byly v Evropě jedny z komerčně nejúspěšnějších. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto mal rád prvé dve časti, toho nesklame ani tretia. A kto ich nemal rád, zbytočne vlastne venoval čas aj tomuto dielu. No a ako zaujímavosť určite utkvie v pamäti scénka z cigánmi. No to bolo strašné, dnes by to už neprešlo! Veď oni ich tam ukazovali ako nejakých kočovníkov, čo nechávajú žobrať svoje deti a chlap mláti ženu. A pritom všetci vieme, že to je len hnusný stereotyp, v skutočnosti ide väčšinou o chirurgov s ustálenými rodinami, ktoré navštevujú shakespearovské diela v divadle. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak jo, ono je to celkově prostě takové pěkné a moc hezky se na to kouká. O tom žádná. Ale ani tenhle film vás nijak nevytrhne ze stereotypu a vy se na to budete dívat hlavně proto, že Sissi přejete všechno nejlepší. Škoda, že se více neakcentovaly skutečné události, ale o to opravdu nešlo. Tohle je dokonalý pár a o to šlo především. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Nebýt mladičké Romy Schneider, nestála by celá trilogie za zmínku. Tento poslední díl je navíc ze všech nejslabší. Jako holce na prahu puberty se mi Sissi sice líbila, nicméně z pohledu dospělého diváka, pro které byl film též určený, nemůžu lehce strávit tu přílišnou sladkobolnost, kvůli které byla historická fakta nejen zjednodušena, ale i překroucena. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Film svojím dejom narušuje historickú chronológiu. Predchádzajúci film Sissi - Mladá cisárovná (1956) sa skončil korunovaním cisárskeho páru za kráľa a kráľovnú Uhorska. Táto korunovácia sa uskutočnila v roku 1867. Keďže však Lombardia a Benátsko boli stratené v prospech Rakúskeho cisárstva v roku 1859 a 1866, politický dej tohto filmu sa odohráva ešte pred koncom posledného filmu. (Arsenal83)
  • Tento film ako jediný z trilógie Sissi získal hodnotenie filmovej ratingovej agentúry Deutsche Film- und Medienbewertung (FBW) ako „hodnotný“. (Arsenal83)
  • V skutočnosti to bolo s tuberkulózou Sissi (Romy Schneider) tak, že po ochorení bola poslaná na Madeiru, aby sa zotavila. Po tom, čo nastalo zlepšenie jej stavu, bola poslaná späť do Viedne, kde sa jej opäť veľmi prihoršilo a až potom bola poslaná na Korfu. Vrátila sa až o dva roky neskôr. (Arsenal83)

Reklama

Reklama