Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chlapec Billy Chapman uvidí vraždu svojich rodičov Ellie a Jima zlodejom v obleku Santa Clausa. Billy svoju tragickú mladosť strávi v sirotinci uzavretý do seba, ale musí čeliť aj častému týraniu. Po odchode si nájde prácu v miestnej predajni, kde má za úlohu taktiež nosiť oblek Santa Clausa, čo v ňom prebudí silné spomienky na tú strašnú udalosť. Billy začne zabíjať... (LaciLC)

(více)

Recenze (119)

lamps 

všechny recenze uživatele

Možná zásadní slasher osmdesátek, který zajeté schéma obrací naruby a triumfuje zvláštním vytěžením brakové psychologie. Už od druhé scény s dědou film nabere zneklidňující ráz a následky i kypření dětského traumatu zobrazuje možná vyumělkovaně s ohledem na subžánr, ale zato s až překvapivou účinností. Dobré dvě třetiny pak veškeré dusno překlápí v klasický béčkový cynismus, což je naštěstí dost zábava se sebejistou režií a kupou skvělých nápadů. Zářný důkaz, proč jsou tyhle 80s horory pro tolik lidí kultovní a pro řadu špičkových filmařů tak formativní. A navrch ještě černohumorné ambivalentní zakončení. 85 % ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po přečtení té spousty zdejších nadšených komentářů jsem byl na tuhle záležitost docela natěšený. Ovšem mé nadšení rychle vyprchalo. Herecké výkony žalostné, na úrovni obecního ochotnického divadelního spolku, scénář nadprůměrně retardovaný, ale ne roztomile retardovaný, což mám na podobných filmech rád, nýbrž přímočaře retardovaný, neboli úplně blbý, bylo to místy tak trapné, že mi na to bylo stydno koukat. Navíc vprostřed filmu jedna neuvěřitelně otřesná píseň, které jsem musel vypnout zvuk. Jedna hvězda za bezhlavého jezdce na saních, a také za postavu sadistické Matky Představené, která jistě vzbudí mnoho negativních emocí vůči katolické církvi, což je navýsost bohulibé. ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Vianočná temná vízia malého chlapčeka, zúrivý Santa Claus a bláznivý dedko zavretý v ústave pre chorobomyselných. To sú tri dôvody, prečo sa Billy Chapman zmenil na úchyláka v červenom obleku s vizitkou Santa Clausa. Možno prvý vianočný horor, ktorému som dal plný počet zato, že ma po celý ten čas pekne zabavil, ukázal mi dusnú atmosféru a všetko sa nakoniec zmenilo v očakávaný, ale dobrý koniec. Niet čo dodať, klasika 100 percent. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

EDICE VÁNOČNÍCH FILMŮ, FILM 5/7. Už dlouho mě žádný horor svojí atmosférou tolik nepohltil. A o to lepší je ten fakt, že to nevyčnívá nejen atmosférou, ale i obsahem. Viděl jsem prvně remake z roku 2012, který mi popravdě přišel dost špatný, takže jsem se obával, že i z originálu vypadne nějaký brak. Tady se mi ale naštěstí moje obavy nepotvrdily, protože tohle je překvapivě o dost inteligentnější, než se na to první pohled zdá. Ani bych se nebál mezi žánry přidat psychologický, protože v první polovině to tím je především a docela solidně. Kdybych hodně chtěl, určité drobnosti bych po té psychologické stránce vytknul, ale na svůj žánr je zde skutečně na vysoké úrovni, takže si na ni ani stěžovat nebudu. Hlavně jsem rád, že tu ta psychologie hlavního záporáka vůbec je, protože pak člověk naprosto přesně chápe jeho motivace a to, proč to vůbec dělá. V druhé půlce už se z toho stane slasher, ale vzhledem k tomu solidně rozebranému pozadí bych ho rozhodně neoznačil jako průměrný nebo standartní, spíš naopak. Navíc i ty smrti byly docela solidně udělané a vůbec celý ten film má dost povedenou filmařskou stránku, na které se mi nejvíc líbí to, že se režisér ničeho nezalekl. A ačkoli ve finále dojde k tomu klasickému klišé konci, tentokrát mi hodně výjimečně nevadí, protože se dá vyložit i jinak - SPOILER ten jeho bratr to celé mohl myslet tak, že teď policistovi řekne, jak moc Billyho matka představená zdeptala KONEC SPOILERU. Nápad to taky podle mě má docela dobrý, ten jsem ocenil už u remaku, nicméně spolu s ním přichází snad jediný větší problém, co s tím filmem mám - úplně tam nefunguje to ladění vážných a komediálních scén dohromady, u pár scén jsem si dokonce nebyl jistý, co přesně podle režiséra měla u diváka vyvolat. Tak jako tak to ale má hodně do sebe a ačkoli jsem tomu moc nadějí nedával, vypadlo z toho hodně příjemné překvapení. 4* ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Jak jinak začít vánoční den než nějakým vánočním hororem. Trochu jsem si přivstal (přes den asi moc času nebude) a s chutí si pustil dlouho odkládaný SNDN. A musím říct, že tenhle film byl pro mě takovým prvním dárkem. Jednoznačně jde (alespoň pro mě)o nejlepší vánoční slasher co jsem zatím viděl. Černý Vánoce (jak originál tak remake) tomuhle nesahají ani po kotníky. Na 5 hvězd to sice není (k mé spokojenosti by musel Santa zabít ještě tu starou matku představenou) ale i tak tomuhle filmu prvenství mezi vánočními horory neuniklo. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (6)

  • Film se měl původně jmenovat Slayride, společnost Tri-Star ho však na poslední chvíli přejmenovala. (Mol)
  • Když byl film uveden, naštvaní rodiče demonstrovali před kiny, kde byl film vysílán, a žádali hosty o podepsání petice, aby byl film z kin stažen. To se dva týdny od uvedení stalo. (aknamor)
  • Obchod, ve kterém Billy (Robert Brian Wilson) získal práci, se jmenuje Ira's Toys". Ira je křestní jméno jednoho z producentů. (aknamor)

Reklama

Reklama