Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Marek Vašut ve své životní roli předvádí mistrný box i mistrné herectví, stejně tak i půvabná Eliška Balzerová, které role femme fatale úžasné sedí a tajně doufám, že ji ještě někdy v nějaké podobné roli uvidím (i za cenu toho, že dnes už to bude značně zestárlá femme fatale). Téměř dokonalý scénář, ruku v ruce s dokonalou hudbou a i výše zmíněnými hereckými výkony tvoří naprosto idylický film z prostředí pozdních třicátých let (a kloubou dolů, že z toho ty hnusné osmdesátky tak nevyčnívají, jak tomu bylo v jiných dobovkách). A když už jsme u těch filmů osmé dekády, nebudu přehánět když napíšu, že tento film patří k tomu nejlepšímu, co se v (nejen) osmdesátých letech u nás natočilo. A to, že se vycházelo z pravdivého předobrazu boxerské legendy Vildy Jakše, to už je jen třešinka na dortu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Chápu, že v kontextu další filmografie režiséra Soukupa je tento jeho snímek snad až přehnaně chválený, mně ale skutečně nijak výjimečný nepřipadal. Atmosféra předprotektorátního období na mě rozhodně nedýchla a v žánru sportovního dramatu bych si představovala více tréninků a zápasů. Shodou okolností jsem v tom samém týdnu sledovala Adamcův seriál "Dlouhá míle", který na mě zapůsobil o dost víc. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Soukup vynechal svoje osvědčený "hvězdy" Vaculíka a Tofifého a dokonce do filmu nezařadil ani jednu písničku od Michala Davida a vzniklo z toho asi jeho nejlepší dílo. Soukupovi se zřejmě zalíbila série Rocky a rozhod se, že natočí vlastního Rockyho z Holešovic. Je tam několik scén, kde je jasně vidět inspirace Rockym. Jinak toho boxu ve filmu sice moc neni, ale Vašut s Nedorostem rozhodně vypadali při tom boxu uvěřitelněji než Sylvester Stallone. Děj je dost jednoduchej - nespravedlivě prohranej zápas, zklamání, plánuje se odveta, tréning, vyhraná odveta. Do toho se občas Vašut vožere a má nějaký milostný oplejtačky s Balzerovou... Mimochodem Balzerová mi svym hereckym projevem v tomto filmu tak lezla na nervy, že bych jí dal pěstí ve tmě i na světle. Jinak mě zaujalo, že jsem tam zahlídnul ulici, kterou jsem kdysi chodil pravidelně do práce. Dneska tam má vrakoviště jakejsi Melhem Bachar. Pro mě takový lepší 3 hvězdičky, což je na Soukupa pozoruhodnej výkon. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z doby, kdy Soukup uměl ještě filmy, chlapi byli ještě drsný, Praha byla prohnilá, ženy krásné a cudné, náckové a Mnichov za dveřmi, všude prsty gestapa a Marek Vašut v nejlepší formě. Film se zdá bejt povrchní, ale jde krutě do hloubky, alespoň dle mého soudu. Je vtipnej, tragickej, plnej prvorepublikové nostalgie naší svobodné republiky. Aspoň v ringu jsme to těm náckům natřeli! 90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V době vzniku bych film hodnotila hůř, v té záplavě béčkových až žetkových filmů, která se na nás dnes valí, musím hodnocení zvýšit. A taky proto, že někteří srovnávají Pěsti ve tmě s Rockym. Být Vašut, vyzvu je na souboj. Srovnání herce Vašuta s někým, jehož výrazové prostředky jsou omezeny na zatnutou čelist a hodně zatnutou čelist, mi přijde dost sprosté. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Natáčelo se i v hostinci U vody v Holešovicích. Filmovalo se v pražském hotelu Esplande. (M.B)
  • Väčšina záberov sa točila najmä v pražskej Lucerne, v poľskej hale Gwardia vo Varšave a v rôznych pražských exteriéroch. (Santino7)
  • Pavel Nový (Tomi) priznal, že keďže z kamerových skúšok nemal príliš dobrý pocit a rolu Tomiho naozaj chcel, poprosil režiséra filmu Jaroslava Soukupa, či by mu nevenoval chvíľku času na súkromný rozhovor. Následne mu za kulisami povedal, že túto rolu strašne chce a spraví pre ňu všetko, čo bude v jeho silách, aby to dopadlo čo najlepšie. A hoci tomu nedával veľké šance, Soukup súhlasil. To bol vraj jediný prípad v živote, keď si o nejakú filmovú rolu priam zažiadal. (Santino7)

Reklama

Reklama