Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Jednička byla překvapení, jelikož nikdo nevěděl oč se bude ve skutečnosti jednat. Dvojka je prostoduchá recyklace již viděného, leč lehce poupraveného scénáře (stejně to nemění fact, že se jedná o prequel, takže finále pro hlavní "hrdinku" musí dopadnout dobře). Takže jsem se na to podíval vesměs jenom kvůli killum... No ale i ty stály za hovno (málo gore a většinou se jednalo o již tisíckrát viděné bodání nožem a to ocením fakt jenom v akčňáku, nikoli u hororu, žádná kreativita!). Stopáž je dostačující, takže jsem se i přes některá hluchá místa nenudil. Zkráceně řečeno: Jedná se o úplně zbytečné "předpokračování", ale díky úspěchu jedničky se na počinu vytěží a to tvůrci jediné měli v palici při psaní scénáře. Navíc režie je na podprůměrné úrovni. Asi jsem jedinej, ale Ester mi přišla už dost stará v ksichtě, nechápu, kdo by jí to sežral. Silnější dvě hvězdy dám za výkon Isabelle, jinak nedoporučuju. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Esther is Back! Prequel samozřejmě nedosahuje kvalit kultovního originálu a byl to předem prohraný boj, ale i tak musím uznat, že jako psychothriller to funguje relativně solidně. William Brent Bell po The Boy natočil svůj druhý nejlepší film a snaha se mu upřít rozhodně nedá. Sledujeme Leenu Klammer, která uteče z ústavu ( docela slušný masakr hned na úvod), která se chytře infiltruje do jiné rodiny a vydává se za jejich ztracenou dceru. Vizuálně to působí béčkově, ale až tak mi to nevadilo. Herecké výkony jsou ucházející a celá ta rodina je poměrně dost zvrácená, což se mi zamlouvalo ( některé dialogy jsou nečekaně dost ostré). Hlavní zvrat, který příjde v první polovině je šikovně vymyšlený a celý film okamžitě nabere jiný podtón a psycho atmosféra se hezky stupňuje. Filmu trochu kazí fakt, že jde o prequel, takže víme, že Esther se nic nemůže stát. Gore mohlo být výživnější, ale o to tu až tak nešlo. Já se bavil, byly tu prvky, které se mi hodně líbily, některé věci mohly být naopak lepší, ale ve výsledku převládá spokojenost. Lehký nadprůměr. 65% ()

Reklama

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Tvůrci pochopili že je naprosto zbytečný zkoušet v sequelu (tady v prequelu) po hromadě letech navodit tu stejnou atmosféru, či zkusit dát copy paste a jen to přenést na to co se stalo před jedničkou. Místo toho aby se vykrádali, tak nám tu dali vtipnější, více "self-aware", ale i tak dost atmosférický prequel. Kamera, hudba, nasvícení a celkově režie je tu zmáknutá skvěle a i jak si to občas hravě hraje s některými tropami duchařským horor klišé apod. Fakt ten film vypadá skvěle a herecké výkony jsou taky fajn, hlavně Isabelle Fuhrman, ta herecky vyzrála a předvádí tu ještě lepší výkon než v jedničce. Co je ale na celém tomhle filmu to best, je zvrat uprostřed filmu, který mi sedl prostě neskutečně. Takže jo, fakt super, jsem rád že si uvědomili že když už herečka z jedničky zestárla, tak že nemá cenu se brát moc vážně a upustili uzdu, díky tomu tu má Esther i docela pár vtipných hlodů! ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Prvá polka filmu je vystavená na základe „Hitchock“ thrilleru/hororu (divák vie, kto je hlavná postava, ale ostatné postavy nie), príjemne buduje napätie, atmosféra slušne hustne, no následne príde zvrat, ktorý celú snahu rozmetá od základu. Jednak zmení tempo a tvár filmu; napätie sa úplne vytratí a o atmosfére už nemôže byť reč. Zároveň sa radikálne zmení aj žáner snímku, skočí do vôd čiernej komédie mixnutej s thrillerom. Ďalším problémom filmu je, že si sám sebe hodil polená pod nohy (twistom) a vďaka tomu mu logika škrípe. Scenárista sa tiež od kreativity nepretrhol a hlavne únik z ústavu si nesmierne uľahčil, až som neveriacky krútil hlavou. Aby som povedal celú pravdu, film má aj pozitívne stránky a to hlavne po hereckej stránke. Dominuje vražedkyňa Esther (Isabelle Fuhrman), ktorej verím každý jednu scénu. Film zabíja „twist“, ktorý mal byť najväčšou zbraňou tvorcu, no stal sa jeho inkvizítorom. Dokonca si myslím, že keby sa film držal cesty z prvej polovici, dopadlo by to oveľa lepšie. PS: Prečo sa to, sakra, volá prvá vražda, keď o tom film vôbec nie je? ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Věřím, že po Orphan (2009) klesl počet adopcí. Od pokračování jsem si toho ale už moc nesliboval. Jelikož moment překvapení (alespoň pro diváka) je už nenávratně v prdeli. Čekal jsem ale přinejmenším průměrnou nervydrásající podívanou která pojede v x krát viděných kolejích. K mému překvapení ale po necelé hodině přichází zvrat, kterej se mi zdál být ale hodně přitaženej za vlasy. Tahle dějová klička je hodně nešťastná a sráží (v mých očích)film do kolen. Co se dělo dál už mi tak bylo úplně fu(c)k. Za mě naprosto zbytečný  pokračování/prequel. Případné další trampoty téhle 31leté siroty už raději vynechám. Hodně slabý 2 hvězdy. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo ve Winnipegu, hlavním a největším městě kanadské prérijní provincie Manitoba. Natáčelo se během pandemie covid-19 od 26. října do 11. prosince 2020. (noelcoward73)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno