Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bývá, pokračovací díly nikdy nejsou tak dobré, jako ty první. Které mimochodem nikdy neměly pokračovat. Nicméně mám k  Esther pořád určité sympatie, i po letech. Isabelle je téměř identická a hraje to naprosto skvěle. Nemám, co bych vytkla. Snad jen tu přílišnost američnost, kvůli které vypadá horor jako fraška. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez videnia filmu z roku 2009 nemá zmysel tento počin vidieť. Skôr ako horor je však sirotkin prequel čiernou komédiou, čo potvrdzuje aj miestami až nevhodná hudba. Twist v polovici filmu posúva dej nečakaným smerom, finále však nebolo veľmi vydarené. 25-ročná herečka, ktorá hrá 10-11 ročnú to sme tu asi ešte nemali a bolo to dokonca vďaka kamerovým záberom aj uveriteľné. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dlouho tady nebyl film, jehož existence na tomto světě by byla zbytečnější. Kouzlo originálu je samozřejmě absolutně pryč, protože První oběť nemá naprosto nic, čím by mohla překvapit. Isabelle Fuhrman je sice opět excelentní a Esther si užívá, ale na deset let prostě už většinu času opravdu nevypadá a to, jak se to tvůrci snažili zakrývat, působilo občas směšně. Její výkon jsem si ovšem od začátku do konce užíval, protože na své démoničnosti a psychopatickém módu prostě Isabelle neztratila naprosto nic. Docela se mi líbila i první polovina filmu - atmosféra byla více než sympatická a Esther jela bomby. Jenomže poslední půlhodina už byla docela mimo. To, co se dařilo do té doby budovat, se poměrně rychle rozpadlo, psychologie nefungovala, atmosféra byla ta tam a protože jste viděli jedničku, je vám stejně jasné, jak to dopadne, takže tutam je v tu ránu pryč i veškeré napětí, jen Esther pořád jede bomby. Jednička je pořád luxusní film, rád si ji kdykoliv zopakuju, ale tohle znovu vidět nemusím. Ale Isabelle je prostě boží. 55 %. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Hororová bizarnost, jež dala vzpomenout na groteskní DeepFake video, ve kterém Sylvester Stallone propůjčil svou tvář tělu Macaulaye Culkina. Režisér zodpovídá za to, aby jím konstruovaný fikční svět působil věrohodně a v tomto ohledu bohužel William Brent Bell naprosto selhal. Zřejmě se domníval, že publikum nerozezná zralou ženu od devítileté dívky, a proto do role Esther znovu obsadil Isabelle Fuhrman. Není mi jasné, proč vůbec využívá principů nucené perspektivy a pracuje s úhly záběru kamery ve snaze navodit iluzi, že se jedná o dětskou postavu, když diváka neustále rozptyluje její dospělý obličej. Nejsem příznivcem technologie de-agingu, ale v tomto případě se jeho užití vysloveně nabízelo. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku Orphan: First Kill uděluji pouze jednu silnější hvězdu. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdepak. Ač se kameraman snažil sebevíc (hlavně optickými efekty, detailními záběry či rovnou dosazováním jiné dětské herečky), zakamuflovat skutečný věk hlavní hrdinky se mu zkrátka vůbec nepovedlo. Místy to totiž vypadá opravdu blbě. Pokud bych se od téhle skutečnosti dokázal oprostit (nedokážu, bije to do očí), stejně mi z tohodle prequelu vychází jen průměrný psychothriller, který si svou existenci obhájí pouze tím zábavným twistem v polovině filmu. Téměř geniální originál měl radši zůstat sám, bez pokračování. 50% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo ve Winnipegu, hlavním a největším městě kanadské prérijní provincie Manitoba. Natáčelo se během pandemie covid-19 od 26. října do 11. prosince 2020. (noelcoward73)
  • Aby se Isabelle Fuhrman co nejvíce podobala Esther z předchozího Sirotka (2009), pokusili se jí tvůrci „omladit“ kombinací make-upu, souborem triků a prací s hloubkovou kamerou. Navíc měl štáb k dispozici dvě malé dublérky. (Robbi)
  • Z neznámých důvodů se na filmu nijak nepodílelo studio Warner Bros., které stálo za prvním dílem. O distribuci tohoto prequelu se nakonec postaral Paramount. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama