Reklama

Reklama

Život je úžasný

(festivalový název)
  • Česko Touha po životě (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (97)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Život je úžasný nenabízí silné téma zrovna moc s nadhledem (i když to tak může díky jisté přítomnosti humoru na první pohled vypadat), několikrát jsem v něm totiž celkem jasně vycítil vykonstruovanost (čímž samozřejmě nemyslím samotný příběh, ale způsob, jak byl v některých scénách/pasážích pojat). Problém s důvěryhodností jsem měl také s poslední kapitolou (než mi film podal „důkaz“ při závěrečných titulcích; na druhou stranu se divák těžko může dozvědět, co si filmaři oproti skutečnosti přimysleli). Pro mě je však snímek hlavně o hereckých výkonech a na ty jsem se také soustředil. A jak dětský, tak dospělý představitel Mateusze byli prostě skvělí a jejich gesta jsem jim snad bezvýhradně věřil (a u obou se rozhodně porozhlédnu po dalších snímcích, ve kterých se představili). Možná jsem do komentáře vložil přespříliš cynismu a nedůvěry, nicméně za mě to budou „pouze“ silné 4*. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy bývajú pre diváka veľmi silne emočne vypäté, ale tento nehraje na city okázalým spôsobom. Ukazuje skutočný príbeh postihnutého chlapca a robí to triezvo a vkusne. Dramaturgicky si vypomáha "forrestgumpovským" rozprávaním a dopĺňa myšlienkové pochody hlavnej postavy divákovi. Absolutórium patrí hercom Dawidovi Ogrodnikovi a Kamilovi Tkaczovi. Tento poľský snímok je ľudsko čistý, má silné scény, decentný vtip a pôsobí ako balzam. Veľmi pekný film. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Síla příběhu tady je jasná a rozhodně ne malá, ale co mě hlava nebere jsou herecký výkony Dawid dostal za svou roli Orly a právem, protože opravdu takhle zahrát Mateusze - chapíka z mozkovou obrnou, to je zkrátka totální pocta hereckému umění, ovšem co předvádí v době natáčení desetiletý Kamil Tkacz, na to už mě chybí slova. Když jsem se díval na film, na hlavního hrdinu a snažil se prožívat všechno s ním, říkal jsem si "a my zdraví si stěžujeme??" Protože jestli Mateusz je schopen si během svýho života říct "dobrze jest" a my ne, tak má zdravější duši než my. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! Těžko se hledají nějaká další slova. Poláci mě opět překvapili příběhem ze života, který není depresivní, přestože se opírá o dost těžký příběh. Dawid Ogrodnik postiženého Mateusze zahrál tak, že tak úžasný výkon jsem hodně dlouho neviděl. Celý ten příběh opírající se o skutečnou událost Vás pak uzemní úplně závěrečnou scénou, která je až v titulcích. V tu chvíli si uvědomíte jak moc opravdový a realistický tenhle film je. Život je úžasný nemůže lépe vystihovat název tohoto filmu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jak je těžké být rostlinou... a přesto - chce się żyć! Mateuszova cesta za lidskou důstojností přes hranice botanické říše, dlážděná smutkem, lemována osaměním, zkrápěna zoufalstvím... naštěstí i s doprovodem bezvýhradné lásky, lidského soucitu, neutuchající naděje a humorného nadhledu - i tak otázka zní - kdo z nás by si dokázal říct - "jest dobrze"? ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama