Reklama

Reklama

Moje levá noha

  • Irsko My Left Foot (více)

Obsahy(1)

Skutečný příběh o životě, radostech a zázracích. Film Moje levá noha je mimořádně pravdivý příběh Christy Broxna (Daniel Day Lewis), muže s nekonečnou láskou, vášní a chutí do života, která překonává jeho těžký hendicap - ochrnutí. Ačkoliv jeho otec (Ray McAnally) se odmítá smířit s nemocí svého syna, paní Brownová (Brenda Fricker) ho přivítá do srdce její velké rodiny. Díky její podpoře a bojovnosti, se z něho navzdory ochrnutému tělu stane milý a prudce inteligentní člověk se zdravým smyslem pro humor. Pomocí prstů své levé nohy dokáže Christy zprostředkovávat svá slova, představy do něčeho co se vzápětí stává uměleckým dílem, nejprodávanější povídkou a básní...opravdovým triumfem nad osudem. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (250)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Daniel Day - Lewis opět předvádí světovou extratřídu a já byl rád, že jeho Christy nebyl stereotypně vykreslen jen jako ubožák (jak by se dalo očekávat od tohoto typu příběhu), ale zároveň i jako pěkný grázlík. A mamča Frickerová se rozhodně taky neztratila. Velmi mě překvapilo pozitivní vyznění filmu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Když si šel Daniel Day-Lewis pro Oscara za tuhle roli, působil tak úžasně charismaticky - bledý, dlouhé černé lesklé vlasy, černý frak - a atmosféra v sále by se dala krájet. Vím, že jeho kouzlo je jako důvod, který mě přiměl se podívat na tento film, trochu povrchní, ale díky tomu jsem měla jeden z nejhlubších filmových zážitků. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Sheridanův snímek vtáhne do děje. Stylem vyprávění, výběrem jednotlivých scének, hereckými výkony, úsměvnými i dramatickými momenty. Daniel Day-Lewis (tehdy) znovu potvrdil nejen mimořádný talent, ale i chuť a odvahu k velkým hereckým proměnám. Nepředstavuje v těžké době plné předsudků totiž jen jednoho z mnoha dětí chudých irských rodičů, ale i přes své těžké tělesné postižení silného mladíka s bystrou myslí, nezlomnou vůlí i smyslem pro černý humor. Ač ho nejprve kdekdo považuje za ubohého idiota, naučí se malovat, psát (napíše autobiografický román – předloha tohohle kusu) i lépe mluvit. Jim Sheridan zvolil citlivé vyprávění, nezatěžuje diváka těžkými momenty (ač by mohl a některé diváky tím možná zklame), spíš občas sklouzne do blízkosti kýče, nicméně svým dílem určitě pomohl s představou o postižených lidech a jejich problémech. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

No tak musím se přiznat, pro mě je to jeden z nejlepších životopisných filmů, který jsem měl zatím tu čest vidět. Netlačí se na ,,pilu" a o to víc pak jednotlivé scény zapůsobí. Jasně, největší zásluhu na tom má neskutečný Daniel Day-Lewis (jehož nejde nic jiného než obdivovat), ale přesto je to natočeno výborně a hlavně velmi realisticky. To je také velmi dobře podtrhnuto padnoucí, ovšem ne vnucující se hudbou. Musím se přiznat, že jsem mnoho neočekával, ale o to víc dostal....90%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herec Daniel Day-Lewis (Christy Brown), který je znám svým zápalem pro sžití s rolí, strávil celé natáčení na invalidním vozíku a nezvedl se z něj ani během vlastního osobního volna. (vendysek)
  • Daniel Day-Lewis (Christy Brown) si během natáčení díky nepřirozené pozici na vozíku zlomil dvě žebra. (Zdroj: ČSFD)
  • Produkční společnost Miramax utratila za náklady spojené s propagací filmu trojnásobek jeho rozpočtu. To vše kvůli zvýšení zájmu akademiků odpovědných za nominace na prestižní Oscary. Nakonec se to vyplatilo, jelikož si film odnesl pět nominací, z nichž dvě proměnil. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Najlepší írsky film na LFŠ

Najlepší írsky film na LFŠ

18.07.2005

10 000 filmových fanúšikov rozhodlo, že najlepším írskym filmom všetkých čias je THE COMMITMENTS, adaptácia bestselleru Roddyho Doylea v réžii Alana Parkera. V ankete predbehol aj v našich končinách… (více)

Reklama

Reklama