Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávná pověst o muži s píšťalou nemá začátku ani konce. Krysař po staletí putuje od města k městu a jeho tvář má nesčetně podob. V tajemných ulicích starobylé Prahy ožil jeho příběh jen na jediný den a možná jen proto, aby se stal filmem. Objevil se na přelomu jednoho roku jako přízrak a stejně tak i zmizel. Hned při prvních krocích městem spatřil Agnes, Kristiána a budoucí svědky jejich manželského slibu, jak v otevřeném červeném kabrioletu objíždí kostely a prosí o svatební obřad. Dívka s věnečkem ve vlasech, nosí pod srdcem nový život. Ale všude jsou odmítáni. Muž s fujarou a v dlouhém plášti, nadaný podivuhodnou schopností přinést lidem očistu, až dosud lásku nepoznal. Pro něj i pro Agnes je jejich setkání jako blesk z čistého nebe. Marně Kristián volá jméno své milé, marně jim ďábel nastražuje léčky. V té zběsilé silvestrovské noci se zrodilo pouto, které je ale třeba vykoupit. Každý tu něco ztrácí, každý se musí něčeho vzdát

Krysař, který nalezl inspiraci ve stejnojmenné předloze Viktora Dyka i v muzikálu Daniela Landy, je osobitou a originální filmařskou reflexí staré legendy. Na otázku, proč byl film točen vlastně "v přímém přenosu", v průběhu 24 hodin, F. A. Brabec - spoluscenárista, kameraman a režisér v jedné osobě - odpověděl. "Snažil jsem se najít klíč na zpracování Krysaře tak, aby zůstal silný emotivní příběh o lásce a zároveň abychom nevytvořili 'jen' klasickou 'dobovku'. Extrémní podmínky natáčení, kde musí všichni ze sebe dostat opravdu všechno, pomohly umocnit emotivní proniknutí pod kůži všech hrdinů. Faleš nebyla možná, nebyl na ní čas. Zahráli jsme si s přirozeným vyčerpáním, se zimou i s povinností něco dokončit.Věřím, že jsme v hraných scénách dosáhli větší autentičnosti a expresivnosti,.a že divák bude vtažen do děje se stejným nasazením jako celý filmový štáb." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Krysař je v prvé řadě filmem, jehož účelem byl zápis do knihy rekordů, v druhé řadě je pak experimentem, kdy je jakýsi divadelní přepis slavné hry vsunut do ulic silvestrovské Prahy. Jedná se také o spojení současnosti se slavným legendárním příběhem o Krysaři. Proč říkám divadelní přepis. Odpovídá tomu divadelní sbor, který naše hrdiny následuje, divadelní chování herců a hlavně dialogy hodící se spíše na divadelní prkna, než na filmové plátno. Přesto právě ta nefilmovost dělá z Brabcova filmu to čím je, teprve díky ní funguje stoprocentní spojení starého příběhu o boji zla s dobrem, o němž zvrácení obyvatelé nemají ani potuchy, se současným světem. Zajímavý je také experiment s jedním reflektorem - tento prvek je také znám ze starých divadel a cirkusů, kde reflektor svítí na baviče... - který nám dává kus světa a přesně určuje místo na které se máme zaměřit. Film také vyvolává jisté vzpomínky - i když to jistě nebyl účel -, například pohled na kultovní neonové srdce na Hradě. Rád bych též pochválil Landův hudební doprovod, který - pokud ovšem mistr nezačne zpívat - je velice dobře poslouchatelný a do filmu se opravdu hodí. Nemohu tento zmodernizovaný přepis klasické české knihy ohodnotit odpadem jen z toho důvodu, že je z něj cítit jistá poetičnost okamžiku a navíc si velice vážím tvůrců, kteří projevují alespoň malé pokusy odpoutat se od stereotypu české komediální kinematografie, v níž je pomalu jeden film nerozlišitelný od druhého. Pokud budou podobně experimentovat i jiní tvůrci, věřím že se stav českého filmu výrazně zlepší. ()

hribisko odpad!

všechny recenze uživatele

No co to kurva bylo? Poetický? Film? Extrémní avantgarda? Hodně svérázný výklad legendy, až příliš svérázný. Nesmyslný scénář, neschopná režie, slabá kamera, nuloví herci, s tou pražskou atmoškou to taky nebylo zrovna nadvakrát a o Landovi darmo mluvit.Tenhle mač ste projeli. Jo a ďábel s žebrákem byli k smíchu. ()

Reklama

Brodyman odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha co to sakra je? Však ještě tři roky po prvním shlédnutí při vyslovení slov Brabec a Krysař se třesu hrůzou, začínám projektálně zvracet a prosím o odpuštění. Je sice opravdu krásné, že pan Brabec získal rekord o nejrychleji natočený film (který už mimochodem ztratil), ale občas je lepší si dát na čas, a pokusit se vytvořit FILM, né zbraň hromadného ničení. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Výchozí nápad natočit celovečerní film za 24 hodin je fajn, ale nesmělo by přitom na filmu být tak nápadné, že se režisér chce za každou cenu do té Guinessovi knihy rekordů dostat. Film tak nechtěně působí často amatérsky, spíchnutý narychlo horkou jehlou - to se muselo stát bezpodmínečně. Ale obrovskou nevýhodou je, že do role Krysaře byl obsazen neherec-kaskadér Jákl. Krysař má být postava rozporuplná, hrozivá, s tajemstvím, osudová, temná...Jenže v podání Jákla je to nudnej chlápek s velkou holí, co prostě pořád jenom někam chodí. Je o to nevýraznější, že se kolem něj pohybují tři velmi dobře zahrané postavy, ze kterých nejvíce vyniká Ďábel Karla Dobrého. Navíc ani kamera se Brabcovi moc nepovedla. Prvních pár scén snímaných rychlým přiblížením mělo svůj smysl a bylo to dobré, no ale po pár minutách tento stále stejně používaný postup začal též nudit. Dvakrát škoda, věčný krysařský námět (už mnohokrát zpracovaný - a lépe) zůstává pořád vděčný a velmi dobrý. Brabec prostě na režii nemá, měl by se držet své původní profese a nefušovat jiným do řemesla. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Film má nejlepší předpoklady k tomu, abych se nechal unést svou předpojatostí. F.A.Brabec, Krajčo, Geislerová, to už je dobrá záminka k nejvyšší ostražitosti. A přesto se tak nestane. Mně se ta podívaná líbila, a to bez ohledu na to, jak rychle byla natočena. Banda dementních frajírků, podivný a pro mě nepochopitlný absurdní svět silvestrovského veselí, všechno vytvořilo atmosferickou mozaiku, při které jsem nelitoval času stráveného před obrazovkou (a to i opakovaně). Nepřipojím se ani ke kritice Petra Jákla, mě jeho Krysař docela chytnul a vzbudil ve mně všechny emoce, které vzbudit měl. Pořád váhám, jestli tři nebo čtyři hvězdičky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Film se natáčel od 31.12.2002 10:00 do 1.1.2003 9:45. Natáčení tedy trvalo necelých 24 hodin a jde o nejrychleji natočený film na světě, zapsaný v Guinnesově knize rekordů. (zigot7)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe v časti Staré Mesto. (dyfur)
  • Film je natočen podle knížky Viktora Dyka. (HappySmile)

Reklama

Reklama