Reklama

Reklama

Tichá noc, krvavá noc

  • USA Silent Night, Bloody Night (více)

Obsahy(1)

Pro většinu lidí jsou Vánoce časem klidu, rozjímání a radosti. Ale pro obyvatele malého novoanglického městečka představují zimní svátky především čas vzpomínání na Wilforda Butlera, jehož sebevražda upálením všechny šokovala. Po letech se Wilfordův vnuk Jeffrey rozhodne prodat zděděný dům a navždy se s městem rozloučit. Bývalá léčebna pro mentálně choré však skrývá nejedno hrozivé tajemství a řetězec událostí spojený se šíleným zabijákem může začít.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dvadsiateho štvrtého decembra roku 1950 za nevyjasnených okolností tragicky zahynul vo svojej luxusnej vile nenávistný, zatrpknutý, bohatý podnikateľ Wilfred Butler. Po jeho smrti pripadol celý jeho majetok jedinému žijúcemu príbuznému, jeho vnukovi Jeffreymi Butlerovi. Jedinou podmienkou spomenutou v testamente je to, že dom musí zostať v takom stave v akom bol, keď Wilfred umrel. Dlhú dobu v ňom nikto nebýval, bol prázdny. Až po dvadsiatich rokoch príde do mestečka East Willard právnik John Carter a ponúkne mestskej rade, aby vilu odkúpila za výhodnú sumu päťdesiat tisíc dolárov. No práve v tom čase začne v okolí Butlerovho sídla vyčíňať šialený vrah so sekerou. Americký snímok "Tichá noc, krvavá noc" (Silent Night, Bloody Night) je starý, ponurý slasher horror, ktorý natočil v roku 1971 režisér Theodore Gershuny. Je to celkom podarená, silne atmosferická, vianočná vyvražďovačka. *** ()

topi 

všechny recenze uživatele

Docela zapadlý atmosférický grindhousový slasher, který hlavně staví na budování stísněnosti. To vše s perfektní hudbou, která už se dnes nikdy nenatočí, hlavně kvůli starému zvuku, který má zvláštní echo a celkový sound zní fakt hodně depresivně. Film nenudí, střídají se flashbacky, které celou situaci vysvětlují a závěr je překvapivý a nečekaný. A ještě jedno velké plus, které filmu hodně dodává znepokojivou atmosféru a to, že se skoro celý děj odehrává v noci. Hřbitov, lesní cesty, domy a hlavně Buttlerův dům, který sám o sobě je vrchol hororu a jeho exteriéry i interiéry jsou velmi působivé. To je prostě ono!! Také první nečekaný mord sekerou mě docela vyrazil dech!! Zajímavostí jistě je, že film vyšel pod společností Cannon Films a produkoval ho Tromděda Lloyd Kaufman. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Je tu pár nejasností, či vznikol najprv BLACK CHRISTMAS alebo Tichá noc, krvavá noc. Ale aj bez slasherového prvenstva si tento filmík zaslúži vašu pozornosť. Je lepší (menej nudný) ako Čierne Vianoce a má pár magických scén. Scenár je jeden veľký guláš (postavy pobehujú sem a tam), ale ide tu (aj) o maniaka, ktorý utečie zo sanatória a rozhodne sa vrátiť domov (:-)). Svojim spôsobom okúzľujúci začiatok subžánru vyvražďovačky... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tak takhle prapodivně vystavěnou zápletku jsem ještě asi neviděl. Ona tam byla, ale zcela ji zabilo vyvrcholení a (pro mě) nesmyslné rozuzlení. Ikdyž má film slabých devadesát minut, tak byl místy přiliš nudný, nezajímavý a naprosto suchý. To stejné platí o hercích. Zkrátka film, na který nebude rozhodně těžké zapomenout, protože nenabízí nic, co by za něco stálo. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Občas některé věci v životě nechápu ... Třeba to, že mají všichni plnou pusu keců o prvním průkopnickém slasheru Black Christmas (1974), přitom ve stejném roce vznikl film, který je stejně tak průkopnický a se skutečně úžasným závěrem... "Tichá noc, krvavá noc (1974)" se odehrává také na vánoce, v jednom městečku se dějí divné věci, neznámý vrah zabíjí místní důležité lidi, do toho návštěva záhadného cizince, který se spřátelí s místní dívkou (která je až neuvěřitelně podobná J. L. Curtisové z Halloweenu (1978)). Film má naprosto špičkový scénář!!! Tak úžasnou zápletku a rozuzlení jsem opravdu nečekal. Všechno je nakonec na ruby, ale ne nesmyslně. Má na dobu vzniku překvapivě brutální a krvavé goreefekty!! Výbornou atmosféru a celý závěr v podobě asi 10 minutového flashbacku (vyprávění, jak to všechno bylo) posouvá film někam úplně jinam (výtvarně až noirově/expresionisticky vyjádřené vzpomínky ...). Navíc film nevyužívá jen chladných "slasherských" klišé, ale také klišé o "jedné velké pomstě" a dokonce témata z literatury Edgara Alana Poea, zde myslím konkrétně povídku: "Metoda doktora Téra a profesora Péra". Při čemž jsem jako nadšenec do jeho literatury chrochtal blahem. Film měl akorát smůlu v produkci, nikdy nebyl pořádně remastrován a i na dvd je v otřesné "kinokvalitě". Ale to vůbec nevadí, alespoň ne mě (má to svoji atmosféru...). Průkopnický, atmosférický a odvážný počin!!! Tak z kterých filmů si ten Carpenter vlastně bral inspiraci? Podívejte se a sami zhodnoťte ... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení započalo 30. listopadu 1970 v Oyster Bay v New Yorku. Dům Wilfreda Butlera (Philip Bruns) je pak ve skutečnosti dům Jamese Williama Beekmana. Postprodukce se uskutečnila až v létě roku 1972. Rozpočet snímku činil necelých tři sta tisíc amerických dolarů. (fiLLthe3DD)
  • James Patterson (Jefferey Butler) zemřel na rakovinu několik měsíců po hlavním natáčení – jeho repliky během postrpodukce pak musel namluvit jiný herec. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama